Eisenblut Plus: železo za več energije in manj utrujenosti

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Ne samo hemoglobin, pri oskrbi organizma s kisikom sodelujejo še trije pomembni proteini, na katere je vezano železo.  V članku med drugim pojasnimo naslednje: kakšna je vloga teh beljakovin, od česa vse je odvisna absorbcija železa, katera živila so posebej bogata z njim, kako si pri pomanjkanju lahko pomagamo s tonikom Eisenblut Plus in kakšne so posledice prenizkega železa za naše zdravje. 

Zakaj je železo tako pomembno za organizem?

Železo je esencialen element za delovanje vseh živih organizmov. Sodeluje v številnih metabolnih procesih, vezanih zlasti na transport kisika, sintezo deoksiribonukleinske kisline (DNK) in prenos elektronov. V človeškem organizmu ima najpomembnejšo vlogo pri nastanku eritrocitov v kostnem mozgu, saj je nepogrešljivo za sintezo hemoglobina v mitohondriju (membranska struktura) eritroidne celice. Druga pomembna fiziološka vloga železa je sodelovanje pri prenosu elektronov ter oksidazna aktivnost v biokemijskih celičnih procesih, na primer kot sestavni del encimov. Zaradi oksido-reduktivnih lastnosti je železo nepogrešljivo tudi v procesih nastajanja energije, metabolizmu ter odstranjevanju radikalov.

Pri oskrbi telesa s kisikom na specifičen način sodelujejo različni proteini, na katere je vezano železo. Ti proteini so: že omenjeni hemoglobin (namenjen transportu kisika), mioglobin (namenjen shranjevanju kisika), feritin (namenjen skladiščenju železa v telesu) in transferin (glavni transportni protein železa)¹.

Absorpcija železa

Absorpcija je poglavitni proces uravnavanja količine železa v telesu, zato je zelo natančno regulirana in odvisna od več dejavnikov. Obratno, sorazmerna je z zalogami železa v telesu  ̶  pri normalnih zalogah se absorbira približno 10 odstotkov zaužitega železa, ob zmanjšanih zalogah pa 20–30 odstotkov. Do zmanjšanja pride v primeru pomanjkanja kislosti želodčnega soka (pri zdravljenju z zdravili, ki povišajo pH želodca), pri starostnikih, ob okužbi z bakterijo Helicobacter pylori, pri kronični vnetni črevesni bolezni, celiakiji ter pri delni ali popolni resekciji želodca ¹.

V hrani je železo prisotno v hemski in nehemski obliki

Hemska oblika se nahaja le v živilih živalskega izvora, medtem ko živila rastlinskega izvora vsebujejo le nehemsko obliko železa. Kakšna pa je razlika med obema oblikama? Razlika je v absorpciji, koliko železa se lahko iz tankega črevesa vsrka v telo. Za hemsko železo je značilno, da se absorbira približno 20–30 odstotkov, medtem ko se nehemsko železo absorbira 1–10 odstotkov. Zato moramo rastlinske hrane za isti učinek pojesti bistveno več, na to pa morajo biti pozorni predvsem vegetarijanci ².

Največji delež tega za življenje pomembnega minerala dobimo s kakovostno, zdravo, bogato hrano in drugimi mikrohranili, ki vsebujejo železo. Mednje sodi suho sadje, zlasti slive, marelice, rozine, oreščki, temno zelena kuhana zelenjava s špinačo na čelu, regrat, rdeča pesa, borovnice, brusnice, aronija, polnozrnate žitarice, proso in oves, stročnice, jajčni rumenjak, rdeče meso in jetra, perutnina in ribe, predvsem sardele ².

Terapevtski tonik Eisenblut Plus ̶učinkovit pri pomanjkanju železa

Za učinkovito nadomestitev izčrpanih zalog, čim hitrejšo vzpostavitev boljšega počutja, več energije in manj utrujenosti lahko posežemo tudi po toniku Eisenblut Plus. Železo v toniku Eisenblut Plus je v obliki glukonata, torej v dvovalentni obliki, kar pomeni, da se lažje absorbira. Za še boljšo absorpcijo mu je dodan vitamin C, medtem ko vitamini B1, B2, B6 in B12 poskrbijo za učinkovitejšo energijsko presnovo. Nekateri železovi preparati povzročajo težave s prebavo, kar pa ne velja za tonik Eisenblut Plus, saj vsebuje ekstrakt začimbnic; voda, lupina šipka 31 %, cvetovi kamilice 27 %, hmelj, rožmarin, janež, navadni komarček 7 % in brinove jagode. Ta kombinacija z zelišči namreč pripomore k dobri prebavi. Prav tako Eisenblut Plus ne obarva zob, ne vsebuje glutena in laktoze ter je dobrega in sadnega okusa.

Komu vse je namenjen? Tonik Eisenblut Plus lahko uživajo vsi, ki jim primanjkuje železa  ̶  tudi nosečnice in doječe matere. Ravno tako je primeren za otroke od četrtega leta starosti dalje. Sladkorni bolniki pa morajo upoštevati, da 80 ml tonika ustreza 1 krušni enoti.

Posledice pomanjkanja železa

Pomanjkanje železa se v organizmu odraža kot sideropenična anemija, ki nastane postopno. Najprej se porabi uskladiščeno železo, ob tem je koncentracija železa v serumu še normalna, znižana pa je koncentracija serumskega feritina. V naslednjem koraku se zmanjšata koncentracija železa v serumu in zasičenost transferina z železom. Šele zatem nastane anemija, ki jo opredelimo z znižanjem plazemske koncentracije hemoglobina ¹.

Do pomanjkanja železa v telesu lahko pride zaradi večje izgube krvi (močne in pogoste menstruacije, krvavitev iz želodčne razjede, krvavitev iz danke, krvavitev ob pretirani uporabi zdravil), pomanjkljive prehrane s premalo železa, motene absorpcije železa, ki se kaže pri nekaterih kroničnih boleznih, kot so Crohnova bolezen, posegi na tankem črevesju in celiakija. Prav tako lahko iščemo vzroke za pomanjkanje železa v posledici jemanja zdravil in nosečnosti, saj ženska potrebuje v tem obdobju dvakrat več železa kot sicer ²΄ᶟ.

Suzana Križ

Viri:

  1. Fiziološki pomen železa ter nadomestno zdravljenje ob anemiji zaradi pomanjkanja železa, Farmacevtski vestnik št.2, 2019 https://www.sfd.si/wp-content/uploads/sfd/datoteke/koder_copy1.pdf
  2. Pomanjkanje železa v krvi: simptomi, hrana, izboljšanje, https://www.lekarnar.com/clanki/pomanjkanje-zeleza-v-krvi-simptomi-hrana-izboljsanje
  3. Iron deficiency, Pasricha SR, Tye-Din J, Muckenthaler MU, Swinkels DW, 2021. Lancet. Jan 16; 397(10270):233-248, dostopno 15.02.2024, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33285139/

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se