Vnetje srednjega ušesa pri otroku in kako ga preprečiti

V hladnem delu leta je običajno med otroci več virusnih obolenj. Starše običajno najbolj skrbijo zapleti kot so pljučnica, bronhitis, vnetje srednjega ušesa in podobna stanja, ki pogosto zahtevajo terapijo z antibiotikom.

Zakaj se otroku pojavi vnetje srednjega ušesa in kako ga preprečujemo?

V hladnem delu leta, torej jeseni in pozimi, je običajno med otroci več virusnih obolenj, kot sta prehlad in gripa. Ker pa letošnje leto ni običajno leto, saj nas je zaznamoval koronavirus SARS-CoV- 2, ki povzroča bolezen COVID-19, po domače korono, je tudi med otroci zdravstvena slika drugačna. Otroci se že nekaj časa šolajo od doma, vrtci so zaprti, vsi nosimo maske, razkužujemo roke in po priporočilih stroke se v splošnem vsi držimo preventivnih ukrepov. Posledično je zaradi omejenih stikov med vrstniki, prav med najmlajšimi, opazno manj zamašenih nosov, manj nahoda, manj kašlja.

Kljub temu se bodo starši vseeno srečali s prehlajenimi otroci in najbolj jih skrbijo zapleti, kot so pljučnica, bronhitis, vnetje srednjega ušesa in posledično terapija z antibiotikom.

Če želimo to v veliki meri preprečiti, je dobro, da razumemo povezavo med zamašenim nosom in vnetjem srednjega ušesa, zato kratka razlaga anatomije:

Zakaj so otroci bolj dovzetni za vnetje srednjega ušesa?

Srednje uho je z nosnim delom žrela povezano preko tanke cevke, ki ji strokovno rečemo »evstahijeva cev«. Pri nahodu se ta rada vname, oteče in prepreči prezračenost srednjega ušesa. Posledično nastane podtlak, ki povzroča bolečino v ušesu, sočasno lahko pride tudi do bakterijske okužbe srednjega ušesa – in težave so tu, z njimi pa tudi terapija z antibiotiki.

Zakaj je ta potek hitrejši in bolj izrazit prav pri otrocih? Otroci imajo položaj evstahijeve cevi bolj horizontalen kot odrasli, zato jim sluz iz nosu hitro steče po cevi v srednje uho.

Nova oblika zdravila Sinupret – sirup za otroke

Vsi starši si želijo hitre, učinkovite in po možnosti naravne rešitve, zato je nova oblika zdravila Sinupret v obliki sirupa lahko prava izbira za zdravljenje teh težav. Kaj lahko pričakujemo od Sinupret sirupa? Sinupret sirup na naraven način pomaga pri izpihovanju oz. odstranitvi zastale sluzi in sočasno zmanjša vnetje v nosu in sinusih. Na ta način preprečuje nastanek pogojev za vnetje srednjega ušesa. S tem so redkeje potrebni antibiotiki in otrok prehlad lažje preboli.

Starše pogosto zanimata dve vprašanji: 

Pri kateri starosti lahko otroku dajo zdravilo Sinupret sirup?
V Sloveniji je zdravilo registrirano od 2.leta starosti dalje

ter

Kako dolgo je potrebno jemanje Sinupret sirupa?
Ko gre za nahod, torej zamašen nos, gost izcedek iz nosu, je priporočilo jemanja 7-10 dni ter vedno vsaj še 2-3 dni po prenehanju simptomov. Kadar pa gre že za zaplete, kot je vnetje srednjega ušesa, priporočamo 10-14 dnevno zdravljenje.

Ne odlašajte z zdravljenjem …

Ključno je, da z zdravljenjem začnemo pravočasno in s tem zmanjšamo možnost zapletov. Če otrok že ima predpisan antibiotik zaradi vnetja srednjega ušesa, mu lahko sočasna terapija s Sinupret sirupom prav tako zelo pomaga, saj deluje protivnetno in pomaga odstraniti zastalo sluz v zgornjih dihalih. S tem bo zdravljenje bolj celovito in hitrejše.

Ob tem ne pozabimo na preproste nasvete: Otrok potrebuje dnevno rutino, dovolj spanja in v čim večji meri doma pripravljeno hrano. Njegovi starosti primerno ga vključujmo v domača opravila in sproščeno igro. V času, ko virusi pospešeno krožijo med nami, ga lahko zaščitimo z naravnim zdravilom A.Vogel Echinaforce z okusom pomaranče in s kvalitetnim prehranskim dopolnilom A.Vogel Zink Complex z naravnima vitaminoma D in C, cinkom in izvlečkom kapucinke (Tropaeolum majus).

Besedilo: Martina Padar

 

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se