Kaj pri otrocih povzroča zamašen nos posebaj ponoči

Zima poleg svojih radosti prinaša tudi prehlajene noske naših najmlajših. Ti pogosto zlasti ponoči težko dihajo. Zakaj je običajno dihanje ponoči oteženo in kako si pomagati na naraven način?

zamašen nos med spanjemMed pogostimi razlogi, zakaj ob vnetju zgornjih dihal otroci zlasti ponoči težko dihajo in zakaj je zamašen nos med spanjem tako pogost, najdemo naslednje: nakopičena vnetna sluz, večji naval krvi v nosne žile, suh zrak, dehidracija, prekomerna uporaba kapljic za nos.

Nakopičena vnetna sluz

Običajno je razlog za zamašen nos med spanjem kopičenje vnetne sluzi. Čez dan nabiranje sluzi in mašenje nosu ni tako izrazito, saj je otrok večino časa v pokončnem položaju. To sluzi omogoča, da nemoteno odteka iz nosu in sinusnih kavern navzven skozi nos ali zadaj po grlu. Podnevi otrok tudi pogosteje izpihuje nos in starši večkrat poskrbimo za čiščenje goste sluzi iz nosnih prehodov, zato se ta težje nakopiči in nos zamaši.

Ko se otrok uleže, se iztekanje vnetne sluzi skozi nosne prehode ustavi. Sluz zastaja v sinusnih kavernah in sčasoma prične ovirati dihanje. Če otrok leži na desnem boku, je običajno zamašena desna stran nosu ter obratno. Kmalu ko otrok zjutraj spet vstane, se nos prične odpirati in dihanje skozenj je spet lažje, saj se zastala sluz spet lažje odstranjuje.

Večji naval krvi v nosne žile

Razlog za zamašen nos med spanjem je tudi  v spremembi tlaka, ko ležimo. Takrat je normalno večji naval krvi tudi na žile v glavi (in v nosni sluznici), kar lahko še ojača vnetni proces in poveča nastajanje vnetne sluzi. Povečan naval krvi v ta predel med nosečnostjo pogosto lahko povzroča mašitev nosu, čeprav nosečnica ni prehlajena. Pravzaprav znanost pravi, da je normalen pojav, da je naša sposobnost dihanja skozi nos slabša, ko ležimo, četudi nimamo nobenega vnetja ali alergij oz. drugih težav. Zato ni čudno, da se ob že prisotnih težavah oteženo dihanje ponoči prej zazna.

Suh zrak v spalnici

Zamašen nos med spanjem je lahko tudi posledica preveč suhega zraka v spalnici.  To se pozimi kaj hitro zgodi, saj centralna kurjava zrak močno izsušuje. Tega tudi ne moremo navlažiti samo z zračenjem, saj je zimski zrak že sam po sebi manj vlažen. Posledice so tako lahko bolj gosta vnetna sluz, bolj natečena sluznica nosu, še večje nastajanje vnetne sluzi, slabša obramba sluznice pred mikrobi, zaradi česar se lahko vnetje še poslabša, dihanje pa posledično postane še bolj oteženo.   

Dehidracija

Če otrok na splošno premalo pije, sluznice dihal težje vzdržujejo primerno vlažnost in odpornost. Kadar je otrok tudi med obolenjem dehidriran, so sinusi in nos polni goste lepljive sluzi, ki se le težko izloča. Slabše kot je izločanje vnetne sluzi iz nosu in sinusov čez dan, večji bo zastoj le te v njih ponoči.

Prekomerna uporaba kapljic za nos

Sintezne kapljice, ki se običajno uporabljajo za odmaševanje zamašenega nosu, lahko ob prekomerni uporabi zamašen nos tudi povzročijo. Zato jih je potrebno uporabljati v skladu z navodili in ne dlje in več, kot je predpisano. V želji, da bi mu spanje olajšali, kanemo več kapljic, na žalost pa s tem dosežemo ravno nasproten učinek, posebej če jih uporabljamo predolgo. Posledica tega je lahko namreč nabrekanje nosne sluznice.

Naravna pomoč otroku, ko ima zamašen nos med spanjem

Otrok naj čez dan pije dovolj vode in toplih čajev (npr. ingver, bezeg, lipa, komarček …), da se bodo sluznice dihal lažje čistile. Ustrezna hidracija ustvarja manj gosto vnetno sluz, ki se lažje izloči.

Pri hrani pazite na njeno kakovost. Naj bo ekološka, domača, sveže pripravljena, naj v njej ne manjka sadja, sveže zelenjave, omega 3 maščobnih kislin ... V izogib dodatnemu nastajanju sluzi na sluznicah se je vsaj med obolenjem dobro izogibati sladkarijam in izdelkom iz bele moke, mleku in mlečnim izdelkom.

Zrak v bivalnem prostoru in spalnici naj bo ustrezno vlažen. Idealna vlažnost naj bi bila med 45 in 50. To lahko dosežete z vlaženjem prostora s pomočjo vlažilca zraka, s polaganjem mokrih brisač na radiatorje itd.

Če ima otrok zamašen nos med spanjem, mu vzglavnik nekoliko dvignite, da ne bo ležal popolnoma na ravnem. Tako bo naval krvi v nosne žilice manjši, pa tudi vnetna sluz bo lažje odtekala po žrelu navzdol, ne da bi mašila nosni prehod.

Nos in sinuse otroku redno čez dan in neposredno pred spanjem spirajte s slano vodo ali tovrstnimi pršili (npr. Nisita). Tako se bo sluz zmehčala in lažje ter hitreje izločila. Če so otroci še majhni, sluz po izpiranju s slano vodo lahko izsesate z ustreznimi pripomočki (aspiratorji). Takšno čiščenje noska pred spanjem bo zagotovilo vsaj nekaj ur mirnega spanca brez težav z dihanjem.

Za lažje dihanje lahko tudi ponoči uporabljate aromaterapijo v prostoru. Npr. pred spanjem ob otrokov vzglavnik ali pa v izparilnik za eterična olja kanite nekaj kapljic Po-Ho mešanice eteričnih olj. V njih so med drugim prisotni evkaliptus, poprova meta in brin bodo nežno odpirali zamašen nos med spanjem. Eterično olje, ki olajša dihanje, saj zmanjšuje oteklino sluznice, pa je tudi olje čajevca.

Da bi vnetje zgornjih dihal čim hitreje učinkovito obvladali, otroku lahko pomagate tudi z naravnim zdravilom iz petih zdravilnih rastlin - rumenega svišča, jegliča, bezga, sporiša in kislice. Z njim lahko učinkovito in varno zdravimo tako nahod kot sinuzitis. Ker poleg protimikrobnega učinka tudi zmanjšuje oteklino sluznice in redči gosto sluz, bo olajšal tudi čiščenje sinusov in nosu. Zdravilo je po novem na voljo tudi v obliki sirupa.

Besedilo: Adriana Dolinar

 

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se