Slika izdelka Sinupret®  BNO tablete
Znak registrirano zravilo - Sinupret®  BNO tablete

Dobro je vedeti:

Vsebuje laktozo Brez glutena

Tablete Sinupret® BNO so zdravilo rastlinskega izvora z močnim delovanjem. Lajšajo simptome nahoda ter pomagajo pri regeneraciji nosne sluznice.

Pakiranje

Zdravilo vsebuje 20 tablet, na voljo je brez recepta, v lekarnah.

Tablete Sinupret® BNO  uporabljamo pri težavah z nahodom (rinitis), zamašenim nosom in vnetimi ušesi (sinuzitis oz. rinosinuzitis), pa tudi ko želimo zamašitev preprečiti, ob pojavu redkega izcedka iz nosu.

Tablete Sinupret® BNO zmanjšajo oteklino pri vneti nosni sluznici, redčijo gosto sluz in na ta način lajšajo nahod. Občutek zamašenosti nosu se zmanjša, kmalu nato preneha tudi spremljajoči glavobol. Tablete Sinupret® BNO istočasno pomagajo regenerirati sluznice. Lahko jih uporabljamo tudi kot dopolnilno zdravilo s protivnetnim delovanjem pri zdravljenju gornjih dihalnih poti, tudi ob sočasnem jemanju antibiotikov.

Pomembno:

Sinupret tablete® BNO je potrebno zaužiti. Na ta način zdravilo sistemsko in istočasno deluje na celotno sluznico znotraj nosu in sinusov, ne glede na stopnjo zamašenosti.  Ob tem ne prihaja do draženja nosne sluznice in jih smemo uporabljati dalj časa.

Delovanje zdravila je dokazano v okviru lastnih kliničnih študij.

Uporaba, odmerjanje, sestava

  • ob prvih znakih prehlada, za preprečitev zamašenosti nosu
  • pri zamašenem nosu, za odmašitev, zmanjšanje vnetja in oteklosti sluznice
  • preventivno, za preprečitev pojava vnetja sinusov (sinuzitis)
  • pri vnetih in zamašenih sinusih (akutni sinuzitis) ter pritisku v glavi, zaradi odmašitve, vzpostavitve t.i. drenaže ter lajšanja simptomov
  • za blažitev simptomov pri kroničnem vnetju sinusov (kronični sinuzitis)

Tablete Sinupret® BNO je v primeravi z običajnimi tabletami Sinupret® enostavneje odmerjati.

Odrasli in otroci, starejši od 12 let                              3x na dan po 1 tableto

Ena škatlica tablet Sinupret® BNO zadostuje za 6-7 dni zdravljenja, zato je še zlasti primerna za zdravljenje nahoda.

Uprašene zdravilne rastline: rumeni svišč, cvet jegliča s čašico, zel kislice, cvet črnega bezga in zel navadnega sporiša.

Navodilo za uporabo

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Navodilo je brezplačno na voljo tukaj ( PDF datoteka).

Video vsebine

Pogosta vprašanja

 

Pri nahodu oz rinitisu gre za vnetje nosne sluznice, ki ga povzročajo različni dejavniki ( virusi, alergeni,…). Značilni znaki, ki ga spremljajo, so: izcedek iz nosu, zamašen nos, pogosto kihanje, občutek draženja v nosu. Poznamo več vrst nahoda:  infekcijski nahod (vnetni), alergijski nahod (preobčutljivostni), strukturni nahod (povzročajo ga anatomske nepravilnosti znotraj nosu) in nosečnostni nahod (povzročajo ga  hormonske spremembe v nosečnosti).

Pri sinuzitisu gre za vnetje sinusov oz obnosnih votlin. Tudi tega povzročajo različni dejavniki: virusi, bakterije, glivice, alergijske (preobčutljivostne) reakcije, bolan ali izruvan zob na zgornji čeljusti. Glede na stopnjo vnetja obnostnih votlin se pojavljajo bolečine pod očmi, v čelu, zobeh, lahko tudi na področju zatilja.

Sinupret je zdravilo rastlinskega izvora, ki se uporablja za simptomatsko zdravljenje akutnih in kroničnih vnetij obnosnih votlin in dihalnih poti.

V vseh oblikah zdravila Sinupret so izvlečki petih zdravilnih zelišč: rumenega svišča, jegliča, kislice, črnega bezga in sporiša.

 

Sinupret deluje sistemsko, na naraven način odmaši nos, redči gosto in zastalo sluz. S pravočasno uporabo lahko preprečimo pogoje za nastanek vnetja srednjega ušesa. Olajša izločanje sluzi, izboljša drenažo in vzpostavi ventilacijo sinusov.

 

Nova oblika Sinupret sirup je namenjena predvsem otrokom od 2.leta starosti dalje, odlikuje jo enostavno jemanje in dober okus.

V slovenskih lekarnah so na voljo še: peroralne kapljice (razredčimo jih z vodo in popijemo), tablete (zaužijemo), tablete BNO (odlikuje jih močnejše delovanje, zato je jemanje enostavnejše in jih prav tako zaužijemo), tablete exera (s 4-kratno koncentracijo so primerne zlasti pri odraslih z akutnimi stanji).

Ne, vse oblike zdravila so enako učinkovite.

Da, sočasna uporaba je smiselna. Sinupret deluje sistemsko na simptome vnetja v predelu sinusov, antibiotik pa uniči bakterije. Sinupret prav tako izboljša in pospeši proces protivnetnega zdravljenja.

Seveda, oboje lahko uporabljamo hkrati.

Ne, v nobeni obliki zdravila Sinupret ni prisoten gluten.

Da, ena obložena tableta vsebuje manj kot 0,03 krušne enote.

Sladkorni bolniki naj upoštevajo, da 7 ml zdravila Sinupret sirup vsebuje 0,35 krušnih enot.

Sinupret sirup in Sinupret kapljice sta registrirana od 2. leta starosti dalje. Sinupret tablete so namenjene otrokom, starejšim od 7 let. Sinupret tablete BNO lahko uporabljajo otroci, starejši od 12 let, Sinupret exera je primeren za osebe nad 18 let.

Zaradi premalo podatkov o varnosti jemanja zdravila Sinupret v obdobju nosečnosti in dojenja uporabe zdravila v tem času ne priporočamo. Prosimo, posvetujte se s svojim zdravnikom.

Nekateri alergiki imajo zaradi anatomskih posebnosti težave z dobrim odstranjevanjem povečane količine nosnega izločka. V takšnim primerih Sinupret  lahko koristi skupaj z drugimi predpisanimi zdravili proti alergiji, ni pa učinkovito kot samostojna terapija alergije – še zlasti, ko gre za kronično zamašen nos. Zdravilo Sinupret je potebno jemati redno najmanj 14 dni – če v tem času ne pride do izboljšanja simptomov, se pogovorite z zdravnikom ali s farmacevtom.

Prvi učinki, so običajno zaznavni že po enem ali dveh odmerkih. Je pa to odvisno od vrste vnetja in stopnje razvoja vnetja.

Kot pri vsakem zdravilu se tudi pri jemanju Sinupreta lahko pojavijo neželeni učinki, vendar do tega prihaja redko. V redkih primerih lahko pride do prebavnih motenj in preobčutljivostnih reakcij (edem obraza, vročični izpuščaj in težko dihanje).

  • Pri simptomih nahoda je zdravilo priporočljivo jemati 7 dni oz. 2-3 dni po prenehanju simptomov.
  • Pri vnetju sinusov se priporoča 7-14-dnevno jemanje oz. 2-3 dni po prenehanju simptomov.
  • Omejitve zaradi dolgotrajnega jemanja zdravila niso znane. Pri kroničnih težavah je zdravilo Sinupret primerna terapija za daljšo uporabo.

Sinupret sirup v 1 odmerku (torej v 2,1 ml) vsebuje 0,13 g etanola. V enem odmerku Sinupret sirupa za najmlajše ( v starosti 2-5 let) je 7x manj alkohola, kot ga je v kozarcu (2dcl) jabolčnega soka, kjer je 1 g alkohola. Vsak naravni jabolčni sok namreč zaradi fermentacije sladkorja vsebuje do 0.5% in ker ne presega meje za alkoholne pijače, kamor spadajo jabolčni sokovi in drugi sadni sokovi sodi med brezalkoholne pijače.

Sorodni izdelki