Sinupret® tablete

Slika izdelka Sinupret®  tablete

Znak registrirano zravilo - Sinupret®  tablete

Sinupret® tablete so zdravilo rastlinskega izvora, ki ga uporabljamo pri težavah z nahodom, zamašenim nosom in vnetimi sinusi (sinuzitis), pa tudi ko želimo zamašitev preprečiti, ob pojavu redkega izcedka iz nosu.

Sinupret® tablete zmanjšajo oteklino pri vneti nosni sluznici, redčijo sluz, omogočijo boljšo drenažo sinusov in na ta način olajšajo izkašljevanje oz. izločanje sluzi. Občutek zamašenosti nosu se zmanjša, kmalu nato preneha tudi spremljajoči glavobol. Tablete Sinupret® istočasno pomagajo regenerirati sluznice. Lahko jih uporabljamo tudi kot dopolnilno zdravilo s protivnetnim delovanjem pri zdravljenju gornjih dihalnih poti, tudi ob sočasnem jemanju antibiotikov.

Pomembno:

Sinupret tablete zaužijemo. Na ta način zdravilo sistemsko in istočasno deluje na celotno sluznico znotraj nosu in sinusov, ne glede na stopnjo zamašenosti.  Ob tem ne prihaja do draženja nosne sluznice in jih smemo uporabljati dalj časa.

Delovanje zdravila je dokazano v okviru lastnih kliničnih študij.

Dobro je vedeti:

Uporaba


  • ob prvih znakih prehlada, za preprečitev zamašenosti nosu
  • pri zamašenem nosu, za odmašitev, zmanjšanje vnetja in oteklosti sluznice
  • preventivno, za preprečitev pojava vnetja sinusov (sinuzitis)
  • pri vnetih in zamašenih sinusih (akutni sinuzitis) ter pritisku v glavi, zaradi odmašitve, vzpostavitve t.i. drenaže ter lajšanja simptomov
  • za blažitev simptomov pri kroničnem vnetju sinusov (kronični sinuzitis)

Odmerjanje


 

  Odrasli   3x na dan po 2 tableti  
  Otroci, starejši od 7 let   3x na dan po 1 tableto  

Zdravilo Sinupret pri težavah z nahodom uporabljamo najmanj teden dni do deset dni, pri vnetju obnosnih votlin lahko tudi dlje časa, odvisno od dolžine trajanja obolenja in simptomov, ki se ob tem pojavijo.

Sestava


Zdravilo Sinupret vsebuje uprašene zdravilne rastline: rumeni svišč, cvet jegliča s čašico, zel kislice, cvet črnega bezga in zel navadnega sporiša.


 

Pakiranje


Zdravilo vsebuje 30 tablet, na voljo je brez recepta, v lekarnah.

Navodilo za uporabo


Pred uporabo zdravila natančno preberite priloženo navodilo. O tveganjih in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Navodilo je brezplačno na voljo tukaj ( PDF datoteka).

TV oddaja


Pogosta vprašanja


Kaj je nahod in kaj sinuzitis?

Pri nahodu gre za vnetje nosne sluznice, ki ga povzročajo številni dejavniki. Značilni znaki, ki ga spremljajo, so: izcedek iz nosu, zamašenost nosu, pogosto kihanje, občutek draženja v nosu. Poznamo več vrst nahoda:  infekcijski nahod (vnetni), alergijski nahod (preobčutljivostni), strukturni nahod (povzročajo ga anatomske nepravilnosti znotraj nosu) in nosečnostni nahod (povzročajo ga  hormonske spremembe v nosečnosti).

Pri sinuzitisu gre za vnetje sinusov. Tudi tega povzročajo različni dejavniki: virusi, bakterije, glivice, alergijske (preobčutljivostne) reakcije, bolan ali izruvan zob na zgornji čeljusti. Glede na stopnjo vnetja obnostnih votlin se pojavljajo bolečine pod očmi, v čelu, zobeh, lahko tudi na področju zatilja.

Kaj je Sinupret?

Sinupret je registrirano zdravilo rastlinskega izvora, ki se uporablja za odpiranje zamašenega nosu in vnetih sinusuv, za ustavljanje kapljanja iz nosu pri nahodu in za lajšanje pritiska v glavi.

Kaj vsebuje Sinupret?

V zdravilu Sinupret so izvlečki petih zdravilnih zelišč: rumenega svišča, jegliča, kislice, črnega bezga in sporiša.

Na kakšen način deluje Sinupret?

Delovanje zdravila Sinupret je sistemsko.

Pri težavah z nahodom pomaga preprečiti zamašitev nosu, odpirati zamašen nos, zmanjšati simptome prehlada, preprečiti nastop pogojev za nastanek vnetja srednjega ušesa. Pri enkratnem vnetju sinusov (akutni virusni sinuzitis) pomaga odpirati zamašena ustja obnosnih votlin, olajšati izločanje sluzi, izboljšati drenažo in vzpostaviti ventilacijo sinusov, zmanjšati simptome sinuzitisa. Pri pojavu kroničnega sinuzitisa pa pomaga zmanjševati simptome in izboljševati proces zdravljenja.

V kakšnih oblikah je na voljo zdravilo Sinupret?

Pri zdravilu Sinupret lahko izbirate med različnimi oblikami: peroralne kapljice (razredčimo jih z vodo in spijemo), tablete (zaužijemo), tablete BNO (odlikuje jih močnejše delovanje, zato je jemanje enostavnejše – prav tako zaužijemo) ter tablete exera (s 4-kratno koncentracijo, primerno zlasti pri odraslih z akutnimi stanji).

Ali imajo različne oblike zdravila Sinupret različno učinkovanje?

Ne, vse oblike zdravila so enako učinkovite.

Ali lahko sočasno uporabljamo Sinupret in antibiotik?

Da, njuno delovanje se dopolnjuje. Sinupret deluje sistemsko na simptome bakterijskega vnetja sinusov, antibiotik pa uniči bakterije. Sinupret prav tako izboljša in pospeši proces protivnetnega zdravljenja.

Ali smemo istočasno uporabljati nosna razpršila in zdravilo Sinupret?

Seveda, oboje lahko uporabljamo hkrati.

Ali zdravilo vsebuje gluten?

Ne, v nobeni obliki zdravila Sinupret ni prisoten gluten.

Ali zdravilo Sinupret lahko uporabljajo sladkorni bolniki?

Da, ena obložena tableta vsebuje manj kot 0,03 krušne enote.

Ali je Sinupret primeren za otroke?

Sinupret kapljice smejo uporabljati otroci, starejši od dveh let. Sinupret tablete so namenjene otrokom, starejšim od 7 let. Sinupret tablete BNO lahko uporabljajo otroci, starejši od 12 let, Sinupret exera pa je primeren le za osebe nad 18 let.

Ali je Sinupret primeren za nosečnice?

Zaradi premalo podatkov o varnosti jemanja zdravila Sinupret v obdobju nosečnosti in dojenja uporabe zdravila v tem času ne priporočamo. Prosimo, posvetujte se s svojim zdravnikom.

Ali Sinupret pomaga pri senenem nahodu?

Nekateri alergiki imajo zaradi anatomskih posebnosti težave z zadovoljivim odstranjevanjem povečane količine nosnega izločka. V takšnim primerih Sinupret  lahko koristi skupaj z drugimi predpisanimi zdravili proti alergiji, ni pa učinkovito kot samostojna terapija alergije – še zlasti, ko gre za kronično zamašitev nosu. Zdravilo Sinupret je treba jemati redno najmanj 14 dni – če v tem času ne pride do izboljšanja simptomov, se pogovorite z zdravnikom ali s farmacevtom.

Kdaj opazimo prve učinke delovanja zdravila Sinupret?

To je odvisno od vrste vnetja in stopnje razvoja. Običajno jih zaznamo že po enem ali dveh odmerkih.

Se pri jemanju zdravila Sinupret lahko pojavijo neželeni učinki?

Kot pri vsakem zdravilu se tudi pri jemanju Sinupreta lahko pojavijo neželeni učinki, vendar do tega prihaja redko. V redkih primerih lahko pride do prebavnih motenj in preobčutljivostnih reakcij (edem obraza, vročični izpuščaj in težko dihanje).

Kako dolgo je treba jemati Sinupret?

Pri simptomih nahoda je zdravilo priporočljivo uživati 7 dni oz. 2-3 dni po prenehanju le teh.
Pri vnetju sinusov se priporoča 7-14-dnevno jemanje oz. 2-3 po prenehanju simptomov.
Omejitve zaradi dolgotrajnega jemanja zdravila niso znane. Pri kroničnih težavah je zdravilo Sinupret primerno za daljšo uporabo.

Koliko alkohola vsebujejo kapljice Sinupret?

Delež alkohola v kapljicah Sinupret je 19% (v/v). Odmerek za odrasle vsebuje 0,45 g etanola, kolikor ga je približno tudi v 1 decilitru jabolčnega soka.

© 2006-2018 FARMEDICA d.o.o. Ljubljana. Vse pravice pridržane. Izvedba Futurmedia.