Prehlad

Z jesenskimi dnevi, obarvanim listjem in vonjem po pečenih kostanjih sovpada tudi čas, ko je prehlad ena izmed nadlog večine.

Zakaj se prehladimo?

Obstaja mnogo starih vraž, zakaj se prehladimo in večina njih je napačnih ali vsaj netočnih. Prehlad povzroča izpostavljenost virusom in bakterijam. Res je, da je pri npr. podhlajenosti možnost okužbe večja, vendar pa sam mraz ni razlog, da bi zboleli. V sklop prehladnih obolenj sodi veliko število okužb, ki jih povzroča več kot 200 različnih virusov. Te okužbe so izredno nalezljive in že samo par virusov je dovolj, da se okužimo.

Za prehladom vsako leto zbolijo mnogi ljudje. Povprečno naj bi odrasel človek zbolel za prehladom enkrat do dvakrat letno, otroci pa tudi do 6-krat letno. Večja možnost, da zbolimo za prehladom, je, kadar smo pod stresom in utrujeni ali če že imamo kakšno bolezen nosne sluznice. Ženske so bolj dovzetne v času menstruacije, hitreje pa zbolijo tudi osebe, ki imajo okvarjen imunski sistem.

Kaj je nahod?

Ob nahodu zaradi različnih vzrokov pride do vzdraženosti nosne sluznice. Nosna sluznica zaradi tega nabrekne, kar kmalu zaznamo kot zamašen nos. Prizadeta sluznica prav tako poveča izločanje nosnega izcedka. 

Razlika med prehladom in gripo

Ljudje velikokrat radi rečemo, da smo imeli gripo, čeprav smo preboleli samo močnejši prehlad. V spodnji razpredelnici si lahko preberete, katere so bistvene razlike med prehladom in gripo.

SIMPTOMI PREHLAD GRIPA
VROȈINA Redko Visoka (3-4 dni)
GLAVOBOL Blag do zmeren Izrazit
BOLEȈINE V MIŠICAH IN SKLEPIH Blage do zmerne Običajno izrazite
SPLOŠNO SLABO POȈUTJE Blago Izrazito (do 1 tedna, v blažji obliki 2-3 tedne)
IZȈRPANOST Nikoli Nenadna in izrazita
ZAMAŠEN NOS Pogosto Redko
KAŠELJ Blag do zmeren Lahko izrazit
PEKOȈE, BOLEȈE OȈI Redko Pogosto (tudi preobčutljivost na svetlobo)

Prehladna okužba je na začetku virusna. Ponavadi se okužimo tako, da smo v prostoru hkrati z ljudmi, ki so že okuženi in zato kihajo, smrkajo, mi pa se z rokami dotikamo predmetov, ki so se jih sami prej dotikali, nato pa se nato s svojimi rokami dotikamo nosu in oči. Bakterijska okužba oziroma ti. bakterijska superinfekcija (okužba z virusi in bakterijami) se pojavi šele v kasnejšem poteku bolezni.

V ljudskem jeziku je vedno veljalo, da prehlad traja 7 dni, če ga zdravimo in en teden, če ga ne. Res da čudežnih zdravil, ki bi nam pozdravila prehlad že v 1 dnevu ni. Ljudje velikokrat sprašujejo po pripravkih, ki bi jih v enem odmerku pozdravili, vendar to žal ni mogoče. Vendarle so sodobne, s placebom kontrolirane klinične raziskave pokazale, da si lahko z pravočasno uporabo zdravila Echinaforce to obdobje skrajšamo za 1-2 dneva. Ob tem obstaja tudi veliko drugih učinkovitih zdravil, ki lajšajo simptome prehlada in nam pomagajo, da to obdobje  lažje prebolimo ter da preprečimo naknadne zaplete, ki bi se lahko pojavili.  V vsakem primeru pa pa vsaka bolezen zahteva svoj čas, da se pozdravi. Poleg lajšanja simptomov je zelo pomembno, da ob prehladu pijemo veliko tekočine (še zlasti, če imamo povišano temperaturo), da zaužijemo dovolj kalorij (vendar ne preveč, da organizma ne obremenjujemo po nepotrebnem) in dovolj vitaminov, saj nas vsaka bolezen še dodatno izčrpa, da počivamo in se vsako noč dovolj naspimo.

Naravna zdravila

Eno izmed zelo učinkovitih zdravil za zdravljenje prehlada in za preprečevanje kasnejšega vnetja obnosnih votlin ter vnetja srednjega ušesa (prevsem pri otrocih) je zdravilo Sinupret. Zdravilo Sinupret je narejeno iz 5 zdravilnih rastlin (rumeni svišč, cvet jegliča s čašico, zel kislice, cvet črnega bezga in zel navadnega sporiša), ki je poleg zdravljenja težav kot so nahod, zamašen nos in kihanje, namenjeno tudi zdravljenju sinuzitisa. Z uporabo tega zdravila že ob nahodu lahko preprečimo komplikacije, kot so hujša zamašitev nosu, nosnih prehodov, nastanek goste sluzi, zastajanje sluzi v sinusih in širjenje infekcije v sinuse, oči, ušesa itd. Zdravilo namreč pomaga pri zmanjšanju otekanja nosne sluznice brez stranskih učinkov, kot jih običajno povzročajo sintezni nosni dekongestivi pri prekomerni uporabi. Pomaga tudi pri zmanjšanju izcejanja nosnih izcedkov, redčenju goste nosne sluzi, obnavljanju prizadete nosne sluznice itd.

Povezani izdelki

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se