Je sluz zlo ali dobro? Kako ukrepati, ko se ta zgosti in nos zamaši?

Čeprav sluz ni prav čedna beseda, pa je ta za naše zdravje zelo pomembna. Nekateri pomen sluzi na sluznicah primerjajo s pomenom olja v motorju. Če v motorju zmanjka olja, se ta ustavi oz. kot znamo povedati - »zariba«. Podobno se zgodi s sluznicami, le da se te ne ustavijo, ampak izgubijo svojo funkcionalnost in zaščito, zaradi česar so npr. lahko tudi lahka tarča mikrobov prehlada. Zakaj?

Da bi si ob težavah z nosom in sinusi lahko čim bolj učinkovito pomagali, ni napak spoznati nekaj »sluzastih« resnic o nosu.

Sluz kot zaščita

Sluznico nosu in sinusov kot odeja ves čas prekriva sluz, ki jo omenjena sluznica izloča.

Sluz je pomembna obramba sluznic iz več razlogov. Npr. zaščitna sluz preprečuje, da bi se sluznice pod njo izsušile in poškodovale.

Sluz deluje zaščitno na sluznico tudi zato, ker se nanjo kakor na lepljive obliže za lovljenje mrčesa ulovijo mikrobi, prah, dražeči delci in druge »smeti«, ki jih z vdihom zapeljemo v nos in sinuse. Zato mora biti sluz ravno prav lepljiva (da te smeti ujame) in ravno prav viskozna, da jo lahko migetalke, ki ležijo pod njo in se zibajo kot žitno polje, premikajo ven iz nosu in sinusov.

To pa še ni vse, kar sluz zmore. Ulovljen »plen« se v sluzi tudi onesposobi. Pri tem pa sodelujejo tako razna protitelesa, ki prepoznajo škodljive bakterije ali viruse, encimi ... kot tudi razni protimikrobni peptidi, ki se v sluzi nahajajo. Slednji npr. predstavljajo učinkovito obrambo sluznice pred mikrobi, ki jih vdahnemo z zrakom. Danes poznamo ca. 200 različnih protimikrobnih peptidov, ki neposredno in hitro uničujejo številne bakterije (tudi tiste, odporne na antibiotike), glivice, plesni in viruse (vključno z virusi gripe). Uničijo jih tako, da jih dobesedno preluknjajo in s tem povzročijo njihovo puščanje in propad. Protimikrobni peptidi so zato nepogrešljiv sestavni del obrambe na naših sluznicah, seveda pod pogojem, da so te primerno opremljene s sluzjo.

Sluzi se običajno ne zavedamo, dokler ...

Naše telo dnevno proizvede ca. liter do liter in pol sluzi. Veliko te sluzi se neprestano premika tudi po našem nosu in sinusih (ter po grlu navzdol),  le da se tega ne zavedamo.  Običajno pomen in obstoj sluzi zaznamo šele, ko je te premalo in se nam nos boleče zasuši, celo razpoka, zakrvavi ali postane poln krastic. To je pogost slučaj prav pozimi, če bivamo v izredno suhem prostoru.  Vlaženje prostora in izdatnejša hidracija običajno v tem primeru pomagata, da se sluznica ponovno opremi s potrebno sluzjo, navlaži in zaceli.

Prav tako se obstoja sluzi zavemo, ko se njena proizvodnja enormno poveča. Samo spomnite se, kako nam npr. nos zalije, ko zaužijemo malo preveč čilija, popra ali recimo hrena.

Sluzi pa se zavemo tudi, kadar se prehladimo, saj se ta takrat lahko precej spremeni. Npr. izločati se začne v večjih količinah, lahko pa se samo zgosti in zato postane občutno moteča. Prav tako se lahko obarva rumeno, zeleno in rdeče.  Pravzaprav nam običajno prav sprememba v sluzi pove, da se z nami nekaj dogaja. Nadaljnji znaki (mrazenje, vročina, kašelj ...) pa običajno razjasnijo, za kako resno situacijo gre.

Kako ukrepati, ko se sluz zgosti, nos pa zamaši?

Glede na to, da je sluz naš obrambni mehanizem, ki naše sluznice pomaga ščititi pred mikrobi ..., se je težav s spremembo sluzi potrebno lotiti modro. Naš cilj mora biti vračanje sluzi in sluznice pod njo v normalno stanje. Migetalke so namreč pod težo zgoščene sluzi popolnoma nemočne. Dela (izločanja sluzi, polne smeti) ne zmorejo več učinkovito opravljati. Zgoščena in smeti polna sluz pa prav tako nima več iste obrambne moči kot prej. Vse to pa pomeni tudi, da so celice sluznice zdaj lahka tarča mikrobov prehlada.

Torej, potrebno je telesu priskočiti na pomoč celostno, da bo lahko z mikrobi na sluznici čim bolj učinkovito opravilo (o čemer lahko več preberete v knjigi Adijo prehladi - http://shop.zazdravje.net), sluznico pa pozdravilo. Pomemben del te pomoči pa je prav redčenje zgoščene sluzi in lajšanje izločanja le-te iz dihal.

Mnogi ob zamašenem nosu, polnem sluzi, npr. najraje posežejo po hitrih rešitvah, kot so sintezne kapljice ali pršila za nos (dekongestivih). Ta resda odpirajo zamašen nos, ampak tudi izsušujejo sluz. Seveda si lahko pomagamo tudi z njimi, vendar pa ne več kot tri dni! Takšni pripravki namreč ožijo krvne žilice v  nosu, kar zmanjša naval krvi v ta predel, zmanjša nabreklost sluznice, zaradi česar mi res lažje zadihamo. Problem pa je v tem, da se zaradi zmanjšanega pretoka krvi zmanjša tudi nastajanje sluzi, kar pa ni najbolje, glede na vse, kar o sluzi vemo. Še več, če takšne kapljice ali pršila uporabljamo predolgo, te lahko težave z nosom še poslabšajo. Zaradi njih se vam lahko razvije celo kronični sinuzitis. Pa ni treba, da je tako, kajti opisane težave lahko odpravimo povsem varno in na naraven način. Kako?

Npr. z uživanjem kombinacije petih zdravilnih rastlin, ki jih najdemo v naravnem registriranem zdravilu Sinupret.  Rumeni svišč, jeglič, kislica, črni bezeg in navadni sporišnamreč dokazano varno in učinkovito (tudi ob dolgotrajni uporabi) zmanjšajo oteklino vnete nosne sluznice in sinusov, zaradi česar se zamašen nos odpre in lažje zadihamo. V nasprotju s prej omenjenimi dekongestivi, Sinupret zgoščeno sluz navlaži, zaradi česar se ta zmehča in lažje izloči skozi odprte nosne prehode. Za to so zadolženi bioflavonoidi v zdravilu. Ti povečajo nastajanje klorovih ionov v sluznici, ki so ključni za hidracijo sluznice oz. redčenje goste sluzi. Gosto lepljivo sluz dvignejo stran od migetalk, da te lahko ponovno normalno zanihajo in gosto sluz odstranijo.

Posledično mine tudi glavobol, ki je posledica pritiska ujete sluzi v sinusih. Poleg tega Sinupret pomaga tudi pri uničevanju mikrobov in pri obnovi prizadete sluznice. Ker zdravilo zaužijemo, deluje sistemsko in sočasno na celotno sluznico znotraj nosu in sinusov, ne glede na stopnjo zamašenosti.  Kar je pomembno poudariti, je to, da zdravilo lahko uporabljamo dalj časa, brez da bi s tem dražili ali škodili sluznici. Povedano drugače, kombinacija petih zdravilnih rastlin na povsem naraven način pomaga pozdraviti vneto sluznico nosu in sluz povrniti v normalno stanje.

Sinupret je na voljo v različnih jakostih in oblikah. Npr. na voljo je v obliki kapljic, ki jih nakapljamo v vodo in popijemo. Takšna oblika je najbolj primerna tudi za otroke od drugega leta dalje. Najdemo pa ga tudi v obliki tablet različnih jakosti. Najmočnejša oblika tablet je Sinupret exera, ki za razliko od ostalih ni narejen iz uprašenih rastlinskih delov, ampak iz tinkture, pri čemer so uporabili 4-krat več zdravilnih rastlin. Iz tega razloga so te tablete tudi 4-krat močnejše od tablet Sinupret BNO. V njih je npr. 3,3-krat več bioflavonoidov, kar pa pomeni tudi močnejše delovanje. Kot take so zato najbolj primerne za akutna nezapletena vnetja obnosnih votlin pri odraslih.

Besedilo: Adriana Dolinar

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se