Kako nad kepo v grlu

Se vam dogaja, da se vam v grlu nabira gosta sluz, ki vas sili, da se izkašljujete, a ne gre ne ven ne nazaj po grlu? Ȉutite jo, vendar se je nikakor ne morete znebiti. Včasih je lahko tako nadležna, da si želite, da bi jo lahko odstranili s sesalcem, če bi bilo to lahko le mogoče. Težava je kar pogosta, vzrokov zanjo pa je lahko več.

Gosta sluz brez barve ovira prehodnost grla. Lahko pride z zadnjega dela nosne votline, kadar je ta slabše prehodna. Žleze v grlu in nosu dnevno proizvedejo od enega do dveh litrov sluzi, ki je sestavljena iz celic povrhnjice sinusnih prehodov, ki imajo več pomembnih nalog. Ena od glavnih nalog je, da ves čas vlažijo in čistijo nosne votline, odplavljajo tujke in jim preprečujejo, da bi prodrli globlje v dihalne poti. So obramba pred okužbami in vlažijo okolje. Kar pomeni, da imamo sluz ves čas v grlu, vendar se je večinoma sploh ne zavedamo, saj je nujna za normalno delovanje telesa. Ko pa je te sluzi preveč, se začno težave. Ȉutimo jih, kot rečeno, kakor cmok v grlu, oviro, ki je zelo neprijetna, grlo je zamašeno, slabo prehodno, lahko se pojavijo tudi težave z dihanjem, kašelj in izkašljevanje.

 

Vnetja in okužbe

Največkrat žleze izločajo preveč sluzi zaradi slabo prehodnih nosnih votlin in težav s sinusi (vnetje), zaradi prehlada ali pa alergijske reakcije. Možno je tudi, da gre za tako imenovano gastroezofagealno refluksno bolezen (GERB), se pravi za vračanje napol prebavljene hrane iz želodca v ustno votlino. Težave lahko povzročajo tudi vnetja drugod v bližini: vnetje grla, mandljev, žrelnice in podobno. Vzrok so lahko še virusne okužbe, ki delajo enake težave. Več sluzi lahko žleze izločajo tudi, kadar je človek v zakajenem prostoru. Sluz v grlu lahko povzroči tudi ustni zadah, saj vsebuje veliko beljakovin in sprošča anaerobne bakterije.

Slana vroča voda

Kadar se sluz v spodnjem delu grla zgosti, človek čuti naravno nujo po izkašljevanju. S tem si pomagamo, da se ovire znebimo. Toda izkašljevanje dostikrat ne pomaga. Sluz je zagozdena dovolj globoko, da se je nikakor ne moremo znebiti, obenem pa jo žleze sproščajo še več. V takih primerih je nujno storiti dvoje: nikakor ne smemo piti sirupov ali zdravil, ki bi zmanjševala kašelj; in še, popiti je treba veliko tekočine, najbolje vroče. Zelo priporočljiv je čaj, ki ga je treba popiti čim bolj vročega. To bo sluz zmehčalo, pa grlo tudi, da bo izkašljevanje lažje in bolj učinkovito. Med domačimi pripravki, ki bodo koristili, je tudi grgranje slane vroče vode. V kozarec vroče vode vsujemo čajno žlico soli in mešamo, dokler se sol ne raztopi. Potem pa počasi z glavo upognjeno nazaj grgramo vsak požirek najmanj pol minute. Redno grgranje slane vode je posebej učinkovito, če so težave šele na začetku. Vedno pa jih pomaga vsaj omiliti.

Težave, ki jih rešujemo sami

Prehlade in zamašen nos navadno zdravite sami. Nobene potrebe ni, da bi zaradi takih tegob povečevali gnečo v čakalnicah. Gosto sluz lahko odpravite tudi s spiranjem nosnih votlin. V posebno posodo s tulcem nalijete toplo vodo, v katero daste sodo bikarbono in malo soli. Dobro premešate in si tekočino počasi nad umivalnikom zlivate v eno nosnico in počakate, da priteče nazaj skozi drugo. Tako spiranje je zelo uspešno, če ste seveda dovolj vztrajni. Na tržnici pri zeliščaricah si lahko kupite čajne mešanice, ki vam bodo pomagale. Mnogi iz svojih izkušenj priporočajo inhalacije. Za inhalacije si lahko kupite tudi posebni inhalator (dobite ga v lekarnah in specializiranih trgovinah), kar je priporočljivo za tiste, ki imajo pogosto tovrstne težave. Vendar pa si lahko pomagate tudi brez tega. V loncu zavrete vodo, potem pa vanjo nakapljajte nekaj kapljic evkaliptovega olja in vdihujte izparino. Tisti, ki so poskusili s to metodo, pravijo, da zagotovo deluje. Pomembno pa je, da se morate potem toplo zaviti in ostati lepo doma na toplem.

Zelena zdravila iz narave

Za odpravljanje sluzi v grlu, ki lahko povzroči vnetje zgornjih dihalnih poti ali pa vnetje sinusov, imajo v lekarnah in specializiranih trgovinah na voljo vse polno pripomočkov in pripravkov, ki jih lahko kupite brez recepta. Morda je še najbolje, če posežete po zdravilih iz zelišč. To namreč pomeni, da je pripravek registriran kot zdravilo in da so morali njegovo delovanje dokazati s prav takimi raziskavami kot to velja za sintetična, torej običajna zdravila, pridobljena s pomočjo kemije. Le da so zeliščna zdravila iz zelišč, torej iz narave. Kako izbrati pravo zeliščno zdravilo? Za omenjene težave naj vsebuje sledeča zelišča: kislico (Rumex), ki vsebuje snovi, ki pomagajo krčiti tkivo. Kar pomeni, da bo zmanjševala oteklino na sluznici, to pa bo zmanjšalo vaše težave. Odlična zdravilna rastlina je tudi jeglič (Primula veris), s pomočjo katerega boste zmanjšali bolečine, vnetje, tudi povišano telesno temperaturo. Jeglič je znan tudi po tem, da izboljša prebavo, predvsem pa redči sluz in jo s tem pomaga izločiti. Zdravilo iz zelišč naj vsebuje tudi rumeni svišč (Gentiana lutea), ki ga ljudsko zdravilstvo uporablja v medicinske namene že stoletja. Učinkuje protivnetno, antiseptično, spodbuja kroženje krvi, pomaga odstraniti parazite, zmanjšuje vročino. Ȉrni bezeg (Sambucus nigra) je prav tako zdravilna rastlina, ki jo že dolgo poznamo in uporabljamo predvsem v naših krajih. Naredili so posebno raziskavo s to rastlino in ugotovili, da zmanjšuje težave pri prehladnih boleznih in vnetjih ter tudi skrajšuje čas bolezni. Predvsem pomaga pri odmašitvi dihalnih poti, polnih sluzi. Suh kašelj spremeni v »produktivnega«, se pravi, da vam pomaga izkašljati snovi, ki morajo iz telesa.

Ko izbirate zdravilo iz zelišč, glejte, da vsebuje tudi sporiš (Verbena officinalis), ker sprošča, pomirja, tudi zjasni misli, predvsem pa olajša izkašljevanje. Nekoč so ga ljudem obešali okrog vratu, ker so verjeli, da jih varuje pred vampirji. Verjetno pa bo najbolj učinkovita pravilna mešanica teh rastlin, ki delujejo v tako imenovani sinergiji. Prav to součinkovanje dopolnjuje delovanje vsake snovi posebej in poskrbi za končni učinek.

Primerna in neprimerna hrana

Zeliščna zdravila lahko uporabljamo tudi za preprečevanje nahoda oziroma zaprtih sinusnih kanalov ali čiščenja sluzi iz grla. Sicer pa je cel kup nasvetov, kako se še lahko izognemo takim težavam. Kadar ste pod prho, vdihujte paro iz vroče vode, ker boste s tem zmehčali sluznico, da boste sluz potem lažje izkašljali. Za lažje izkašljevanje pomaga tudi voda. Upoštevati velja zlat nasvet, ki so ga Francozinje že davno dajale svojim hčeram in velja za vse: dnevno je treba popiti najmanj osem kozarcev vode. Pomagalo bo pitje vročih tekočin, predvsem čajev, izogibajte se onesnaženim prostorom, uporabljajte vlažilce zraka v izsušenih prostorih, jejte začinjeno hrano, predvsem uporabljajte hren in čili.

Nekatere vrste hrana povzroča, da se sluz nabira v večji meri in tej se je treba izogibati. Sem sodijo mleko in vsi mlečni izdelki, pa tudi vsi izdelki, ki vsebujejo kofein (kava, nekatere pijače), sladkor, sol, črni čaj. Soja je eno od živil, ki najbolj spodbuja tvorbo sluzi.

Nekaj pa je tudi živil, ki količino sluzi zmanjšajo. Sem sodi med, ingver (lahko si naredite mešanico), kajenski poper, wasabi (japonski hren). Poleg tega pa je priporočljivo uživati dodatke vitaminov in mineralov, predvsem vitamina C in E ter cink.

Tekst: Milka Krapež 

Povezani izdelki

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se