4 naravni načini odmaševanja prehlajenih noskov

Če tudi pri vas mrzli dnevi leta pomenijo več neprespanih noči ter več bolniškega dopusta za oskrbo prehlajenih noskov, vam bodo spodnji štirje nasveti prav gotovo v pomoč.


 

1.       Navlažite nos

Čeprav je to za naše najmlajše precej zoprno početje, pa je vseeno večkrat na dan dobro gosto sluz v nosu zmehčati in razredčiti tudi s pršili fiziološke raztopine.  Ko bo sluz zmehčana, jo bo otrok iz sinusov in nosa tudi lažje izločil oz. izpihal. Primer naravne fiziološke raztopine brez konzervansov, ki je namenjena tudi dojenčkom, je Nisita fiziološka raztopina.

Vsebuje natrijev klorid in natrijev hidrogenkarbonat, ki podpirata optimalno vlažnost sluznic in organizmu lasten sistem čiščenja zgornjih dihalnih poti.

Dodatna podpora prehlajenim noskom pa je lahko tudi fiziološka raztopina v obliki mazila (Nisita mazilo za nos). Z njo ostane nosna sluznica navlažena še dlje časa, zato je npr. pri otrocih dobrodošla uporaba spanjem.

2.       Zelišča za nos odpret

Z  več kot 70-letno tradicijo naravne pomoči prehlajenim noskom se lahko pohvali naravno zdravilo iz petih zdravilnih rastlin z imenom Sinupret.

Ta zaradi skrbno izbranih, v sinergiji delujočih zdravilnih rastlin - rumeni svišč, jeglič, kislica, črni bezeg in navadni sporiš - deluje tako, da zmanjšuje otečeno oz. nabreklo sluznico nosu in sinusov, zaradi česar otrok lažje zadiha. Prav tako mehča zasušeno oz. zgoščeno sluz in ji s tem omogoča lažje izločanje. To otrok običajno pokaže tudi z boljšim počutjem, saj ga glava v predelu sinusov zdaj več ne boli. Obenem Sinupret dokazano učinkovito pomaga tudi pri obrambi zgornjih dihal pred različnimi virusi prehlada ali gripe.

Omenjeno naravno zdravilo je varno tudi za dolgotrajno uporabo ob zamašenem nosu, vnetju sinusov ali pojavu redkega izcedka iz nosu.  Namreč za razliko od sinteznih dekongestivov, Sinupret zgoščeno sluz navlaži, zaradi česar se ta zmehča in lažje izloči skozi odprte nosne prehode, kar pa pomeni, da dolgotrajna uporaba ne povzroča izsušenosti in poškodb sluznice nosu ali sinusov.

Ker kombinacija petih zdravilnih rastlin na povsem naraven način pomaga pozdraviti prehlajene noske, je vse bolj priljubljena tudi v družinah z majhnimi otroci. Sinupret sirup, ki se zaužije z malo vode ali čaja, je namreč na voljo že za otroke od drugega leta starosti. Sirup otroku ponudite takoj ob prvih znakih težav z nosom. Dajajte pa mu ga še nekaj dni po zaključku obolenja.

3.       Blagodejne inhalacije

Pomoč prehlajenim zgornjim dihalom vašega otroka pa lahko prinesejo tudi inhalacije s primerno vročo slano vodo ali inhalacije z vročo vodo in dodatkom kakovostnih eteričnih olj. Ob prehladnih težavah je npr. primerna uporaba poprove mete, evkaliptusa, navadnega brina, kumine in navadnega komarčka. Prav to kombinacijo eteričnih olj boste našli v Po-Ho olju. Najbolje ga je uporabljati s posebnim inhalatorjem, ki omogoča dobro prilaganje obrazu okrog ust in nosu. Tako boste preprečili uhajanje blagodenih hlapov in neposreden stik mešanice eteričnih olj z otrokovimi očmi.

Blagodejno moč omenjenih eteričnih olj lahko uporabite seveda tudi kot aromoterapijo prostora. Kapljico eteričnega olja lahko kanete na otrokovo oblačilo na področje pod brado, saj bodo tako blagodejni hlapi izparevali v zrak v njegovi neposredni bližini. Kapljice lahko kanete tudi na rob vzglavnika ali na bombažno krpico in jo položite ob vzglavnik, ko gre otrok spat. Seveda lahko eterično olje nakapljate tudi v posebej za to namenjene aparature za aromaterapijo prostora in jih aktivirate podnevi ali ponoči.

4.       Ameriški slamnik

Čeprav na ameriški slamnik pomislimo le kot na krepilca odpornosti, pa ta v obliki alkoholne tinkture iz cele, sveže, ekološko pridelane rastline dokazano pripomore tudi k zmanjševanju simptomov prehlada. Ob tem seveda tudi uravnava odziv imunskega sistema, skrajša čas obolenja in deluje protimikrobno.  Z njegovim jemanjem bodo obrambne moči otroka močnejše, zato bo lažje in hitreje premagal prehlad, obenem pa bodo tudi simptomi prehlada, kot so curljanje iz nosu ali pa zamašen nos, kihanje, kašljanje, bolečine v grlu … tekom obolenja milejši. Otrok bo posledično tudi boljše volje, njegovo počutje se bo izboljšalo.   

Še več, najnovejše raziskave na otrocih z A. Vogel Echinaforce® žvečljivimi tabletami, dokazujejo, da lahko otroka tudi učinkovito obranimo pred novimi prehladnimi obolenji in z njimi povezanimi zapleti ter na ta način zmanjšamo tudi uporabo antibiotikov. Raziskave preventivnega jemanja omenjenega zdravila npr. potrjujejo kar 73-odstotno zmanjšanje potrebe po jemanju antibiotikov zaradi preprečevanja novih okužb. Če se pri vašem otroku iz navadnega prehlada pogosto razvijejo  sinuzitis, bronhitis, pljučnica, vnetje ušes …, ali je otrok večkrat prehlajen, je preventivno jemanje naravnega zdravila iz ameriškega slamnika zelo smiselno, saj bo otrok z njegovo pomočjo manjkrat bolan. Posledično bo tudi potreba po antibiotičnem ali drugačnem zdravljenju manjša. Sintezna zdravila namreč na dolgi rok obrambne moči telesa le še poslabšajo.

Kako torej jemati Echinaforce preventivno? Priporočamo neprekinjeno 8-tedensko uživanje zdravila Echinaforce žvečljive tablete. Nato je z jemanjem priporočljivo počakati teden dni, ko lahko po potrebi nadaljujemo z novo preventivno kuro. Številni starši tako postopajo že od oktobra dalje.   

Zdravilo Echinaforce žvečljive tablete je seveda primerno tudi za zdravljenje prehlada. Priporočamo, da ga otroku ponudite ob prvih znakih prehlada, z jemanjem pa naj nadaljuje še nekaj dni po zaključku obolenja.

Besedilo: Adriana Dolinar

 

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se