Piki insektov in naravna pomoč arnike

Komarji, klopi, čebele, ose, pajki, mravlje … lahko s pikom na koži pustijo večje ali manjše težave. Kako se ločijo posamezni piki oz. ugrizi in zakaj si rdečino, oteklino, bolečino in srbečico lahko omilimo z močjo izvlečkov iz cvetov arnike?

Razlikovanje različnih pikov oz. ugrizov žuželk

Večinoma vemo, kaj nas je pičilo, sploh ko gre za čebelo, oso ali sršena, razen če se je to zgodilo pri kolesarjenju, vožnji z motorjem, košnji trave ipd. Za vse, ki so na te pike alergični, je še posebej dobrodošlo, da vedo, s čim imajo opravka, saj je zanje lahko takšen pik ali ugriz življenjsko nevaren.

Pri tistih bolj tihih žuželkah, pa nam včasih res ni jasno, kaj je posredi. Da gre za klopa, lahko spregledamo, če je ta z drgnjenjem obleke ali praskanjem srbečega dela odpadel. Če je bil okužen z borelijo, sicer za sabo sčasoma pusti značilen rdeč kolobar, ki se širi navzven. A klopi niso edini, ki so lahko okuženi z borelijo, zato takšen kolobar lahko nastane tudi po ugrizu pajka, piku komarja in drugih insektov. Zato je prizadeto mesto priporočljivo opazovati dlje in ustrezno ukrepati. Zgolj lokalno blaženje rdečine, vnetja, otekline in srbečice v tem primeru namreč ne bo dovolj, saj se borelija lahko razširi kamorkoli po telesu in povzroča zelo različne težave, ki jih zmotno pripisujemo drugim vzrokom.

Prepoznavanje pika ali ugriza pa je dobro tudi za to, da le-tega (npr. bolhe, uši, stenice) ustrezno zatremo oziroma odstranimo iz našega bivalnega okolja.

Na tej povezavi si lahko ogledate, kako izgledajo različni piki žuželk. Od vrha proti dnu so posnetki pika oz. ugriza komarja, bolhe, uši, posteljne stenice, klopa, ose, sršena, čebele, rdeče mravlje in pajka.

Pik komarja

Odvisno od dolžine sesanja krvi je otekel predel lahko manjši in okrogel ali pa velik in podolgovat. Poleg rdečine je zanj značilna tudi močna srbečica.

Ugriz bolhe

V družbi s štirinožnimi prijatelji ni redko, da tudi nas pogrizejo bolhe. Zelo zoprno je, če se razmnožijo tudi v bivalnem okolju, zato jih je potrebno redno pregledovati in hitro ukrepati. Bolha običajno ugrizne večkrat na istem področju, zato boste opazili več manjših rdečih bunkic, ki so blizu ena drugi. Prav tako so zelo srbeče. 

Ugriz uši

Posebej ko imamo majhne otroke, ni redko, da iz vrtcev ali šol prinesejo te insekte. Verjetno ste se s to težavo že soočali, saj je bil ukrep odstranjevanja te nadloge potreben pri vseh družinskih članih, poleg tega pa tudi izdatno čiščenje bivalnega okolja (posteljnine, oblek itd.). Da so se nad nas spravile uši, vidimo po drobnih rdečih pikicah, podobno kot pri bolhah, le da so te običajno locirane na glavi, vratu in za ušesi.

Ugriz posteljne stenice

Če rdečino opazimo zjutraj, ko se zbudimo, gre lahko za posteljno stenico, saj so te aktivne ponoči. Ugriz izgleda podoben piku komarja, a jih je po navadi več in so bolj rdeči in srbeči ter si sledijo v cikcak vzorcu.

Ugriz klopa

Za ugriz klopa je značilna rdečina, ki ima na sredi temno rdečo, skoraj črno piko. Ta ni izrazito srbeča. Če se prične rdečina sčasoma širiti kot kolobar navzven, gre lahko še za okužbo z bakterijo borelije.

Ugriz ose

Ugriz ose je  po jakosti podoben piku čebele, po videzu pa piku komarja. Od slednjega se razlikuje po tem, da bo sredi oteklega predela vidna rdeča pika, področje pa bo precej srbeče,  boleče, oteklo in pordelo.

Ugriz sršena

Tega bomo zaradi večje količine močnega strupa prepoznali po močnem otekanju, rdečini in bolečini večjega predela ugriza. Lahko se pojavijo tudi mehurji. Ob hudi reakciji na ugriz je dobro poiskati zdravniško pomoč.

Pik čebele

Redko se zgodi, da nas piči tudi čebela, večinoma jo po nesreči pohodimo z bosimi nogami, se nam zaplete v lase, ali zleze pod ohlapen rokav obleke … Na pordelem, oteklem in bolečem mestu bomo običajno našli tudi ostanek njenega žela. Tega pred sanacijo poškodbe previdno odstranimo, a ne s pinceto, saj bi lahko v  rano iz vrečice nad želom iztisnili še več strupa. Želo je najbolje  spraskati ven z noževo konico ali nohti. Pik čebele, ko se bolečina nekoliko umiri, prične tudi srbeti.

Ugriz rdeče mravlje

Izgled prizadetega mesta bo podoben ugrizu bolhe, a za razliko od srbečega ugriza bolhe bo ugriz rdeče mravlje takoj boleč. Lahko se pojavijo tudi mehurji oz. rane, napolnjene z gnojem.

Ugriz pajka

Ugrizi pajkov se glede na vrsto pajka med seboj razlikujejo. Na splošno pa gre za trdo oteklino in rdečino, ki je srbeče-boleča. Včasih sta vidni tudi dve majhni pikici – sled ugriza pajka. Če ste v krajih, kjer domujejo strupeni pajki, kot je npr. črna vdova, in sumite, da je lahko ta povzročila boleč pik, hitro poiščite zdravniško pomoč.

Arnika ob pikih oz. ugrizih žuželk

Če ste na pike določenih žuželk alergični, ukrepajte ob piku ali ugrizu takoj, kot ste bili o tem podučeni. Alergiki običajno s seboj vedno nosijo set prve pomoči za takšen primer – takoj naj iz njega vzamejo tablete antihistaminika in kortikosteroid in jih zaužijejo v predpisanem odmerku. Ob hujši reakciji, ko je npr. oteženo dihanje, pa je potrebna še aplikacija adrenalina. Mesto pika ali ugriza pa lahko lokalno negujejo, podobno kot pri ostalih pikih ali ugrizih, tudi s pomočjo arnike.

Prizadeto mesto na koži najprej očistimo, umijemo z milom in vodo ter osušimo. Po potrebi hladimo z hladilnimi blaznicami ali ledom, ovitim v tkanino. Potrudimo se, da poškodovanega mesta ne praskamo, saj se tako lahko koža še okuži z mikrobi.

Čim prej na širše področje pika ali ugriza nanesimo tudi izvleček cvetov arnike. Uporabimo lahko tinkturo, mazilo ali gel arnike. Ponekod pa so na voljo tudi obliži z arniko. Nanos ponavljamo večkrat na dan. Učinkovine cvetov arnike delujejo zelo široko, med drugim delujejo razkuževalno, protimikrobno, protivnetno, protibolečinsko, pospešijo regeneracijo poškodovanega predela in umirjajo srbenje.

Izvlečke arnike je priporočljivo  vedno imeti v domači lekarni, pa tudi v nahrbtniku, ko pohajkujemo po naravi ali počitnikujemo daleč stran od doma. Posebej priročno za na pot, pa tudi učinkovito, je zdravilo Atrogel. Gel vsebuje močan koncentrat arnike. Ker je pakiran v tubo, je tudi nadves praktičen za prenašanje in uporabo.

Besedilo: Adriana Dolinar

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se