Slika izdelka Nisita pršilo za nos

Nisita pršilo je registriran medicinski pripomoček v obliki pršila, ki vsebuje izotonično fiziološko raztopino.

Pakiranje

Nisita pršilo za nos je na voljo brez recepta v lekarnah in specializiranih prodajalnah v pakiranju po 20 ml. V kolikor je zaloge v lekarni zmanjkalo, prosite vašega farmacevta, naj vam izdelek naroči in v 24 urah vas bo čakal v lekarni.

KRATKA PREDSTAVITEV:

Nisita pršilo je registriran medicinski pripomoček. Po svoji vsebini je izotonična fiziološka raztopina v obliki pršila.


Aktivne učinkovine

Raztopina vsebuje natrijev klorid in natrijev hidrogenkarbonat.

Natrij in klorid sta kot najpomembnejša iona z osmoznim delovanjem medcelične tekočine odgovorna za ohranjanje telesnih funkcij. Natrijev hidrogenkarbonat ohranja kot pufrski sistem pH vrednost rahlo bazično in tako omogoča optimalno delovanje organizmu lastnega sistema čiščenja zgornjih dihalnih poti.

Ne vsebuje konzervansov ali potisnega plina.

Proizvaja: Engelhard Arzneimittel, Nemčija

Uporaba, odmerjanje, sestava

Pri nahodu in zamašenem nosu

Izpiranje zamašenega nosu, redčenje gostega nosnega izločka in lažje izpihovanje iz nosu

Izpiranje nosne sluznice in odstranjevanje bolezenskih mikrobov (virusov, bakterij) z njene površine

Ȉiščenje nosne sluznice in vzdrževanje nosne higiene

Pri uporabi zdravil, ki se v obliki pršil vpihujejo v nos

Izpiranje nosne sluznice pred uporabo zdravil

Vlaženje nosne sluznice po uporabi zdravil, ki jo lahko taka zdravila pri daljši uporabi osušijo

Pomoč pri regeneraciji poškodovane ali razdražene nosne sluznice

Pri alergijah

Izpiranje nosne sluznice in alergogenih substanc, npr. cvetnega prahu in ostalih snovi, ki povzročajo alergijo. S tem zmanjšuje njihovo koncentracijo in obremenjevanje organizma.

Pri suhi nosni sluznici

Vlaženje suhe nosne sluznice (stalna oz. kronična suhost, občasna suhost zaradi bivanja v prostorih s suhim zrakom)

Zaščita nosne sluznice pred izsušitvijo

Pomoč pri luščenju krast iz nosu

Kadilcem priporočamo, da si zjutraj z Nisito očistijo in navlažijo nos.
Nisita fiziološka raztopina je primerna za odrasle, otroke in dojenčke.

  Odrasli in otroci od 2. leta naprej   1-2 vpiha v vsako nosnico  
  Dojenčki in otroci do 2. leta   1 vpih v vsako nosnico  

 

Natrijev klorid in natrijev hidrogen karbonat

Navodilo za uporabo

Prosimo, pred uporabo natančno preberite priloženo navodilo.
Navodilo je brezplačno na voljo tukaj ( PDF datoteka).

Video vsebine

Pogosta vprašanja

Nisita je registriran medicinski pripomoček, ki vsebuje fiziološko raztopino v obliki mazila za nos ali pršila za nos.

Nisita mazilo in Nisita pršilo se uporabljata pri suhi nosni sluznici, pri poškodbah nosne sluznice in operativnih posegih v nosu, pri alergijah ter pri nahodu in zamašenem nosu.

Pri suhi nosni sluznici: vlaženje sluznice in zaščita pred izsušitvijo.
Pri poškodbah nosne sluznice: pomoč pri regeneraciji razdražene in poškodovane nosne sluznice ali po operativnih posegih (Nisita mazilo).
Pri alergijah: ustvarjanje mehanske prepreke pred lokalnim draženjem nosne sluznice zaradi cvetnega prahu ali alergenov (Nisita mazilo) ter izpiranje nosne sluznice in alergenih substanc (Nisita pršilo).
Pri nahodu in zamašenem nosu: izpiranje zamašenega nosu, redčenje gostega nosnega izločka in lažje izpihovanje iz nosu, izpiranje nosne sluznice in odstranjevanje bolezenskih mikrobov, čiščenje nosne sluznice in vzdrževanje nosne higiene (Nisita pršilo). Umirjanje razdražene, pordele kože pod in ob nosnicah, ki se pojavi zaradi pogostega brisanja nosu in dodatno razpoka na suhem, hladnem zraku (Nisita mazilo).

Suha nosna sluznica je pogosta težava, ki se pojavlja skozi vse leto in prizadene vse starostne skupine. Zasušeni izločki, ki spremljajo suh nos, niso samo neprijetni, lahko so tudi boleči. Suh nos poveča tveganje za okužbe, prizadene dihanje, voh in okus.

Vzroki suhe nosne sluznice so neželeni učinki določenih zdravil (kortikosteroidov), diabetes in revmatične bolezni, ogrevani ali klimatizirani prostori, prah in ostale dražeče snovi, starost...

Nisita mazilo in Nisita pršilo vsebujeta natrijev klorid in natrijev hidrogenkarbonat. Pršilo ne vsebuje konzervansov in potisnega plina.

Ostale sestavine v Nisita mazilu: lanolinski alkoholi, limonino olje, beli vazelin, srednjeverižni trigliceridi, gosti parafin in cetostearilni alkohol.

Nisita mazilo uporabljamo tako, da večkrat dnevno v vsako nosnico nanesemo 1 cm mazila in ga poskusimo čimbolj razmazati. Nisita pršilo pa nastavimo na nosnico in vpihnemo. Priporoča se večkrat dnevno 1 – 2 vpiha v vsako nosnico za odrasle in otroke, starejše od dveh let. Pri dojenčkih in otrocih do 2. leta pa je večkrat dnevno priporočljiv 1 vpih v vsako nosnico.

Podatki, ki bi preprečevali uporabo nosečnicam in doječim materam, niso znani.

Nisita je primerna za dojenčke, otroke in odrasle. Pri otrocih, mlajših od dveh let, je potrebno odmerek Nisita pršila prilagoditi.

Nisito lahko uporabljate dalj časa. Če se po 14 dneh stanje ne izboljša, se posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

Pri uporabi Nisita pršila neželeni učinki niso znani. Nisita mazilo pa lahko v redkih primerih povzroči rahlo draženje sluznice. Limonino olje in lanolinski alkoholi redko povzročijo preobčutljivostne reakcije.

Izdelkov Nisita ne uporabljajte, če ste preobčutljivi na katero koli od navedenih sestavin.

Mazilo in pršilo sta uporabna le do datuma, natisnjenega na embalaži.

Mazilo Nisita shranjujte pri temperaturi med 15°C in 25°C. Pri višjih temperaturah se lahko podlaga, ki je sestavljena iz mešanice tekočih in trdih masti, spremeni in posamezne sestavine se lahko izločijo v obliki olja. Pri nižjih temepreaturah se mazilo nekoliko težje iztisne iz tube.

Lahko.

Sorodni izdelki

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se