žrelo, hripavost

V zimskem času lahko, med prehladnimi obolenji, poleg izcedka iz nosu, občutimo tudi vneto grlo in žrelo. Vneto grlo in žrelo spremlja neprijetna pekoča bolečina, vneto grlo pa poleg tega spremljata še oteženo dihanje in hripavost.

KAJ NAS BOLI-GRLO ALI ŽRELO?

žreloV večini ljudje pri okužbah zgornjih dihalnih poti ne ločimo ali gre za grlo ali za žrelo, zato največkrat rečemo, da nas boli grlo. V resnici gre za ločeni enoti, saj je žrelo vez med prebavno in dihalno potjo in leži za ustno votlino. Grlo je nižje, kot žrelo in služi za oblikovanje glasu, ter preprečuje, da hrana uhaja v dihalne poti.

Rečemo lahko, da grlo in žrelo nista enaka in je ločevanje med njima pomembno, saj lahko pekoče žrelo najpogosteje pomeni začetek navadnega prehlada ali gripe, še posebej, ko se pojavijo še drugi simptomi, kot so izcedek iz nosu, povišana temperatura,.. Bolečina v grlu, torej nižje kot je žrelo in hripavost, lahko pomenita simptom kakšne druge resnejše bolezni, zato moramo poiskati pomoč pri zdravniku.

KAJ NAREDIMO, KO OBȈUTIMO VNETO ŽRELO?

Ȉe je žrelo vneto zaradi prehlada, lahko uporabimo zdravila brez recepta za lajšanje težav. To so raztopine za grgranje, ustna pršila in pastile, ki jih počasi raztapljamo v ustih. Take pastile so pastile Isla, ki vsebujejo izvleček islandskega lišaja.

KAJ JE HRIPAVOST?

Veliko ljudi je že občutilo kaj pomeni biti »na slabem glasu«. V hladnejšem času je hripavost še pogostejša. Spremenjen, hripav glas je navadno posledica prehlada ( okužba zgornjih dihal ) ali pretirane uporabe glasilk. Včasih se težave z glasom in hripavost pojavita tudi brez znakov okužbe dihal ali preobremenitvijo glasilk, zato je dobro poznati vzroke in ukrepe s katerimi si lahko pomagamo.Poleg tega je dobro poznati znake, ki zahtevajo nujno zdravniško pomoč.

Hripavost pomeni spremembo glasu, lahko smo popolnoma brez glasu, prisiljeni v popolno molčečnost ali pa je glas raskav, prenapet. Za spremembo glasu je najpogosteje kriva napačna in pretirana uporaba glasu. Največkrat hripavost občutijo tisti, ki svoj glas uporabljajo izraziteje pri vsakodnevnem delu, kot so igralci, pevci, napovedovalci, učitelji ipd. Lahko pa je hripavost posledica glasnega petja ali navijanja. Ȉezmerna in napačna uporaba glasilk lahko povzroči vnetje z rdečino in oteklino, če traja daljši čas pa se lahko pojavijo razjede, polipi, ki vodijo v trajno hripavost. V takem primeru, ko hripavost traja dalj časa, moramo obiskati zdravnika.

Hripavost je posledica vnetja zgornjih dihal, lahko zaradi primarne virusne okužbe grla ali pa je grlo prizadeto zaradi okužbe mandljev in obnosnih votlin ali različnih alergij. Tudi težave z želodcem lahko povzročijo hripavost, še posebno pri gastroezofagalnem refluksu, ko se kisla želodčna vsebina, še posebnem po obilnem obroku ali kadar smo dalj časa v ležečem položaju, vrača po požiralniku in poškoduje sluznico grla.

hripavost

KAKO SI POMAGAMO, KO OBȈUTIMO HRIPAVOST?

Najpomembnejše je, da glasilkam privoščimo počitek in se za dan ali dva odpovemo govorjenju. Poleg tega je potrebno vlaženje zraka, saj je sluznica žrela izsušena, lahko tudi izvajamo inhalacije, uporabimo slano vodo. Poskrbeti moramo za zadosten vnos tekočin, kot je voda in čaj, ki ne sme biti prevroč, saj lahko dodatno poškodujemo sluznico. Lahko si pomagamo z naravnimi pripravki, kot so pastile za grlo in žrelo, pastile Isla.

PASTILE ISLA

Pastile Isla so pastile rastlinskega izvora z farmacevtsko standardiziranim izvlečkom islandskega lišaja. Zdravilne učinkovine se v žrelu počasi raztapljajo in zaščitijo občutljivo, vneto sluznico. Tako si ta hitreje opomore, raskava grla postanejo spet gladka in mehka.

Uporaba pastil Isla:

  • suho, pekoče žrelo
  • draženje h kašlju, hripavost
  • preobremenitev glasilk (npr. pri govornikih, učiteljih, pevcih in igralcih)
  • vdihavanje suhega zraka (kadar je prostor ogrevan ali klimatiziran)
  • omejeno dihanje skozi nos (pri športnih dejavnostih ali zamašenem nosu)
  • lahko sočasno z lokalno delujočimi zdravili (npr.antiseptiki)

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se