Ali znamo ločiti med vnetim žrelom ter vnetim grlom?

Če uporabimo domišljijo in se pomanjšamo, lahko stopimo skozi usta, se ustavimo na jeziku in se razgledamo okoli sebe. Počutimo se kot v jami. Nad nami nebo, na koncu ustne votline dva kapnika - nebnici in rov - žrelo. Nebnici sta del žrela, sestavlja ju limfatično tkivo, ki ima pomembno vlogo pri obrambi pred okužbami.

Žrelo (farinks) je mišična cev in predstavlja enotno pot tako za prehod zraka iz nosu in ust v grlo in naprej v sapnik, kot tudi za prehod  hrane v požiralnik in naprej v želodec. Sluznica, ki pokriva žrelo, je sestavljena iz celic, ki tvorijo sluz in imajo migetalke, katerih funkcija je, da sluz z delci umazanije pomikajo proti požiralniku. Ugotovili smo že, da enotni poti po žrelu sledi razpotje. Hrana in pijača torej potujeta po požiralniku zadaj, pri čemer poklopec (epiglotis) pokrije vhod v grlo (larinks), ki mu sledi sapnik. V grlu opazimo dve glasilki, ki pri govoru zanihata in tvorita glas.

Kaj gre lahko narobe?

Bolezni žrela in grla niso ena in ista stvar. Sedaj, ko poznamo anatomijo, nam je to lažje razumeti. Glede na mesto, kjer se pojavi okužba in vnetje, bomo podrobneje raziskali faringitis – vnetje žrela, tonzilitis – vnetje nebnic ter laringitis – vnetje grla.

FARINGITIS

Vzrok za večino vnetij žrela so virusi, vendar pa je lahko faringitis tudi bakterijski (najpogostejša je okužba s streptokoki). Bolezenski znaki so tako pri virusni kot bakterijski okužbi podobni, le da so pri bakterijskem vnetju bolj izraženi. Znaki so boleče žrelo, vneta sluznica, povišana temperatura, povišano število belih krvničk, povečane bezgavke.

Zdravljenje : Pri vnetem žrelu pomagajo prastari nasveti, kot so grgranje tople slane vode, razredčenega jabolčnega kisa, žajbljevega čaja ali koncentrirane fermentirane sirotke. Sami si lahko pripravimo mešanico medu, cimeta in naribanega ingverja. Ingver namreč deluje kot antiseptik, torej razkužuje in kot naravni antibiotik. Tudi cimet je znan po svojem antibakterijskem in protivirusnem delovanju. Za lajšanje bolečin lahko večkrat dnevno v ustih raztopimo pastile ali popršimo pršila, ki vsebujejo lokalne anestetike ter antiseptične učinkovine. Novejše raziskave so pokazale, da je v boju proti virusom izredno učinkovit izvleček ameriškega slamnika, zato svetujemo da v ta namen tablete Echinaforce, ki se sicer lahko pogoltnejo, počasi raztopite v ustih, da delujejo lokalno na sluznico žrela. Prav tako je na voljo tudi naravno zdravilo Salvisan v obliki pršila, ki poleg ameriškega slamnika vsebuje še žajbelj. Od analgetikov sta najprimernejša paracetamol in ibuprofen. Kadar zdravnik s pomočjo brisa žrela potrdi bakterijski izvor bolezni, so na mestu antibiotiki.

TONZILITIS

Gre za vnetje nebnic, ki je za razliko od faringitisa pogosteje bakterijskega kakor virusnega izvora. Najznačilnejši simptom poleg bolečega žrela je, da je bolečina močnejša pri požiranju, ter da se pogosto pojavi še bolečina v ušesih. To se zgodi zaradi oživčenja z istimi živci. Pri otrocih s tonzilitisom hitro opazimo, da zavračajo hrano zaradi bolečin pri požiranju. Zdravljenje je enako kakor pri vnetem žrelu.

LARINGITIS

Glede na položaj grla v dihalnem traktu, ni nenavadno, da laringitis nastopa pogosto sočasno z drugimi okužbami zgornjih dihal, kot so bronhitis, pljučnica in gripa. Vnetje grla lahko povzročijo tudi pretirano govorjenje, alergijske reakcije ter vdihavanje dražečih snovi, kot je na primer cigaretni dim. Laringitis prepoznamo po spremenjenem glasu, hripavosti, lahko pa bolnik ostane povsem brez glasu.

Zdravljenje: Laringitis je običajno virusnega izvora in takrat je antibiotično zdravljenje nesmiselno. Najpomembnejši nasvet za bolnika je, da čimmanj govori ter se izogiba kašljanju in šepetanju. Ljudje, ki pri svojem poklicu veliko govorijo, so v večjih težavah, saj bi bilo potrebno, da vsaj en teden glasilkam privoščijo počitek. Pomembno je tudi, da so sluznice in glasilke čimbolj vlažne, za kar lahko poskrbimo s pogostim inhaliranjem prevrete slane vode. Poleg tega moramo poskrbeti za zadosten vnos tekočin (najprimernejši sta voda in topel, ne prevroč čaj), lahko pa si pomagamo tudi z naravnimi pripravki na osnovi islandskega lišaja, kot so pastile Isla. Sluzi islandskega lišaja namreč prekrijejo sluznico grla in žrela in jo s tem zaščitijo pred suhim zrakom, ter ji pomagajo, da pridobi nazaj svojo obrambno moč. Kadar hripavost traja dalj časa ali pa če se hripavost pojavi pri otroku, moramo obiskati zdravnika.

Za zaključek

Preventiva je ponovno najboljši nasvet, zato se je vredno potruditi za dobro kondicijo imunskega sistema. Razmislimo o svoji prehrani, koliko se gibljemo na svežem zraku, morda lahko obidemo kakšno stresno situacijo in opustimo pretirane skrbi. Če se odločimo za optimizem, bo naš imunski sistem lažje sledil in nas podpiral, zato bomo manjkrat podlegli zgoraj omenjenim težavam.

Rebeka Koželj, mag.farm.

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se