Ko se notranji vročini pridruži še zunanja

Celostno poznavanje, zakaj se v obdobju mene pojavljajo vročinski oblivi, rdečica obraza, nočno potenje, razbijanje srca, zaskrbljenost … nam omogoča čim boljše naravno obvladovanje teh težav tudi poleti, ko jih dodatno okrepi še zunanja vročina.

Manj poznan razlog v ozadju menopavznih težav

Ste se kdaj vprašali, zakaj ene ženske v obdobju pred, med in po menopavzi skorajda nimajo težav, druge pa zaradi njih zelo trpijo, posebej poleti? Odgovor najdemo, če na težavo pogledamo celostno, kar to denimo počne dr. A. Neville, specialist za utrujenost nadledvičnih žlez. V svoji 20-letni praksi je zdravil kar 80 % žensk z utrujenostjo nadledvične žleze. Med njimi je bilo 65 % takšnih, ki so bile v obdobju perimenopavze ali menopavze. Ugotovil je, da gre pri njih za pojav menopavznih znakov (vročinski oblivi, nočno potenje, upad libida, sprememb v počutju, nespečnost …) dejansko zaradi utrujenosti adrenalnih žlez. Ko te namreč niso v ravnovesju, lahko pride do takšnih simptomov.  In obratno, ko te delujejo brezhibno, zaključevanje rodne dobe ženske lahko poteka gladko in skorajda brez težav.

Za pojav menopavznih težav torej ni krivo le to, da jajčniki počasi ugašajo in posledično prihaja do neravnovesja hormonov –  med drugim upadata  estrogen in progesteron. Pomembna je tudi sočasna šibkost delovanja nadledvičnih žlez.

Naj spomnim: dobro delujoče nadledvične žleze skrbijo za to, da se ob stresnih situacijah nanje primerno odzovemo in jih premagamo. Gre za aktivacijo reakcije boj in beg. Ko nastane stresna situacija, tako nadledvične žleze preko vzdraženega simpatičnega živčevja dobijo nalogo, da med drugim izločajo hormon adrenalin, ki nas pripravi na ustrezen odziv na stres. Znake delovanja adrenalina med drugim občutimo v pospešenem bitju ali razbijanju srca, povečani cirkulaciji krvi ter navalu vročine, rdečice na obraz in potenju.

Povezava jajčniki  –  nadledvična žleza

Toda kako je šibkost delovanja nadledvičnih žlez povezana z usihanjem delovanja jajčnikov? Ko jajčniki proizvajajo vse manj hormonov, celostni terapevti menijo, da njihovo vlogo prevzamejo nadledvične žleze in te hormone nadomeščajo v takšni meri, da je zaključek rodne dobe za žensko čim manj opazen. Gre torej za naraven proces v življenju ženske. Telo zmore samo urediti vse potrebno, da bo ta prehod brez večjih težav, seveda če nadledvičnih žlez prej nismo prekomerno utrujali z nekakovostnim načinom življenja.

Utrujenost nadledvičnih žlez in pojav menopavznih težav

Ko ženska vstopa v obdobje zaključevanja rodne dobe, njene nadledvične žleze pa so zaradi konstantnega psihičnega ali fizičnega stresa utrujene, preobremenjene oz. šibke, bodo, razumljivo, težko brez težav sledile še nalogi regulacije spolnih hormonov. V tem primeru naj bi se dražljaj iz možganov, ki spodbuja nadledvične žleze k ustreznemu uravnavanju spolnih hormonov,  zaradi njihove neaktivnosti občasno močno okrepil. To pa naj bi v nadledvičnih žlezah sprožilo tudi naval kratkotrajnega izločanja adrenalina in pojav znakov, ki jih običajno prepoznamo kot menopavzne težave.

Torej ni presenetljivo, da so številni dejavniki, ki so za telo stres, tudi sprožilci menopavznih težav. Zato se ženskam poleg glavnih ukrepov svetuje tudi izogibanje dejavnikom, ki pojav le-teh sprožajo. To so, med drugim, omejitev uživanja alkohola, kofeinskih pijač, kajenja, visoke vročine v okolju, pregrevanja telesa, dehidracije telesa itd. Obenem pa se jim svetuje tudi sproščanje z dihalnimi vajami, meditacijo, obvladovanje stresa, urejanje spalnega ritma, korekcija prehrane, skratka – zdrav življenjski slog. Ugotavljajo namreč, da se s tem umirjajo tudi menopavzne težave. Ko znamo uravnovesiti stres, se okrepijo tudi nadledvične žleze, ki nato lažje podpirajo hormonsko ravnovesje.

Naravna pomoč ob menopavznih težavah poleti

Ko na menopavzne težave pogledamo iz tega zornega kota, je tudi lažje razumeti, zakaj so  težave poleti lahko izrazitejše. Namreč vsi ukrepi, ki delujejo v smeri razbremenitve stresa, prizanašajo nadledvični žlezi in posledično bo tudi težav z menopavzo manj. 

Ker vroče poletje lahko predstavlja za telo večji stres, si poglejmo, kaj lahko v tem času še dodatno naredimo za obvladovanje menopavznih težav.

Zdravilo za obvladovanje težav v menopavzi

Če telesa še nismo podprli z jemanjem naravnega tradicionalnega zeliščnega zdravila  Menoforce tablete iz navadnega žajblja, je poletje vsekakor pravi čas za to.  Zdravilo je namreč namenjeno tudi  dolgotrajnemu jemanju za obvladovanje vročinskih oblivov, potenja, vključno z nočnim potenjem. Žajbelj je poznan kot splošni tonik. Njegovo eterično olje med drugim podpira ženske spolne organe, umirja menopavzne težave in spodbuja tudi delovanje nadledvične žleze.

Spijte dovolj vode

Poleti zaradi visoke vročine in potenja ter klimatskih naprav izgubljamo več vode in če je ne nadomeščamo ustrezno, smo hitro lahko dehidrirani. Pitje dovolj vode po požirkih čez cel dan in uživanje dovolj naravne soli omogoča normalno hidracijo in delovanje telesa. Če spijemo premalo vode, je telo zaradi dehidracije v stresu, na kar odreagirajo nadledvične žleze. Več o hidraciji telesa preberite v knjigi Telo kliče po vodi.

Uravnotežena prehrana

Uživajmo hrano, ki telo podpira in ne obratno – spravlja v stres (npr. zaradi pesticidov, konzervansov, preveč sladkorja itd). Torej naj bo hrana predvsem ekološka in sveže pripravljena. Zaužijte tudi več živil, ki podpirajo nadledvične žleze. Od zelenjave so takšni šparglji, zelena, korenje, temno zelena listnata zelenjava in na sploh zelenjava z manj škroba. Uživajte dobre maščobe, kot so avokado, maslo, ghee, olivno olje in olja, bogata z omega-3 maščobnimi kislinami.  Slednje najdete npr. tudi v mastnih ribah. Meso, jetrca, jajca naj bodo iz ekološke in pašne reje. Ta živila vsebujejo tudi holesterol, ki je osnova za izgradnjo hormonov.

Poskrbite za dobro hidracijo

Namesto pitja alkoholnih ali energijskih pijač, si ob poletni vročini poleg vode raje privoščite hladen osvežilen napitek – npr. ledeni čaj z limono in poprovo meto ali meliso ter s ščepcem soli. Limona poživlja, osvežuje in je bogata z vitaminom C. Poprova meta osveži in ohlaja telo. Melisa pomirja stresno napetost, sol pa skrbi za elektrolitsko ravnovesje.

Zmanjšajte stres

Če vas mučijo stresni dogodki, z njimi opravite pri vzrokih, v pomoč pa vam je lahko tudi  zeliščni Relax sprej iz pasijonke in melise – obe zelišči sproščata in pomirjata. Ko čutite, da potrebujete pomiritev, preprosto trikrat popršite  sluznico ust in globoko zadihajte. Dihalne vaje prav tako umirjajo stres.

Poskrbite za primeren hlad

Ne bodite zunaj, ko je vroče, da telesa ne spravljate v dodaten stres. Če se temu ne morete izogniti, pomagajo tudi hladilne blazinice, voda ali hidrolat poprove mete v spreju, s katerim se večkrat popršite po koži. V pomoč so vam lahko tudi ročni ventilator in  pahljača.

Lahka oblačila

Oblačila naj bodo lahka, da se telo ne pregreva in lahko diha. Primerni so naravni materiali, npr. tkanine iz bombaža, konoplje ali lanu. Oblačenje v stilu čebule je prav tako dobra strategija. Zjutraj, ko je še hladno, imejte na sebi več tankih, lahkih, ohlapnih majic, ki jih lahko kasneje po potrebi slečete in tako preprečite pregrevanje telesa.

Enako velja za pižamo, ki naj bo iz naravnih materialov.  Če je možno, v spalnici vzdržujte primeren hlad (npr. z zapiranjem in zastiranjem oken). Pomagajo tudi hladilne blazine pod blazino za glavo.

Besedilo: Adriana Dolinar

 

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se