Nos - več kot le del obraza z dvema odprtinama

Nos je vohalni organ, hkrati pa je tudi glavna pot zračnega toka v pljuča in iz njih. Je opazen del naše zunanjosti, ki je tesno povezan z ušesi in žrelom. Zaradi tega ima pomembno vlogo v boju z okužbami. Ker predstavlja vstop v dihala, se mora stalno odzivati na spremembe lastnosti vdihanega zraka, kot tudi na množico snovi v njem. 

Nosna votlina je obložena s sluznico, ki je zelo dobro prekrvljena. Prekrvljenost in velika površina sluznice omogočata, da se vdihani zrak v nosu precedi, segreje in navlaži. Na površini sluznice so drobne migetalke, celice v sluznici pa izdelujejo sluz. Razni delci (prah, umazanija, alergeni, bakterije) v vdihanem zraku se tako primejo na sluz, migetalke pa jih pomikajo ven iz nosu ali pa proti žrelu in jih tako odstranjujejo iz dihalne poti. Tako se zrak, preden prispe do pljuč, tudi očisti.

Kot smo že omenili, je nos tudi vohalni organ. Vonj zaznavajo čutnice, ki so v kupoli nosne votline na zgornji nosni školjki. Sporočilo o vonjavi potuje od vohalnih čutnic po vohalnem živcu do središča za voh v možganih.

Pod besedno zvezo »bolezen nosu« si velika večina predstavlja prehlad oziroma izcedek iz nosu in zamašen nos. Ta nadležna zadeva nas ovira pri dihanju, pa tudi pri vonjanju in okušanju. Prehlad povzroča okrog 200 različnih virusov, lahko pa je izcedek posledica alergijskega rinitisa (seneni nahod), ki ga povzročijo pelodi trav, hišni prah ali alergija na živalsko dlako. Kadar gre za izcedek iz nosu, nosna sluznica oteče, zaradi prisotnega vnetja pa sluz prekomerno nastaja.

Prehlad se navadno začne s praskanjem v grlu ali bolečinami v žrelu, pojavi pa se lahko tudi hripavost. Temu sledita kihanje in izcedek iz nosu. Na začetku bister izcedek čez čas postane gnojen (rumeno do zeleno obarvan) in manj obilen, čemur sledi zamašen nos. Pri mlajših otrocih se lahko pojavi vročina, starejši otroci in odrasli pa se slabo počutijo in imajo rahlo povišano telesno temperaturo. Ȉe se pojavi kašelj (v 20 % primerov), je suh in nastopi po 3 do 4 dneh, kmalu pa preide v produktiven kašelj, ki v nekaj dneh izzveni.

Prehlad mine v 5 do 7 dneh, medtem ko lahko alergijski rinitis traja vse leto – celoletni alergijski rinitis. Ȉe so učinki pelodov sezonski, mu pravimo sezonski alergijski rinitis.

Med pogosta vnetja zgornjih dihal spada tudi vnetje obnosnih votlin (sinuzitis). Sinuzitis je veliko bolj neprijeten kot nahod, saj ga spremljajo povišana telesna temperatura, bolečine in pritisk v glavi. Prav tako kot nahod, tudi sinuzitis povzročajo virusi.

Zdravljenje

Kadar vnetja zgornjih dihal povzročajo bakterije, jih lahko zdravimo z antibiotiki. Večino zgoraj omenjenih bolezni povzročajo virusi, zato v teh primerih antibiotiki ne pridejo v poštev. Edina pomoč je zdravljenje in lajšanje simptomov, kar izboljša potek bolezni.

Za tovrstno zdravljenje je na voljo nekaj skupin zdravil, ki se pa med seboj bistveno razlikujejo. Nosni dekongestivi so zdravila za odpiranje zamašenega nosu in zdravljenje otekle nosne sluznice. Na voljo so v obliki kapljic in pršil za nos ter peroralnih tablet. Težava je v tem, da se lahko uporabljajo samo kratek čas (do 3 dni pri otrocih, do 7 dni pri odraslih), saj povzročijo reakcijsko kongestijo (zaporo) nosne sluznice. Ko se nosni dekongestivi uporabijo več kot 5 do 7 dni skupaj, postopoma postanejo manj učinkoviti - za enak učinek, kot je imelo zdravilo na začetku uporabe, je potrebno povečati število dnevnih odmerkov. Dolgotrajna uporaba lahko povzroči neke vrste »odvisnost« nosne sluznice in dejansko samo še stopnjuje zaporo. Na ta način še dodatno otežujejo dihanje. Reakcijska kongestija nosne sluznice običajno izzveni sama po sebi, ko nekaj dni ne uporabljamo zdravila. Ȉe brez prekinitve nadaljujemo z uporabo nosnih dekongestivov, lahko to povzroči trajne poškodbe sinusnih membran. Lahko pride tudi do kronične odvisnosti.

Obstaja pa tudi druga, naravna rešitev. Sinupret je zdravilo rastlinskega izvora, namenjeno uporabi pri nahodu, zamašenem nosu in vnetih sinusih (sinuzitis) oziroma za preprečitev zamašitve, ko nam prične teči redek izcedek iz nosu. Zdravilo vsebuje rumeni svišč, cvet jegliča s čašico, zel kislice, cvet črnega bezga in zel navadnega sporiša.

Sinupret na naraven in sluznici prijazen način pomaga odmašiti nos. Zmanjša oteklino vnete nosne sluznice, razredči sluz, izboljša drenažo sinusov in s tem olajša njeno izločanje. Zmanjša se občutek zamašenega nosu in spremljajoči glavobol kmalu preneha. Ne povzroči »odvisnosti« in ima zelo malo oziroma skoraj nič neželenih učinkov. Edina neželena učinka, ki so jih zaznali, sta alergijska reakcija na katero od komponent zdravila in pa redko tudi prebavne motnje. Sinupret je na voljo v obliki tablet in kapljic za uživanje. Več o tem...

Zdravljenje alergijskega rinitisa se nekoliko razlikuje od zdravljenja »navadnega« prehlada. Gre za alergijsko vnetje nosne sluznice, ki vpliva na kakovost življenja, saj moti spanec, vpliva na preživljanje prostega časa in družabnega življenja, povzroča izostanke v šoli in službi ter zmanjša delovno storilnost. Prvi korak k ozdravitvi je izogibanje alergenom, ki alergijo povzročajo. To vedno ni lahko, pa vendar je dobra rešitev za vsakogar s kroničnimi težavami. Drugi korak je pravočasno in pravilno zdravljenje.

Simptomi in znaki, ki spremljajo alergijski rinitis, so: voden izcedek iz nosu, zamašen nos, kihanje, srbenje v nosu, vnetje in srbenje oči. Prisotni so lahko vsi hkrati ali le nekaj od njih. Pojavijo se lahko tudi splošno slabo počutje, glavobol, razdražljivost in zmanjšana koncentracija.

Zdravila, ki zmanjšajo alergijski odziv, se imenujejo antihistaminiki. Za samozdravljenje jih lahko uporabljate največ 7 dni, če po enem tednu simptomi ne izginejo popolnoma, se morate posvetovati z zdravnikom. Jemljejo se enkrat dnevno, zvečer, saj je najpogostejši neželen učinek zaspanost.

Lokalni dekongestivi za nos se lahko uporabljajo tudi pri alergijskem rinitisu, veljajo povsem enaka navodila, kot pri zdravljenju prehlada.

Peroralni dekongestivi so zdravila za zdravljenje oteklih sluznic, ki zmanjšujejo prekrvavljenost in oteklino nosne sluznice in sinusov. Na ta način zmanjšajo kihanje, izcedek iz nosu, srbenje in olajšajo dihanje. Učinek nastopi 20 minut po zaužitju zdravila in traja 12 ur.

Pomembna pri zdravljenju in preprečevanju senenega nahoda, pa tudi pri zdravljenju prehlada, je fiziološka raztopina. Gre za 0,9 % raztopino natrijevega klorida v vodi. Ta z nosne sluznice izpere sluz, histamin in snovi, ki povzročajo preobčutljivost. S tem omogoča lažje dihanje skozi nos in izboljša prezračenost obnosnih votlin (sinusov). Njena uporaba je smiselna večkrat dnevno, vsekakor pred nanašanjem drugih zdravil v nos. Uporabljate jo lahko v obliki kapljic ali pršila.

Eterična olja evkaliptusa lajšajo vnetje in delujejo protimikrobno. Uporabljajo se lahko za mazanje v obliki gela, mazila ali olja ali vdihovanje v obliki žepnega inhalatorja ali inhalatorja z oljem za pripravo parne kopeli.

Pripravila: Urška Živko

Vir: Samozdravljenje, Priročnik za bolnike, SFD, 2011

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se