Kako uspešno blažimo glavobole med menstruacijo?

Eden značilnih simptomov med menstrualnim ciklom je tudi glavobol. Navadno se pojavi ob koncu menstrualne krvavitve in je povezan z nizko koncentracijo feritina v krvi. Razlikuje se od glavobola, ki se pojavi dva do tri dni pred menstruacijo, za katerega je odgovorno hormonsko dogajanje v telesu. Ne glede na vzrok glavobola je ključen pravilen pristop pri umirjanju in blaženju bolečine.

Zakaj so glavoboli tako pogosti med menstrualnim ciklom, kateri so nefarmakološki pristopi pri zdravljenju, kako veliko vlogo ima pri lajšanju težav zdravilo rastlinskega izvora Cyclodynon in zakaj so učinkovine navadne konopljike tako varne ter blagodejne (kar potrjujejo študije), pojasnimo v članku.

Kaj je razlog glavobolov med menstrualnim ciklom?

V času predmenstrualnega tedna večina žensk trpi zaradi simptomov, ki jih sproži predmenstrualni sindrom PMS (nastopi v lutealni fazi). Povezan je s hormonskimi spremembami med menstrualnim ciklom. Ko se telo namreč pripravlja na menstrualni cikel, pride do neravnovesja v delovanju spolnih hormonov (estrogena in progesterona), živčnih prenašalcev (serotonin) ter sistema prostaglandinov (tkivni hormoni). Vsi ti dejavniki pa so glavni krivci za glavobole, ki se pojavijo nekaj dni pred menstruacijo (PMS) ¹.

Glavoboli (migrene) v zadnjih dneh menstruacije pa niso povezani s hormonskim dogajanjem v telesu, temveč z izgubo krvi v času menstruacije. Da je za te glavobole zares kriva izguba krvi med menstrualnim ciklom, so raziskovalci iz Univerze v Severni Karolini ocenili podatke 119 žensk, vključenih v študijo. Od 30 žensk so pri 28 v krvi ugotovili nižje ravni feritina. Feritin je medcelični protein, ki shranjuje železo in ga sprošča v odzivu na zahteve tkiva. Splošno zaželena vrednost feritina znaša 50 ng/mL, medtem ko je bilo povprečje v omenjeni skupini žensk komaj 21.9 ng/mL, od tega so pri polovici žensk ugotovili še nižjo raven (nižjo od 18 ng/mL), ki velja za minimalno vrednost pri ženskah.

Strokovnjaki poudarjajo, da je pri kroničnem glavobolu prepoznan tudi simptom nizkih vrednosti feritina, to pa je povezano s slabokrvnostjo, hipoksijo in hiperkapnijo. Zato bolnice s takšnimi simptomi običajno zdravijo z železom ².

Zdravljenje  ̶  nefarmakološki ukrepi

Zdravljenje lahko poteka s hormonsko terapijo, vendar se veliko žensk po pomoč raje zateče k naravnim učinkovinam. Naravna rešitev pri blaženju simptomov menstrualnega cikla je zdravilo rastlinskega izvora Cyclodynon (vsebuje izvleček iz plodov navadne konopljike). Njegova poglavitna vloga je, da pripomore k hormonskemu ravnovesju ter izboljša telesne in psihične simptome. Z uporabo zdravila Cyclodynon lahko pričnemo kadarkoli v menstrualnem ciklu, tudi med samo menstruacijo, in ne samo ob pojavu simptomov. Za dosego optimalnega učinka je zdravilo Cyclodynon priporočljivo neprekinjeno jemati  vsaj 3 do 6 mesecev, tudi med menstruacijo.

Učinkovine navadne konopljike (Vitex agnus-castus)

Med zdravili rastlinskega izvora za bolezni reproduktivnega sistema so na prvem mestu zdravila iz plodov navadne konopljike. Glavne identificirane učinkovine so diterpenoidi (viteksilakton), eterično olje (glavne komponente 1,8-cineol, limonen, α- in β-pinen), flavonoidi (kasticin, viteksin) in iridoidni glikozidi (agnuzid, avkubin). Dokazano je, da navadna konopljika zniža raven serumskega prolaktina (hormon adenohipofize).

V preglednem članku iz leta 2013 se je osem od dvanajstih randomiziranih kontroliranih kliničnih raziskav s področja zdravja žensk osredotočalo na različne predmenstrualne simptome (tudi hude): bolečine v hrbtu, menstrualne bolečine, polnost dojk, spremembe razpoloženja, jeza, glavobol, astenija, razdražljivost, sprememba apetita in motnje spanja. Rezultati študij so potrdili tudi dober učinek navadne konopljike v primeru migrene v povezavi s PMS na 107 ženskah.

Pomembno je še poudariti, da pri ženskah niso ugotovili nobenih pomembnejših interakcij z drugimi zdravili. Na podlagi ugotovljenih mehanizmov delovanja navadne konopljike pa svetujejo previdnost pri hkratni uporabi dopaminskih agonistov in nadomestne hormonske terapije. Dokazi potrjujejo, da je navadna konopljika varna zdravilna rastlina ᶟ.

Suzana Križ

Viri:

  1. Celostna obravnava bolečine s poudarkom na fitoterapiji, Miha Škorjanec, 2018. https://www.famnit.upr.si/files/zakljucna_dela_repo/671
  2. Presenting a New, Non-Hormonally Mediated Cyclic Headache in Women: End-Menstrual Migraine, 2017 Jan;57(1):17-20., https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27704538/
  3. Uporaba navadne konopljike pri boleznih ženskega reproduktivnega sistema, Farmacevtski vestnik št.5, 2018.  https://www.sfd.si/wp-content/uploads/2021/06/fv_5_2018_net.pdf

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se