Alergijsko vnetje oči

Solzenje, srbenje, rdeče oči, občutek tujka v očesu in otekle veke so najpogostejši znaki razdraženih in vnetih oči zaradi dražečih alergenov.

Poglejmo, kaj težave povzroča in kako si lahko pomagamo na naraven način?

Kaj povzroča alergijsko vnetje oči?

Alergeni, ki vodijo v alergijsko vnetje oči oz. alergijski konjunktivitis, so lahko različni. Med njimi so npr. lahko pelodi rastlin, prah pršic, pasja ali mačja dlaka oz. prhljaj, spore plesni, številne kemične snovi, prisotne npr. v kozmetiki (kreme, parfumi… ) ali celo v očesnih kapljicah za suhe oči… in ne nazadnje razne kemične snovi, prisotne v zraku bivalnega ali delovnega okolja (npr. frizerski saloni, cvetličarne…).

Znaki alergijskega konjunktivitisa nastanejo, ko na našo očesno veznico, to je membrano, ki prekriva oko in notranjo stran veke, sede snov, katero imunski sistem določenih posameznikov prepozna kot škodljivo. Da se telo ubrani pred njo, se sproži alergijska reakcija, ki med drugim pomaga, da se v solznem filmu ujeti alergen odplakne z veznice. Znake alergijskega vnetja oči dodatno poslabšajo UV svetloba, suh in onesnažen zrak.

Alergijsko vnetje oči se lahko pojavi sočasno z alergijskim vnetjem nosu (nabrekla sluznica nosu in sinusov, voden nosni izcedek, motnje spanja itd). 

Naravna pomoč ob alergijskem vnetju oči

Da bi lahko bili pri odpravljanju alergijskega konjunktivitisa čim bolj uspešni, se je problema potrebno lotiti čim bolj celostno.

Pri blaženju rdečih, razdraženih, srbečih oči si lahko pomagamo z naravnimi pripravki, kot so A. Vogel kapljice za oči. Te vsebujejo samo naravne sestavine brez konzervansov, ki običajno dražijo oči. Glavni učinkovini sta hialuronska kislina in smetlika. Hialuronska kislina omogoča hitro vlaženje in zaščito sluznic oči, smetlika pa dodatno pomirja razdraženost in vnetje. Uporaba takšnih kapljic tako ne le pomaga pri odstranjevanju alergenov iz očesnih veznic, ampak tudi pri umirjanju razdraženih, srbečih in rdečih oči.

Uporaba kapljic pa ni vse, kar lahko pri alergijah oči storimo. Burno reakcijo imunskega sistema (sproščanje histamina… ) na alergene lahko umirjamo tudi z različnimi naravnimi pripravki oz. prehranskimi dodatki.  Med drugimi alergijsko reakcijo umirjajo C vitamin, kvercetin, MSM in izvleček grozdnih pečk.

Če vemo da alergijo povzročajo določeni pelodi rastlin, spremljajmo čas cvetenja le teh in se izpostavljenosti njihovih pelodov čim bolj izogibajmo. Pomaga tudi spiranje obraza (oz tuširanje celega telesa) po izpostavljenosti alergenom. Kadar delovno mesto zaradi določenih alergenov v zraku vedno znova povzroča težave našim sluznicam (oči, nos….), potem je smiselno poiskati ustreznejše delovno mesto, kjer teh alergenov ni itd.

V kolikor na določene snovi prej nikoli niste odreagirali z alergijo, je dobro ugotoviti, zakaj zdaj vaš imunski sistem nanje reagira.  Pogosto se na primer ugotovi, da izčrpano telo, obremenjeno s toksini (težkimi kovinami, toksini bakterij, glivic, kislih presnovkov celičnega metabolizma… ), burneje odreagira na alergene kot zdravo in »čisto« telo. Zato mnogi alergije uspešno umirijo ali celo odpravijo tudi s temeljitim čiščenjem telesa, kjer seveda brez vpeljave zdravega načina življenja ne gre – pitje ustreznih količin vode, uživanje ekološke hrane, ki podpira čiščenje in krepitev črevesne flore, dovolj telesne aktivnosti, kakovosten spanec, obvladovanje stresa itd.

Besedilo: Adriana Dolinar

 

 

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se