Se tudi vi ponoči zbujate zaradi dražečega kašlja?

Obdobje prehladov je tu, z njim pa tudi marsikatera neprespana noč, bodisi zaradi kašljanja partnerja, otroka ali pa nas. Kako kašelj, ki moti prepotreben spanec, obvladati na naraven način? 

 

Blokirati ali lajšati izkašljevanje?

Čeprav izgleda enostavna rešitev, da vzamemo sirup ali tablete, ki refleks kašlja blokirajo, pa to nikakor ni najboljša rešitev, če želite težavo učinkovito obvladati. Z blokiranjem kašlja bo sluz v bronhijih spolzela še globlje v pljuča, kar lahko težave še dodatno zaplete in podaljša okrevanje. Začasno blokiranje kašlja le v izjemnih primerih pomaga. V večini prehladnih težav pa lahko dražeč kašelj ponoči umirimo tako, da telesu pomagamo pri lajšanju izkašljevanja. Torej mu pomagamo pri učinkovitem umirjanju vnetja in odstranjevanju vnetne sluzi, saj se zato refleks kašlja tudi sproži. Ko bomo dražečo sluz odstranili, se bo kašelj umiril. Pomagamo si lahko na več načinov. Poglejmo si jih.

Hidracija

Pozimi pogosto pozabimo piti dovolj vode. Posledice tega lahko čutimo med drugim tudi v krčenju dihalnih poti in nastanku goste lepljive sluzi v času prehlada. S pitjem dveh do dveh litrov in pol vode dnevno ter zn ustreznim uživanjem naravne soli (več o tem v knjigi Niste bolni žejni ste, dr. Batmanghelidja), bomo dihalom pomagali mehčati sluz, ki se bo skozi normalno odprte dihalne poti s kašljem lažje izločila. Večino vode naj bi zaužili do 18. ure, saj pitje večjih količin vode ali čajev po tej uri prav tako zmoti spanec, pa ne zaradi kašlja, temveč  polnega mehurja. Poleg z vodo lahko gosto sluz pomagamo redčiti tudi s pitjem zeliščnih čajev, npr. lipe, bezga itd.

Vlažnost prostora

Suh zrak v spalnici lahko dodatno draži h kašlju, saj izsušuje sluznice in lahko naredi vnetno sluz bolj lepljivo. Poskrbite, da bosta vsaj dnevni prostor in spalnica primerno vlažna (med 45 in 50 odstotki).

Haloterapija

K obvladovanju prehladov s kašljem lahko pripomore tudi naravna sol, bodisi v obliki parne inhalacije, bodisi vdihovanja slanega zraka ob obali, na solinah, v slanih jamah oz. tudi v solnih sobah.  Vdihavanje hlapov soli na dihala deluje pozitivno, saj med drugim podpira obnovo sluznice dihal, deluje blago razkuževalno, mehča sluz in lajša izkašljevanje.

Za inhaliranje zavremo 2 litra vode z dvema jušnima žlicama naravne soli in tekočino nekoliko ohladimo. Inhaliramo nad loncem skozi usta in nos, pokriti z veliko brisačo, najmanj trikrat dnevno. S tem dosežemo, da se čiščenje pljuč preko noči zmanjša, saj večino sluzi izločimo preko dneva.

Aromaterapija

Mnoga eterična olja nam lahko pomagajo obvladovati kašelj, saj delujejo tako na povzročitelje (mikrobe) prehlada, kot tudi na posledice prehlada (poškodovano sluznico dihal, vnetno sluz…).

Npr. evkaliptus med drugim deluje protimikrobno in spodbuja obnovo sluznice dihal. Poprova meta deluje protimikrobno in lajša izkašljevanje. Sivka deluje protimikrobno, lajša izkašljevanje in umirja živčno napetost ter draženje h kašlju. Materina dušica deluje protimikrobno, mehča sluz in lajša izkašljevanje itd.

Eterična olja lahko za podporo pri obvladovanju prehlada in s tem tudi motečega nočnega kašlja uporabljate v obliki direktne inhalacije, aromaterapije spalnice, kopeli ali mazil. Za direktno inhaliranje nakapljate par kapljic izbranega eteričnega olja (npr. Po-Ho mešanice eteričnih olj) v ne preveč vročo vodo in inhalirate. Uporabite lahko priročen Po-Ho inhalator ali pa posodo, nad katero nagnete glavo in se pokrijete z veliko brisačo, da hlapi eteričnih olj ne uidejo v prostor. Inhalacije izvajate vsaj 3 x na dan, da vzpodbudite izločanje sluzi iz dihal preko dneva. Tako bo manj draženja h kašlju ponoči.

Nekaj kapljic eteričnega olja sivke (ne lavandina!) pomešajte z malo destilirane vode in shranite v mali steklenički s pršilko. Popršite po spalnici in vzglavnik pred spanjem. Sivkin vonj ne bo deloval pomirjujoče le na napetost, stres, živčnost in tako izboljšal kakovost spanja, ampak bo umirjal tudi dražeč kašelj. Z mazili, ki vsebujejo sivko, prav tako lahko za umiritev dražečega kašlja pred spanjem dobro namažemo prsni koš spredaj in zadaj.

Materina dušica v mazilih ali kopelih je dobrodošla pomoč za mehčanje goste sluzi in lajšanje izkašljevanja preko dneva. Mažemo spredaj in zadaj po prsnem košu najmanj trikrat na dan in /ali namakamo noge v topli kopeli z dodatkom esence materine dušice najmanj 3 x na dan. S tem med drugim preko dneva spodbudimo čiščenje vnetne sluzi iz pljuč in na ta način zmanjšamo potrebo po kašljanju ponoči.

Zdravilo za kašelj iz bršljana

Zdravilne učinkovine v naravnem rastlinskem zdravilu Prospan, narejenem iz bršljana, dokazano pomagajo obvladovati kašelj. Delujejo namreč tako, da mehčajo gosto vnetno sluz in istočasno odpirajo skrčene dihalne pot, kot je nazorno prikazano v video posnetku. Rezultat tega je učinkovito izkašljevanje in s tem čiščenje vnetne sluzi iz pljuč, zaradi česar je kašelj vse manj pogost oz. se umiri. Idealno je, da s prvim jemanjem zdravila začnemo dopoldan, da se pljuča do večera sčistijo. Zdravilo iz bršljana je odlična naravna pomoč tudi v primeru astmatičnega kašlja ali kašlja ob bronhitisu, kjer je znano, da se sočasno pojavlja zoženost sapnic. Ker sprošča krče dihalnih poti, v teh primerih ob izkašljevanju olajša dihanje ter povečuje dihalni volumen. Na voljo je v obliki sirupa (tega lahko uživajo že otroci od 2. leta starosti dalje), pastil in šumečih tablet.

Islandski lišaj

Kadar dražeči kašelj ne izvira iz bronhijev, ampak nas draži v žrelu, lahko posežemo po čaju, sirupu ali pastilah islandskega lišaja. Ta razdraženo in vneto sluznico žrela umiri, navlaži ter spodbudi regeneracijo. Posledično se pekoč občutek v žrelu in draženje h kašlju umirita. Ob hujšem vnetju in kašlju zaradi težav v žrelu npr. lahko posežete po pastilah, ki vsebujejo poleg islandskega lišaja še hialuronsko kislino. Slednja omogoča izdatno vlaženje sluznice, kar še pospeši okrevanje in posledično umirjanje dražečega kašlja. V ustih jih raztopite večkrat na dan in tudi neposredno pred spanjem. Ker imajo posebno obliko, se v ustih lepo prilepijo na trdo nebo, kar omogoča varno raztapljanje pastile, tudi če med tem zaspite.

Vabljeni, da še več tovrstnih naravnih nasvetov poiščete v knjižici Adijo prehladi

Besedilo: Adriana Dolinar

 

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se