boleče grlo, vneto grlo, bolečine v grlu

Vneto grloV zimskem času nas velikokrat presenetijo bolečine v grlu. Je boleče grlo že zjutraj, preden se odpravimo po vsakdanjih opravkih, lahko razlog za preplah? Ali boleče grlo povzroča hkrati tudi vneto grlo? Je prav, da s sinteznimi pripravki, ki nam jih vsak dan predvajajo v tv oglasih, bolečine v grlu preprosto zadušimo? In kaj, če se ravno zato tako pogosto pojavljata vneto grlo in boleče grlo?

Bolečine v grlu – prepoznavne težave

Boleče grlo povezujemo z različnimi simptomi, najbolj pogosto pa se pojavljajo neprijetno skelenje in praskanje v žrelu, pekoč občutek v žrelu, boleče požiranje, izsušenost grla in žrela, oteklost in vnetje sluznice ter hripavost in bolečine pri govorjenju.

Vneto grlo ali vnetje žrela?

V resnici govorimo o bolečinah v žrelu, ljudje pa raje uporabljamo izraz »boleče grlo«. Vnetje žrela spremljajo predvsem pekoče bolečine pri požiranju, vneto grlo pa poleg bolečin običajno spremlja še hripav glas. Pekoče žrelo je lahko znak okužbe z virusi prehlada ali kakšne druge infekcijske bolezni.

Vneto grlo je lahko akutno ali kronično

Akutno vnetje je lahko kataralno (povzročajo ga virusi) ali gnojno (povzročitelji so bakterije). Kataralno vnetje spremljajo bolečine v grlu in značilen občutek tujka v žrelu in občutek suhe žrelne sluznice. Bolnik težko požira, ima zmerno zvišano telesno temperaturo, se slabo počuti, sili ga na kašelj.
Pri gnojnem vnetju so bolnikove težave precej hujše.

Kako nad bolečine v grlu in vneto grlo z domačo lekarno?

Zdravljenje kataralnega vnetja žrelne sluznice naj bo usmerjeno predvsem na lajšanje bolnikovih težav. Ker govorimo o virusnem vnetju, je jemanje sintenznih zdravil nesmiselno. Ljudje vse prepogosto posegajo po zdravilih, ki so premočna in pozabljajo na naravna zdravila, ki organizmu pomagajo po mnogo sprejemljivejši poti, npr. islandski in gozdni lišaj, smrekovi vršički, žajbelj ipd.

Vzroki za boleče grlo

Boleče grloOslabljen obrambni mehanizem telesa, pogost stik s prehlajenimi, preobremenitev glasu z glasnim govorjenjem ali petjem, pa tudi razdraženost dihal zaradi npr. kajenja, velike prašnosti ali presuhega zraka najpogosteje povzročajo boleče grlo.

Poleg že omenjenih fizičnih vzrokov, boleče in vneto žrelo nemalokrat povzročajo tudi psihični. Pomembno je, da se tega zavedamo in da vzrok, ki je težave povzročil, čim prej odpravimo.

Z vidika obrambe in delovanja imunskega sistema je boleče grlo dober znak – pomeni, da se organizem na okužbo z mikrobi odziva.

Bolečine v grlu so dobra novica!

Ko nas zjutraj prebudijo močne bolečine v grlu, se sami odločimo, ali bo to za nas dobra ali slaba novica. Vsem, ki zmajujete z glavo, kratko provokativno vprašanje: Ali veste, da nam vsaka bolečina nekaj sporoča? V tem primeru lahko bolečine v grlu jemljete kot dobro novico. Vaše telo vam na dovolj prijazen način sporoča, da ste v neki točki zdrsnili iz ravnovesja. Sedaj je torej čas, da se umirite in se povrnete nazaj v ravnovesje.

Kako na naraven način nad boleče in vneto grlo?

Ob vsem tem lahko za vneto grlo in bolečine v grlu marsikaj storite tudi na povsem fizičnem nivoju. Poskusite z zeliščnimi čaji, grgranjem slane vode ali Molkosana v tekočini, tudi med in propolis pomagata odpraviti tako vneto grlo kot tudi boleče grlo. V veliko pomoč je tudi islandski lišaj in pripravki iz njega (pastile, čaj). Vsem tistim, ki omenjene težave jemljete kot dobro novico, pa še predlog za slasten in zdrav zajtrk, ki je povsem naravno zdravilo tako za bolečine v grlu kot tudi za vneto grlo: Dve rezini popečenega pirinega kruha, namazani s hladno stisnjenim kokosovim oljem in mešanico medu in sveže nastrgane ingverjeve korenine (1 cm3) oz. medu in kakovostnega ekološko pridelanega cimeta v prahu (menjaje vsak dan) zaužijte skupaj s skodelico ingverjevega čaja z medom in limono.

Bolečine v grlu

Kdaj je kljub vsemu potreben obisk pri zdravniku?

Zdravnika obiščite, če se težave v treh dneh ne zmanjšajo ali se celo poslabšajo, pa tudi pri nekaterih drugih resnih simptomih, kot so visoka vročina, težave z dihanjem, čeljustnem krču in podobno.

Besedilo: Sabina Topolovec

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se