Navadni jeglič

Navadni jeglič (Primula vulgaris) iz družine jegličevk

Navadni jeglič ali trobentica je rastlina, ki cveti že zgodaj spomladi. Je najbolj poznan predstavnik iz družine jegličevk (Primulaceae). Imenujemo ga tudi znanilec pomladi. Raste v vzhodni in južni Evropi, severovzhodni Afriki in jugovzhodni Aziji.

Botanične značilnosti

Navadni jeglič, ki je bolj poznan pod imenom trobentica, zraste pet do trideset centimetrov visoko. Cvetni listi so dolgi med 5 in 25 centimetrov ter široki 2 do 6 centimetrov. Ima nagubane, spodaj dlakave liste in srčaste cvetove na kuštravodlakavih cvetnih pecljih, ki poganjajo iz korenike. Je značilno rumene barve, čeprav poznamo barvne variacije tudi v beli, roza in vijolični barvi. Cveti od začetka do konca pomladi na robovih gozdov, travnikih in ponekod med grmovjem. Poleg zvončka je najbolj značilen znanilec pomladi.

Uporaba

Trobentica je vsestransko uporabna tudi v kuhinji. Lahko jo damo v usta kar med nabiranjem, da okusimo sladek nektar, ki se skriva v njej.  Mlade liste, vendar ne preveč, ker vsebujejo saponine, in cvetove pripravljamo v svežih solatah. Nekoliko starejše liste kuhamo kot zelenjavo v juhah in prikuhah. Vsebujejo tudi veliko vitamina C, zato jih lahko v času prehladov dodamo ne prevročemu čaju.

Slovenska zdravilska zakonodaja razvršča  jegliče v najvarnejšo skupino H, ki ima enak pravni položaj kot hrana, razen v zahtevnejših farmacevtskih oblikah in če se ne prodaja za določen zdravilni namen.

Uporaba v ljudskem zdravilstvu

Nabiramo in sušimo cvetove in korenine. Jeglič uporabljamo pri bronhitisu, prehladih, oslovskem kašlju, astmi... Čaj se uporablja tudi za odvajanje vode iz telesa.

Jeglič prav tako preprečuje ali vsaj blaži pljučnico, čisti kri, ledvice in sečila. Zdravi protin in revmo, daljše pitje čaja pa naj bi ju celo pregnalo. Ta čaj tudi krepi živce in srce, blaži migreno, živčni glavobol, zmanjšuje drgetanje udov in se obnese pri nespečnosti. Vino, v katerem smo namakali cvetje trobentice, je krepčilo za srce.

Priprava

Cvetove poparimo, korenine pa prelijemo z mrzlo vodo, počasi zavremo, nato pa počakamo četrt ure. Dodamo še med, pijemo topel čaj.

Pripravila Urška Lučev, mag. farm.

Vir:

·http://en.wikipedia.org/wiki/Primula_vulgaris

Povezani izdelki

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se