Žolčni kamni

Žolč nastaja v jetrih in je izloček jetrnih celic (hepatocitov). Sestavljen je iz vode, žolčnih kislin in soli, elektrolitov, mucinov, žolčnih barvil ter holesterola. Je edini prebavni sok, ki ne vsebuje encimov. V jetrih ga vsak dan nastane med 800 in 1000 ml.

Nujen je za presnovo maščob in pomaga prebavljati nekatere vitamine. Odgovoren je tudi za odstranjevanje nekaterih odpadnih snovi iz telesa.

Žolčni kamni največkrat nastanejo, kadar se vsebnost žolčnih kislin manjša, količina holesterola pa povečuje. Del holesterola zato kristalizira in se odlaga v žolčniku ali žolčevodu. Iz kristalov pričnejo nastajati žolčni kamni. Nastajajo veliko časa in lahko merijo od nekaj mm do nekaj cm. Imajo kristalno zgradbo. Drobne kamne imenujemo tudi »žolčni pesek«.

Žolčni kamni se pogosteje pojavijo pri ženskah kot pri moških. Vzroki za nastanek žolčnih kamnov so različni, predvsem pa na njihov nastanek vplivajo hormoni, starost, debelost, neustrezna prehrana in dedni faktor. Pri večini ljudi so žolčni kamni »nemi« in ne povzročajo zaznavnih težav. Kadar pa žolčni kamni niso nemi, pravimo, da so simptomatski. Težave zaznamo kot prisotnost krčev, bolečine, slabost, bruhanje, zgagi podobni simptomi, slaba prebava, napenjanje, spahovanje.

Posledice premikanja žolčnih kamnov so krči ali kolike, ki nastanejo, ko se žolčni vodi ali žolčnik nenadno raztegnejo in trenutek kasneje močno skrčijo, ker želi telo odstraniti nastalo oviro – žolčni kamen.

To je vzrok za močno bolečino, ki prešine telo v predelu žolčnika pod desnim rebrnim lokom. Pogosto izžareva tudi v trebuh in desno ramo. Krči običajno trajajo nekaj minut, lahko pa tudi več ur. Ko se kamen premakne, bodisi zdrsne nazaj v žolčnik ali pa naprej v skupni žolčevod, bolečina popusti.

Kadar trajajo bolečine več kot 6 ur brez prekinitve, je potrebna takojšna medicinska pomoč, saj gre lahko za resen zaplet. Spremljata ga lahko tudi povišana telesna temperatura in mrzlica.

Kadar žolčni kamni prehajajo iz žolčnika v žolčevod in ga delno ali popolnoma zamašijo, se pojavijo bolečine v napadih. Zaznavamo jih pod desnim rebrnim lokom, lahko pa se širijo tudi v hrbet ali v žličko. Spremlja jih lahko slabost ali bruhanje. Tudi tu velja, da kadar trajajo bolečine več kot 6 ur brez prekinitve, je treba poiskati takojšnjo medicinsko pomoč.

Načini zdravljenja pri težavah z žolčem

Vnetje žolčnika:
Za lajšanje bolečin uporabljamo spazmolitike in analgetike, proti vnetju pa nam zdravnik predpiše antibiotik.

Prisotnost simptomatskih žolčnih kamnov:
Osnovno zdravljenje predstavlja kirurška odstranitev žolčnih kamnov, včasih tudi žolčnika, saj s tem preprečimo možnost nastajanja novih žolčnih kamnov in ponovnega vnetja.

Kirurško odstranitev lahko nadomešča zunajtelesno drobljenje z udarnimi valovi, vendar le pri izbranih bolnikih, npr. kadar operacija predstavlja preveliko tveganje za bolnika zaradi drugih sistemskih ali lokalnih obolenj kandidata, oz. v primeru, da bolnik odklanja kirurški poseg kot tak.

Nekirurško zdravljenje se uporablja redkeje. V poštev pride le pri izbranih bolnikih s holesterolskimi kamni. Za raztapljanje uporabljajo žolčne kisline.

Učinkovito pri žolčnih kamnih in žolčnih težavah z zdravilom Rowachol
Za učinkovito blažitev žolčnih težav (bolečine, boleči krči, slaba prebava, zgaga itd.) je primerno registrirano zdravilo rastlinskega izvora – Rowachol.

Številne klinične študije kažejo, da je uspešno tudi kot pomoč pri raztapljanju obstoječih žolčnih kamnov in za preprečevanje nastajanja novih žolčnih kamnov, ko so bili npr. prvotni kamni kirurško že odstranjeni. Rowachol vsebuje naravne terpene, raztopljene v olivnem olju. Ima več različnih mehanizmov delovanja. Povečuje nastajanje žolča v jetrih, iz jeter se v žolč izloči manj holesterola, kar posledično vpliva na raztapljanje žolčnih kamnov. Rowachol prav tako sprošča gladke mišice žolčevodov in tako zmanjšuje pogostnost in intenzivnost žolčnih krčev. Poleg tega pa ima tudi protibakterijski učinek – pri vnetjih žolčnika in žolčnih izvodil deluje proti širokemu spektru bakterij.

Pri žolčnih kamnih ni priporočljivo jemati izdelkov, ki vsebujejo izključno grenke droge (pegasti badelj, artičoka). Te namreč le pospešujejo tvorbo žolča in njegovo izločanje skozi žolčna izvodila v dvanajstnik. Pri tem lahko povzročijo zamašitev žolčnih izvodil in povečajo tveganje za nastanek vnetij.

Diete pri žolčnih kamnih >>>

Povezani izdelki

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se