Slika izdelka Sinupret® sirup 100ml

Eno najbolj priljubljenih naravni zdravil rastlinskega izvora za zdravljenje zamašenega nosu in vnetih sinusov, je sedaj na volji tudi v različici za otroke. Brez vpihovanja v nos, ki se mu otroci upirajo in s prijetnim češnjevim okusom. Ob tem sočasno preprečuje pogoje za nastanek vnetja srednjega ušesa in posledično zmanjšuje potrebo po uporabi antibiotikov. Primeren že za otroke od 2. leta starosti.

 

Pakiranje

Zdravilo vsebuje 100 ml sirupa. Na voljo je brez recepta, v lekarnah.

 

Delovanje:

  • Sočasno zmanjšuje oteklino vnete nosne sluznice in s tem olajša otrokovo dihanje in
  • Redči sluz, zato otrok lažje izpiha sluz oz. mu jo starši lažje nežno izsesajo
  • Olajša izločanje zastale nosne sluzi

 

Uporaba, odmerjanje, sestava

  • Za zdravljenje akutnih in kroničnih vnetij obnosnih votlin in dihalnih poti
  • Lahko ga jemljemo sočasno z antibiotiki oz. nosnimi pršili

 

Zdravilo jemljemo z uporabo priloženega pokrovčka z ustrezno odmerno lestvico trikrat dnevno. Zdravilo jemljemo nerazredčeno ali razredčeno z nekaj tekočine.

Korenina rumenega svišča, cvet jegliča s čašico, zel kislice, cvet črnega bezga, zel navadnega sporiša, etanol, tekoči maltitol, aroma češnje.

 

Navodilo za uporabo

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Navodilo je brezplačno na voljo tukaj ( PDF datoteka).

Pogosta vprašanja

Pri nahodu (rinitisu) gre za vnetje nosne sluznice, ki ga povzročajo različni dejavniki ( npr. virusi, alergeni,…). Značilni znaki, ki ga spremljajo, so: izcedek iz nosu, zamašen nos, pogosto kihanje, občutek draženja v nosu. Poznamo več vrst nahoda: infekcijski nahod (vnetni), alergijski nahod (preobčutljivostni), strukturni nahod (povzročajo ga anatomske nepravilnosti znotraj nosu) in nosečnostni nahod (povzročajo ga  hormonske spremembe v nosečnosti).

Pri sinuzitisu gre za vnetje sinusov oz obnosnih votlin. Tudi tega povzročajo različni dejavniki: virusi, bakterije, glivice, alergijske (preobčutljivostne) reakcije, bolan ali izruvan zob na zgornji čeljusti. Glede na stopnjo vnetja obnostnih votlin se pojavljajo bolečine pod očmi, v čelu, zobeh, lahko tudi na področju zatilja.

Sinupret sirup je zdravilo rastlinskega izvora, ki se uporablja za zdravljenje simptomov, kot so zamašen nos, vneta nosna in obnosna sluznica, oteženo dihanje skozi nos.

V vseh oblikah zdravila Sinupret so izvlečki petih zdravilnih zelišč: rumenega svišča, jegliča, kislice, črnega bezga in sporiša.

Sinupret ima pomembna sočasna učinka: na naraven način odmaši nos, redči gosto in zastalo sluz. Otrok lahko tako redkejšo sluz lažje izpiha oz. mu jo starši lažje nežno izsesajo. Sočasno deluje protivnetno na zmanjšanje otekle sluznice nosu in sinusov. Zato otrok lažje diha skozi nos. S pravočasno uporabo lahko preprečimo pogoje za nastanek vnetja srednjega ušesa. S tem tudi zmanjšamo potrebo po uporabi antibiotikov.

Srednje uho je z nosnim delom žrela povezano preko evstahijeve cevi. Pri nahodu se ta rada vname, oteče in prepreči prezračevanje srednjega ušesa. Posledično nastane podtlak, ki povzroča bolečino, pride lahko do sočasne bakterijske okužbe – in težave so tu, z njimi tudi terapija z antibiotiki. Za nameček imajo otroci položaj evstahijeve cevi bolj horizontalen, kot odrasli, zato jim sluz iz nosu hitro steče po cevi v srednje uho. Ker Sinupret pomaga pri izpihovanju oz. odstranitvi zastale sluzi in sočasno zmanjša vnetje v nosu in sinusih, praktično preprečuje nastanek pogojev za vnetje srednjega ušesa. S tem so redkeje potrebni antibiotiki, otrok prehlad lažje preboli.

Nova oblika Sinupret sirup je namenjena predvsem otrokom od 2.leta starosti dalje, odlikuje jo enostavno jemanje in dober okus.

V slovenskih lekarnah so na voljo še: peroralne kapljice (razredčimo jih z vodo in popijemo), tablete (zaužijemo), tablete BNO (odlikuje jih močnejše delovanje, zato je jemanje enostavnejše in jih prav tako zaužijemo), tablete exera (s 4-kratno koncentracijo so primerne zlasti pri odraslih z akutnimi stanji).

Vse oblike delujejo na enak način. Najmočnejša oblika so tableta Sinupret Exera, namenjene odraslim. Za otroke je najprimernejši Sinupret sirup.

Da, sočasna uporaba je smiselna. Sinupret deluje na simptome vnetja v predelu sinusov, antibiotik pa uniči bakterije. Sinupret prav tako izboljša in pospeši proces protivnetnega zdravljenja.

Oboje lahko uporabljamo hkrati.

Ne, v nobeni obliki zdravila Sinupret ni prisoten gluten.

Sladkorni bolniki naj upoštevajo, da 7 ml zdravila Sinupret sirup vsebuje 0,35 krušnih enot.

Sinupret sirup in Sinupret kapljice sta registrirana za otroke od 2. leta starosti dalje. Sinupret tablete so namenjene otrokom, starejšim od 7 let. Sinupret tablete BNO lahko uporabljajo otroci, starejši od 12 let, Sinupret exera je primeren za osebe nad 18 let.

Zaradi premalo podatkov o varnosti jemanja zdravila Sinupret v obdobju nosečnosti in dojenja uporabe zdravila v tem času ne priporočamo. Prosimo, posvetujte se s svojim zdravnikom.

Nekateri alergiki imajo zaradi anatomskih posebnosti težave z dobrim odstranjevanjem povečane količine nosnega izločka. V takšnih primerih Sinupret  lahko koristi skupaj z drugimi predpisanimi zdravili proti alergiji, ni pa učinkovit kot samostojna terapija alergije – še zlasti, ko gre za kronično zamašen nos. Zdravilo Sinupret je potebno jemati redno najmanj 14 dni – če v tem času ne pride do izboljšanja simptomov, se pogovorite z zdravnikom ali s farmacevtom.

Prvi učinki, so običajno zaznavni že po enem ali dveh odmerkih. Je pa to odvisno od vrste vnetja in stopnje razvoja vnetja.

Kot pri vsakem zdravilu se tudi pri jemanju Sinupret sirupa lahko pojavijo neželeni učinki, vendar do tega prihaja redko. V redkih primerih lahko pride do prebavnih motenj in preobčutljivostnih reakcij (edem obraza, vročični izpuščaj in težko dihanje).

  • Pri simptomih nahoda je zdravilo priporočljivo jemati 7-10 dni oz. vedno vsaj še 2-3 dni po prenehanju simptomov.
  • Kadar so vneti sinusi, je zdravilo priporočljivo jemati 10-14 dni, po potrebi tudi dlje oz. Vedno vsaj 2-3 dni po prenehanju simptomov.
  • Omejitve zaradi dolgotrajnega jemanja zdravila niso znane. Pri kroničnih težavah je zdravilo Sinupret primerna terapija za daljšo uporabo.

Sinupret sirup v 1 odmerku (torej v 2,1 ml) vsebuje 0,13 g etanola. V enem odmerku Sinupret sirupa za najmlajše ( v starosti 2-5 let) je torej 7x manj alkohola, kot ga je v kozarcu (2dcl) jabolčnega soka, kjer je v povpreču do 1 g alkohola. Vsak naravni jabolčni sok zaradi fermentacije sladkorja vsebuje do 0.5 vol% alkohola, tako ne presega zakonske meje za alkoholne pijače, temveč sodi med brezalkoholne pijače.

Sorodni izdelki