Zakaj je Echinaforce® drugačen?

V poplavi zdravil in prehranskih dopolnil, ki vsebujejo ameriški slamnik, moramo znati razlikovati med njimi. Tako kot vsi stanovalci istega bloka niso enaki, tako tudi izdelki iz enake rastline niso enakovredni. V spodnjih vrsticah si preberite zakaj je Echinaforce® tako poseben in drugačen...

Echinaforce® je registrirano zdravilo rastlinskega izvora, ki ima dolgo tradicijo. Alfred Vogel, pionir naravnega zdravljenja in ustanovitelj danes priznanega podjetja Bioforce, se je s to prečudovito rastlino s škrlatnimi cvetovi prvič srečal v zgodnjih petdesetih letih 20. stoletja, ko je potoval po Severni Ameriki in obiskal indijanski rezervat plemena Sioux v Severni Dakoti. Tam se je spoprijateljil z poglavarjem plemena Ȉrnim losom in ta mu je kot poslovilno darilo podaril pest semen ameriškega slamnika.

Alfred Vogel jih je odnesel v Švico, jih posejal na svojem zeliščnem vrtu v Teufnu in Engadinu v Švici in rastlino začel kultivirati. Leta 1955 je iz ameriškega slamnika naredil prvo tinkturo in jo poimenoval Echinaforce®.

1. Ehinaceja je biološko pridelana
Semena, ki so uporabljena za gojenje ameriškega slamnika, so naravna in nespremenjena. Pridobivamo jih z lastno kultivacijo. Rastline zalivamo le z deževnico. Prav zaradi uporabe lastnih semen, certificirane organske kultivacije rastlin ter predelave že v 24 urah po žetvi ni potrebno uporabljati nobenih umetnih gnojil,  pesticidov in herbicidov.

Ameriški slamnik cveti v mesecu juniju. Takrat se začne žetev. Pobiramo nadzemne dele rastline (zel) in pa triletne korenine. Echinaforce® je namreč sestavljen iz 95 % izvlečka zeli in 5 % izvlečka korenine. Nova semena so pridobljena tako, da se del rastlin pusti dozoreti.

Predelujemo samo sveže rastline. Od prve žetve do začetka ekstrakcije lahko mine le 24 ur.

Sesekljanim rastlinam dodamo v ekstrakcijskih posodah mešanico alkohola (etanola) in vode. Pri ekstrakciji se iz ameriškega slamnika izluži večja količina aktivnih učinkovin. Ekstrakcijsko mešanico nato stisnemo, tinkturo pa ločimo od trdnih delcev. Ti se uporabijo kot vrtni kompost. Tinkturo polnimo v stekleničke za uporabo v obliki peroralnih kapljic ali pa se iz nje izdelajo tablete.

2. Kakovost zagotavljajo sveže rastline!

Izkušnje Alfreda Vogla so že na začetku pokazale, da so zdravila bolj učinkovita, če so pridelana iz svežih rastlin. Kasneje je bilo to dokazano tudi z analizami in raziskavami. Ugotovili so, da je vsebnost alkilamidov, ki so glavne učinkovine v izvlečku ameriškega slamnika, približno dvakrat višja v tinkturi iz svežih zelišč (81 mg/100 g) kot v tinkturi iz posušenih rastlin (43 mg/100 g).

3. Posebnost alkoholne (etanolne) ekstrakcije
Glavne učinkovine v ameriškem slamniku so alkilamidi, ki so topni v nevodnih medijih (niso topni v vodi), kar pomeni, da jih v čaju, soku in vodnih izvlečkih ni oziroma so prisotni le v sledovih. Optimalno koncentracijo teh učinkovin dosežemo ravno z alkoholno (etanolno) ekstrakcijo svežih rastlin.

Dokazano je bilo tudi, da Echinaforce® deluje bolje v obliki rastlinskega izvlečka kot pa v obliki zdravila z izoliranimi alkilamidi. Alkilamidi so namreč nestabilni. Zato bi bilo nesmiselno izdelati zdravilo z izoliranimi alkilamidi, kajti Echinaforce® se je izkazal za učinkovito, kakovostno in varno zdravilo.

4. Korenine
Posebnost zdravila Echinaforce je tudi prisotnost korenin. Korenine so namreč zelo bogate z alkilamidi, Echinaforce je pa edino zdravilo z ameriškim slamnikom, ki korenine vsebuje.

Več o zdravilu Echinaforce si lahko preberete na Echinaforce® tablete, Echinaforce® kapljice, Echinaforce® žvečljive tablete in Echinaforce® Duo tablete.

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se