Slika izdelka Prospan® šumeče tablete
Znak registrirano zravilo - Prospan® šumeče tablete

Prospan v obliki šumečih tablet je registrirano zdravilo rastlinskega izvora za lajšanje težav pri izkašljevanju.

Pakiranje

Prospan šumeče tablete so na voljo brez recepta v lekarnah in specializiranih prodajalnah v pakiranju po 10 in 20 tablet.

KRATKA PREDSTAVITEV:

Prospan šumeče tablete so zdravilo rastlinskega izvora, namenjeno lajšanju izkašljevanja, z dvojnim učinkom: mehčajo gost izloček oz. sluz v pljučih in zmanjšujejo krč sapnic. Rezultat prvega dela delovanja je učinkovitejše izkašljevanje in prehodnejša, »čistejša« pljuča, drugi del delovanja pa pripomore k lažjemu dihanju. S tem dosežemo olajšanje, z manj intenzivnim in manj pogostim kašljem.

Prospan uporabljamo pri vseh boleznih dihalnih poti, kjer pride do bolezensko povečanega izločanja sluzi v pljučih, oteženega dihanja in izkašljevanja.

Pomembno: delovanje zdravila je dokazano v okviru lastnih kliničnih študij.

Proizvaja: Engelhard Arzneimitell, Nemčija

Uporaba, odmerjanje, sestava

  • kadar kašljamo, se že izkašljujemo oziroma čutimo, da bi se radi izkašljali
  • kadar teže dihamo in čutimo, da bi se radi izkašljali
  • kadar želimo olajšati oziroma pospešiti izkašljevanje
  • kadar suho kašljamo in čutimo, da bi se radi izkašljali (imamo občutek »polnih pljuč«)

 

  Odrasli in mladostniki nad 12 let  

1 šumeča tablet zjutraj in pol šumeče tablete zvečer

 
  Otroci starejši od 6 let       2 x dnevno pol šumeče tablete                   

Mlajšim otrokom priporočamo uporabo Prospan sirupa.

Prospan šumeče tablete vsebujejo izvleček iz bršljanovih listov.

Navodilo za uporabo

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Navodilo je brezplačno na voljo tukaj ( PDF datoteka).

Video vsebine

Pogosta vprašanja

V osnovi poznamo suhi in produktivni oz. vlažni kašelj. Pri produktivnem kašlju nastaja v pljučih več gostega izločka (goste, pljučne sluzi) kot običajno, ko nismo oboleli. Ta otežuje dihanje in sproži refleks očiščevalnega kašlja.

Pri suhem kašlju ne pride vedno do pojava povečanega nastajanja izločka v dihalnih poteh. Tak kašelj je dražeč in lahko moti mirno spanje. Lahko je predhodna faza produktivnega kašlja. Mnogokrat se zato produktivni kašelj pojavi šele v zadnjih dneh kašljanja, ki se navadno z izkašljevanjem tudi konča.

Prospan je registrirano zdravilo rastlinskega izvora, namenjeno lajšanju težav pri kašlju. Na voljo je v obliki šumečih tablet, pastil in kot sirup.

Zdravilna učinkovina v Prospanu je suhi izvleček listov bršljana. Izvleček deluje kot naravna celota.

Prospan ima poseben, kombiniran učinek: hkrati redči gosto sluz v dihalnih poteh in širi spodnje dihalne poti. S tem lajša krče dihal, olajšuje izkašljevanje in posledično umiri kašelj. Zaradi sočasnega širjenja spodnjih dihalnih poti, je primeren tudi v vseh primerih, ko ob kašlju zaznamo oteženo dihanje.

Sirup, šumeče tablete in pastile lahko jemljejo tako otroci kot odrasli.

Sirup je primeren za otroke, starejše od dveh let. Ne vsebuje alkohola in umetnih barvil ter je dobrega okusa, zato ga imajo radi tudi starejši.

Šumeče tablete so primerne za odrasle in za otroke, starejše od 6 let. Njihova uporaba je zelo enostavna: tableto raztopimo v kozarcu vode, čaja ali soka in raztopino popijemo.

Pastile so primerne za odrasle in za otroke, starejše od 6 let. Zaradi priročne farmacevtske oblike so primernejše za aktivno populacijo. Njihova uporaba je zelo enostavna, saj ne potrebujemo nikakršnih pripomočkov.

Ni pomembno. Vse tri oblike zdravila so ob predpisanem in rednem odmerjanju enako učinkovite.

Sirup

Odmerjamo ga s priloženim pokrovčkom – zjutraj, (pri odraslih ter mladostnikih tudi opoldne) in zvečer. Pred uporabo sirup pretresemo.

Šumeče tablete

Otrokom, starim od 6 do 12 let, dvakrat dnevno raztopimo po polovico šumeče tablete.

Odraslim in mladostnikom, starejšim od 12 let, raztopimo 1 šumečo tableto zjutraj in pol šumeče tablete zvečer.

Pastile

Otroci, starejši od 6 let dvakrat dnevno raztopijo eno pastilo v ustih.

Starejši od 12 let in odrasli štirikrat dnevno raztopijo eno pastilo v ustih.

Posebnost

Zdravilo Prospan lahko zaradi kombiniranega delovanja odmerjamo tudi zvečer (po 17. uri), vendar naj to ne bo prvi odmerek tistega dne.

Sirup je po prvem odprtju uporaben še tri mesece.

Lahko. Zdravilo Prospan učinkovito sprošča krče dihalnih poti in tako ob izkašljevanju olajša dihanje ter povečuje dihalni volumen. 

Zdravilo Prospan lahko jemljemo dalj časa. Jemanje priporočamo še nekaj dni po prenehanju kašlja. Če kašelj kljub rednemu jemanju zdravila ostaja nespremenjen več kot 7 dni, je potreben posvet z zdravnikom.

Običajno so učinki zaznavni že v nekaj urah po zaužitju zdravila. Kašelj je sam po sebi obrambni mehanizem organizma in zato praviloma traja več dni oz. celo nekaj tednov. Prospan kašlja ne blokira in tako ne zaustavi naravnega obrambnega mehanizma. Kašelj se ob jemanju Prospana spremeni (sluz v pljučih postaja ponovno redkejša, lažje dihamo in se izkašljujemo oz. odkašljujemo), kar mnogokrat tudi jasno slišimo. Nestrpnost pri kašlju nam ne bo koristila, zato pustimo organizmu čas, da se pozdravi. Pomembno je nadaljevati s terapijo, dokler se kašelj ne umiri.

Čeprav ni podatkov o škodljivosti, se morajo nosečnice in doječe matere pred uporabo zdravila Prospan posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom.

Bršljan je v ljudski medicini znan kot strupena rastlina, vendar so izvlečki v obliki zdravil, kot je Prospan, pridobljeni iz listov bršljana, nestrupeni in zdravilni. Prospan je registrirano zdravilo in pod rednim strokovnim nadzorom.

Prospan sirup, šumeče tablete in pastile ne vsebujejo sladkorja in so primerne tudi za diabetike.

Po do zdaj znanih podatkih ni razlogov, da zdravila Prospan ne bi kombinirali z drugimi zdravili, tudi z antibiotiki. V času kašlja priporočamo pitje večje količine tekočin, na primer vode, čajev in drugih toplih napitkov. Večja količina tekočine bo olajšala kašljanje, toplota pa bo omogočala lažje nastajanje izločka.
Sočasno jemanje Prospana in zdravil za zaviranje kašlja ni smiselno.

Nobena farmacevtska oblika zdravila Prospan ne vsebuje glutena.

Sorodni izdelki

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se