Bolečine v grlu in žrelu

Bolečine v grlu in žrelu so pogost spremljevalec hladnejšega dela leta. Pojavljajo se tako pri otrocih in mladostnikih, kot tudi pri aktivni populaciji in tudi pri starejših. Ljudje povedo, da jih boli grlo, čeprav gre ponavadi za akutno vnetje žrela, saj je pri vnetju grla prisotna še hripavost. Grlo in žrelo sta namreč anatomsko ločena organa: žrelo se nahaja na stičišču prebavne in dihalne poti, medtem ko je grlo organ, ki služi dihanju in tvorbi glasu.

Pekoče žrelo je ponavadi posledica okužbe s prehladnimi virusi ali z virusi gripe. Pri večini ljudi se najprej pojavi pekoča bolečina za ustnim nebom in na zadnji strani ustnega dela žrela, šele kak dan kasneje pa se razvije nahod in prehlad.

Poleg vnetja žrela in vnetja grla ločimo še gnojno in negnojno vnetje žrela. Negnojno vnetje žrela ponavadi povzročijo virusi, gnojno vnetje žrela pa je bakterijskega izvora. Takrat pravimo, da ima bolnik angino. Značilno za angino je oteženo požiranje. Gnojno vnetje žrela je lahko precej hujše kot negnojno, za zdravljenje je potrebno obiskati zdravnika, ki naredi strep test na prisotnost bakterij (gnojno vnetje ponavadi povzročijo streptokoki) in predpiše ustrezen antibiotik.

Negnojno vnetje lahko zdravimo sami. Pomembno je, da začnemo čim prej, saj si tem hitro olajšamo simptome, poleg tega pa omejimo širjenje virusov in morda celo preprečimo nadaljnji razvoj bolezni. Nekatera zdravila vsebujejo celo kombinacijo lokalnega anestetika, ki zmanjša občutenje bolečine in antiseptika, ki žrelo razkuži in tako omeji nadaljnjo okužbo.

Obstaja več vrst zdravil za zdravljenje težav z negnojnim vnetjem žrela. Posežemo lahko po zdravilih, ki vsebujejo islandski lišaj in obložijo sluznico žrela ter s tem ščitijo pred zunanjo infekcijo in vzdraženjem zaradi različnih vzrokov, umirjajo suh, dražeč kašelj ter vnetja gornjih dihalnih poti. Pastile so naravnega izvora.

Poleg pastil, ki jih večkrat dnevno raztopimo v ustih, za lajšanje težav svetujemo tudi pitje zadostne količine tekočine (vode, nesladkanega čaja), grgranje žajbljevega čaja ali jodove raztopine in zadostno oskrbo telesa z vitamini.

Besedilo: Urška Živko

Boleče grlo | žrelo

Povezani izdelki

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se