Nahod

Kaj je nahod?

Nahod ali rinitis je akutno kataralno vnetje nosne sluznice. Povzročajo ga predvsem rinovirusi. Dokler nosna sluznica opravlja svojo fiziološko funkcijo, se uspešno bori proti virusom. Za razvoj vnetja morajo biti poleg virusov prisotni še drugi dejavniki, ponavadi oslabelost nosne sluznice. Simptomi nahoda: slabo počutje nekaj dni pred razvojem tipičnih simptomov, mrazenje, glavobol, pomanjkanje apetita, nekoliko povišana temperatura, sledijo pa kihanje, praskanje v žrelu in oteženo dihanje skozi nos. Polnemu nosu se pridružita še močan nosni izcedek in rdeči očesni veznici.

Ȉe se virusni okužbi pridruži še bakterijska, postane izcedek iz nosu gnojen in vnetje preraste v gnojno obliko. Pravimo mu bakterijska superinfekcija.

Glede na povzročitelja poznamo več vrst nahoda.

Infekcijski ali vnetni nahod povzročijo virusi, lahko pa tudi bakterije. Alergijski ali preobčutljivostni nahod nastane zaradi preobčutljivosti na alergene. Sezonski seneni nahod je posledica preobčutljivosti na cvetni prah, celoletni nahod pa posledica alergije na pršice, hišni prah, plesen, živalsko dlako ipd.

Obstaja tudi nosečnostni nahod, ki se pojavi zaradi hormonskih sprememb v nosečnosti in nahod, ki nastane zaradi anatomskih nepravilnosti v nosu. Vazomotorni nahod pa je posledica napačnega delovanja avtonomnega živčevja, ki poveča izločanje izcedka iz nosu in nabrekanje nosne sluznice.

Kako si pomagamo?

Nahoda ne moremo pozdraviti v kratkem času, s čudežno tabletko. Predvsem lahko organizmu v času obolenja pomagamo, da lažje opravi z mikrobi, pri tem pa čutimo manj težav oz. neprijetnih znakov in simptomov. Zelo pomembno je, da ga pričnemo zdraviti takoj, ko se pojavijo prvi simptomi in da ga zdravimo še nekaj dni po njihovem prenehanju.

Sinupret – za sinuse in nos odpret

Sinupret je registrirano zdravilo rastlinskega izvora, ki se uporablja za zdravljenje nahoda ter akutnega in kroničnega sinuzitisa (vnetja sinusov). Sestavljeno je iz petih zdravilnih zelišč: rumenega svišča, jegliča, kislice, črnega bezga in navadnega sporiša. Na voljo je v obliki kapljic in tablet.

Posebnost Sinupreta je njegovo kombinirano delovanje. Deluje namreč sekretolitično (redči nosni izloček in prepreči zgostitev sluzi), protivnetno (zmanjša nabreklost otekle sluznice v celotnem nosnem organu) in protivirusno (preprečuje širjenje virusa influence A in virusa parainfluence).

Kar Sinupret razlikuje od drugih zdravil, je sočasno delovanje na celotno sluznico nosnega organa. Pri tem nosne sluznice ne suši in ne draži, saj ga ne vpihujemo v nos, ampak zaužijemo. Preko krvnega obtoka tako pridejo zdravilne učinkovine v nos in sinuse, kjer ob zamašenosti nosna pršila ne morejo seči. Ȉe vam je zdravnik predpisal antibiotik, ga lahko ga uporabljate sočasno s Sinupretom, kar bo zdravljenje pospešilo. Antibiotik bo deloval proti bakterijam, Sinupret pa bo pomagal dobro očistiti nosne votline in sinuse, česar samo z antibiotikom ne moremo doseči. Lahko ga uporabljamo tudi v kombinaciji z nosnimi pršili.

Sinupret začnite uporabljati takoj, ko začutite prve znake nahoda ali bolečine v predelu sinusov, jemljite pa ga še 3 ali 4 dni po tem, ko izzvenijo simptomi bolezni. Prvi učinki zdravila so največkrat vidni že po enem do dveh odmerkih.

Ob zdravilu popijte tudi dovolj tekočine, ki je potrebna za dober sekretolitičen učinek in lažje izločanje sluzi.

Povezani izdelki

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se