Suhe oči: Kako nam lahko učinkovito pomagajo A.Vogel kapljice za oči?

Imate suhe oči? Težave s sindromom suhega očesa so namreč pogosto neprepoznane, vendar bistveno vplivajo na kakovost življenja. Če jih pravočasno ne zdravimo, lahko povzročijo kronično obolenje in trajne poškodbe površine očesa.

suhe oči

Suhe oči so lahko posledica različnih razlogov; bolezni vezivnega tkiva (ženske), starost, zdravljenje z estrogeni, diuretiki ali hormonskimi kontraceptivi. Prav tako se lahko pojavijo pri pomanjkanju prehrane z omega-3 maščobami in vitamina A. Zaradi dolgotrajnega dela za računalnikom in izpostavljenosti modri svetlobi so vse pogostejše težave suhih oči tudi med mladimi ter zdravimi ljudmi. V prispevku bomo pojasnili fiziološki vzrok suhih oči, kakšno vlogo imajo solze ter kako sploh vemo, da imamo suhe oči. Izpostavili bomo tudi pomembno vlogo A.Vogel kapljic za oči, saj so s svojim učinkovitim delovanjem nepogrešljive pri odpravljanju omenjenih težav.

Anatomija in vloga očesa

Človeško oko ali zrklo je okrogle oblike  ̶  sestavljajo ga tri ovojnice. Zunanja je sestavljena iz beločnice, roženice in veznice. Drugo plast formirajo šarenica, ciliarnika in žilnica. Mrežnica pa predstavlja tretji sloj in je najpomembnejši del očesa, saj se v tem predelu ustvarja slika.

V fizikalnem pomenu sestavljajo zrklo optični mediji, ti sliko ustvarjajo, ter del, ki sliko sprejema. K optičnim medijem spadajo roženica, sprednji prekat, leča in steklovina. Mrežnica, kot že rečeno, sprejema sliko. Svetlobni dražljaj sproži fotokemični proces v fotoreceptorjih mrežnice. Nastali električni dražljaj se po vidni progi širi preko opaznega živca skozi hiazmo, tractus optici in intercerebralnih progtalamusa ter Gratioletijeve radiacije v okcipitalno skorjo. Tu se v vidnem centru zavemo svetlobnega dražljaja. Od tukaj naprej potekajo povezave z drugimi deli možganov in omogočajo predelavo optičnih vtisov v predel izkušenj. Ta del poti bi tudi lahko poimenovali »psihična proga«. Vsak svetlobni dražljaj verjetno zapusti v možganih določen spominski vtis. S fotoreceptorji mrežnice zaznamo elektromagnetne valove dolžine 400 nm do 800 nm ¹.

Sedaj, ko poznamo zgradbo ter funkcionalnost očesa, bomo lažje razumeli, zakaj imamo suhe oči ter kakšno vlogo odigrajo solze.

Solze oči vlažijo in jih ščitijo pred zunanjimi vplivi

Naloga solz je, da oči vlažijo ter jih varujejo pred zunanjimi tujki in tako prispevajo k jasnemu vidu. Solze nastajajo v solznih žlezah ob očesu,  v minimalnih količinah se vseskozi sproščajo. Z utripanjem očesnih vek se nato razporedijo po površini roženice in na njej ustvarjajo tekočinski film. S tem površina očesa postane gladka in optično čista, to pa nam omogoča dober vid.

Če solzne žleze ne proizvedejo zadostne količine solz, imamo suhe oči. Zaradi nezadostnega solznega sloja pride do poškodb solznega tkiva, zamašitve v kanalu solzne žleze ali motnje v delovanju meibomove žleze (žleza lojnica – izloča sekret na robu vek za trepalnicami), ki destabilizira solzni film ².

Simptomi suhih oči so:

  • očesno zbadanje
  • utrujenost oči
  • občutek tujka v očeh
  • pretirano solzenje
  • pekoč in boleč občutek
  • težave pri branju ali delo za računalnikom

Suhe oči se pogosto pojavijo pri osebah, ki veliko delajo za računalnikom. Zaradi načina življenja smo malodane vseskozi izpostavljeni zaslonom (tablice, telefoni, računalniki), ti pa oddajajo modro svetlobo in vplivajo na zdravje oči. Zakaj pa ima modra svetloba tako negativen vpliv na očesno zdravje?

Izpostavljenost modri svetlobi škoduje očem

Modra svetloba je sestavni del spektra naravne svetlobe in je tako nujna za uravnavanje našega bioritma. Vendar strokovnjaki predvidevajo, da modra svetloba iz umetnih virov lahko negativno vpliva na zdravje oči. Tako dolgotrajna izpostavljenost modri svetlobi lahko povzroči sindrom računalniškega vida. Zato pride do občutka napetosti in utrujenosti oči, prehodno meglenega vida, imamo suhe oči, glavobol ter napetost mišic v vratu in ramenskemu obroču. V eni od raziskav, objavljeni v reviji BMC Ophthalmology, so prišli do ugotovitve, da je bila verjetnost razvoja sindroma računalniškega vida znatno večja pri tistih, ki so uporabljali naprave z ekrani več kot 6 ur dnevno. 

Nasvet; za preprečevanje razvoja kratkovidnosti in če imamo suhe oči, med dolgotrajno uporabo zaslonov po 20-ih minutah vsaj za 20 sekund gledamo vsaj 20 metrov v daljavo. Priporočljivo je tudi pogosto mežikanje. Ekran si prilagodimo tako, da nanj gledamo rahlo navzdol in iz primerne razdalje (od pol metra do 80 cm). Zelo dobrodošle so tudi vaje in masaža oči. Zaprte oči s kazalcem in krožnimi gibi narahlo masiramo od notranjih kotičkov preko vek. Postopek nekajkrat ponovimo in nato odpremo oči ᶟ.

Nad razdražene in suhe oči z A.Vogel kapljicami za oči

Če imamo resnejše težave s suhimi očmi, je priporočljivo, da se čim prej oglasimo pri specialistu oftalmologu. Specialist namreč s pravilnim pristopom zdravljenja lahko težave reši ali omili. Suhe oči se pri vsakem posamezniku odražajo drugače, zato se to kronično stanje zdravi individualno in dolgotrajno. Le pri zares hudih težavah je nujen kirurški poseg, kjer trajno zaprejo solzna izvodila na vekah. Čeprav gre za manjši poseg, ima pri večini bolnikov odlične rezultate.

Kako pa si lahko pomagamo sami? Naše utrujene in suhe oči bodo učinkovito pomirile A.Vogel kapljice za oči na osnovi hialuronske kisline. Vsebujejo tudi navadno smetliko, natrijev klorid, borovo kislino, dinatrijev tetraborat, dekahidrat in vodo. Večodmerne kapljice za oči A.Vogel so namenjene lajšanju težav z očmi kot so suhe oči, pordelost, pekoč občutek ter utrujenost oči. Kapljice omogočajo hitro vlaženje površine očesa in prav tako ohranjajo njegovo vlažnost. Primerne so tudi za uporabnike kontaktnih leč. Odrasli v vsako oko kanemo po eno kapljico 4 do 5-krat dnevno. Otroci, starejši od 12 let, naj v vsako oko kanejo po eno kapljico 1 do 2-krat dnevno.

Hialuronska kislina je naravna polimerna molekula  ̶  fiziološko prisotna po celem telesu. Na mestih, kjer se v telesu nahaja, skrbi za izdatno vlaženje. Zakaj pa lahko hialuronska kislina telesu priskrbi potrebno vodo? Ker nase veže približno 1000 molekul vode, zato ji pripisujejo dobre hidratacijske lastnosti tako v telesu kot kozmetičnih pripravkih ⁴.

Medtem pa so kapljice A.Vogel Extra Intense namenjene zelo razdraženim, pekočim, pordelim ter suhim očem, saj imajo učinek močnega blaženja. Kapljice omogočajo intenzivnejše vlaženje z dvakratno količino hialuronske kisline. Primerne so tudi ob močno izraženih simptomih suhosti (ščemenje, občutljivost na svetlobo, prekomerno solzenje zaradi suhosti). Velika prednost kapljic A.Vogel Extra Intense je tudi ta, da ne zameglijo vida. Ta je namreč takoj po uporabi normalen.

Suzana Križ

Vir:

  1. Anatomija očesa, 2015, dostopno: 30.05.2024, https://www.zdravstvena.info/vsznj/anatomija-ocesa-oko-anatomija/
  2. Kdaj je potrebno zdravljenje suhega očesa, 2020, dostopno: 31.05.2024 https://vizita.si/rubrika/bolezni/kdaj-je-potrebno-zdravljenje-suhega-ocesa.html
  3. Modra svetloba in zdravje oči, mag. Kristina Mikek, 2023, dostopno: 31.05.2024 https://zasrce.si/clanek/modra-svetloba-in-zdravje-oci/
  4. Hialuronska kislina-naravna učinkovina za vlaženje in zaviranje znakov staranja kože, prof. dr. Mirjana Gašperlin, mag., farm., dostopno: 10.01.2024; https://www.sfd.si/wp-content/uploads/sfd/datoteke/kravos_gaperlin.pdf

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se