Ste vedeli, da otroci nimajo zamašenega nosu?

Težave imajo predvsem z vnetjem nosne sluznice, zato težje dihajo. Posledično se jim vname srednje uho, kar pa kliče po antibiotičnem zdravljenju. Vendar ni nujno, da je temu tako. Rešitev je v sirupu Sinupret, ki deluje protivnetno in vnetna stanja preprečuje. Kaj pa še odlikuje to zares učinkovito zdravilo rastlinskega izvora, ki je še posebej primerno za otroke od drugega leta starosti dalje? 

V članku med drugim pojasnimo, kaj je vzrok za pogosta vnetja srednjega ušesa pri otrocih, kako dovzetni so za razvoj sinuzitisa, ki se lahko razvije že iz navadnega prehlada ter izpostavimo ključne lastnosti sirupa Sinupret  ̶  nepogrešljivega v domači lekarni.

Zakaj pride pri otrocih tako pogosto do vnetja srednjega ušesa?

Eden od vzrokov, zakaj je vnetje ušes pri majhnih otrocih pogostejše kot pri odraslih, se skriva v delu ušesa, ki mu rečemo evstahijeva cev. To je tuba, ki povezuje srednje uho z nosno-žrelnim predelom. Njena vloga je skrb za zaščito srednjega ušesa, saj splakuje morebitno sluz stran od srednjega ušesa v nazofarings (zgornji del žrela, ki sega od lobanjske baze do spodnjega roba mehkega neba in se odpira navzpred v nosno votlino).

Vse skupaj pa ne bi bilo tako kompleksno, če ne bi imela evstahijeva cev še ene posebnosti. Pri otrocih namreč leži bolj vodoravno kot pri odraslih. Zaradi njenega horizonatalnega položaja tako sluz iz nosnega žrela lažje zateka v srednje uho. Evstahijeva cev se lahko tudi vname in zateče, se zapre, oteče, onemogoča normalno prezračenost srednjega ušesa. Zato prihaja do razlike v tlaku, kar povzroča bolečino in sočasno lahko pride do bakterijske okužbe srednjega ušesa ¹.

Od nedolžnega prehlada do vnetja sinusov (sinuzitis)

Ne samo pri odraslih, tudi pri otrocih lahko pride do vnetja sinusov. Začne se lahko že z navadnim prehladom, največji dejavnik tveganja za vnetje sinusov pa je kontakt s povzročiteljem, ki je v veliki večini primerov virus. Na začetku gre sicer navadno za virusno okužbo, vendar sčasoma lahko preide v bakterijsko (akutni sinuzitis).

Sinusi so z zrakom izpolnjene obnosne votline v kosteh obraznega dela glave. Oblečeni so v dihalno sluznico, podobno nosni, ki neprekinjeno povezuje nosno in obnosne votline. Celice, ki jo tvorijo, imajo na površini migetalke, te z usklajenimi gibi čistijo vsebino sinusov. Bakterije so naravno prisotne v nosnih prehodih in grlu ter so kot take neškodljive. Ko pa ob prehladu ali drugi virusni respiratorni okužbi pride do blokade nosnih prehodov in se sinusi ne praznijo, to bakterijam omogoči razmnoževanje znotraj sluznih oblog sinusov, kar povzroči sinuzitis. 

Pri otrocih se izbruhi prehlada pojavijo 8 do 12-krat na leto. Manjši nosni in sinusni prehodi pri njih povečajo tveganje za okužbe zgornjih respiratornih dihal v primerjavi z odraslimi. Kljub temu se pravi sinuzitis pri otrocih, mlajših od devet let, pojavi redko ².

Sirup Sinupret: odlična rešitev za vašega malčka

Naj se sliši še tako nenavadno, a otroci običajno nimajo težav z zamašenim nosom. Veliko več problemov jim povzroča rinoreja (izcedek iz nosu) in vneta nosna sluznica (omeji prezračenost nosne in obnosne votline), to pa jim otežuje dihanje skozi nos, zato pogosto dihajo skozi usta.

Zakaj je sirup Sinupret tako učinkovit? Njegova glavna lastnost je, da deluje protivnetno. Zmanjša oteklino sluznice in rinorejo ter preprečuje pogoje za nastanek vnetja srednjega ušesa (posledično manjša raba  antibiotikov). Druga preferenca, ki ga loči od ostalih pršil, pa je sekretoličen učinek. Reči gosto sluz v nosu in olajša izpihovanje pri rinosinuzitisu (med ali po virusni okužbi - prehladu). Pomembno je tudi poudariti, da ga lahko uporabljamo sočasno z antibiotiki ¹.

Sirup Sinupret vsebujejo uprašene zdravilne rastline: rumeni svišč, cvet jegliča s čašico (utekočinja izločke), zel kislice, cvet črnega bezga (lajša simptome prehladnih obolenj) in zel navadnega sporiša (podpira zdravljenje vnetij obnosnih votlin in zgornjih dihalnih poti). Terapijo s kombinacijo teh zdravilnih rastlin je kot uspešnejšo od predhodnih zdravljenj brez tega kombiniranega rastlinskega zdravila ocenilo 74 % zdravnikov in 80 % bolnikov ᶟ.

In kaj pravijo študije? Slovenska klinična študija, v kateri so preučevali potek zdravljenja 178 otrok v 19 pediatričnih ambulantah, je potrdila njegovi varnost in učinkovitost. Po ocenah slovenskih zdravnikov je Sinupret dobro učinkovit v 81 %, srednje učinkovit pa v 14 %, medtem ko je po njihovem strokovnem mnenju varen v 95 %.

Suzana Križ

Viri:

  1. Robert Terčelj Schweizer, Farmedica dostopno 31.10.2023, https://youtu.be/AK4Aw-aVzeA?si=BkEAf5gT1K45Z3E2
  2. Harvard Health Publications. 2009. What to do about sinusitis? http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/what-to-do-about-sinusitis
  3. Izbrana zdravila naravnega izvora za zdravljenje bolezni ORL, Farmacevtski vestnik št.2, 2012, https://www.sfd.si/wp-content/uploads/2021/06/fv_2_2012.pdf

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se