Slika izdelka Cyclodynon®

Dobro je vedeti:

Vsebuje laktozo Brez glutena

Naravna rešitev za težave pri predmenstrualnem sindromu (PMS)

Pakiranje

30 filmsko obloženih tablet, kar zadostuje za 30 dni terapije.

KRATKA PREDSTAVITEV:

Zdravilo Cyclodynon® poskrbi za hormonsko ravnovesje in tako zmanjša pogostnost in izraženost simptomov PMS. Vsebuje izvleček iz  iz plodov navadne konopljike (Vitex agnus castus L.). Suhi ekstrakt je pridobljen na nežen način, po metodi, ki jo je patentiralo podjetje Bionorica.

  • Bistveno zmanjša težave pri PMS
  • Uravnava menstruacijski cikel
  • Učinkovito izboljša telesne in psihične simptome PMS

Za najboljši učinek priporočamo neprekinjeno uporabo vsaj 3-6 mesecev, tudi med menstruacijo.

Proizvaja: Bionorica SE, Nemčija

Uporaba, odmerjanje, sestava

Hormonsko neravnovesje pogosto vodi v PMS (predmenstrualni sindrom) z značilnimi simptomi, kot so boleče dojke oziroma mastodinija, glavobol, razdražljivost, nihanje razpoloženja, jeza, napihnjenost itd. Po nekaterih podatkih imajo kar 3 od 4 žensk težave s PMS*. Cyclodynon® izboljšuje tako telesne kot psihične simptome PMS. Harmonizira menstruacijski cikel in ni na hormonski osnovi.

*Vir: Steiner M: Premenstrual syndrome and premenstrual dysphoric disorder: guidelines for management. J Psychiatry Neurosci. 2000 Nov;25(5):459-68.

Zdravilo je primerno za odrasle ženske, starejše od 18 let.

Je enostavno za odmerjanje, saj je treba vzeti le 1 tableto dnevno z nekaj tekočine.

Eno pakiranje zadostuje za 30 dni terapije. Za najboljši učinek priporočamo neprekinjeno uporabo vsaj 3 mesece, tudi med menstruacijo.

1 filmsko obložena tableta vsebuje 20 mg suhega ekstrakta plodu navadne konopljike (Vitex agnus castus L., fructus (7-11:1)). Ekstrakcijsko topilo: 70-odstotni (V/V) etanol.

Navodilo za uporabo

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Navodilo je brezplačno na voljo tukaj ( PDF datoteka).

Pogosta vprašanja

Zdravilo je namenjeno zdravljenju predmenstrualnega sindroma (PMS). S svojim vplivom na hormonsko ravnovesje ureja menstruacijski cikel. Cyclodynon® lahko izboljša tako telesne kot psihične simptome PMS, kot so na primer razdražljivost, nihanje razpoloženja, jeza, glavobol, napihnjenost in občutek napetosti v dojkah.

Z uporabo lahko pričnete kadarkoli v menstruacijskem ciklu. Za najboljši učinek je priporočljivo jemanje 1 tablete na dan vsaj 3 mesece oziroma skozi 3 menstruacijske cikle, tudi med menstruacijo in ne samo ob pojavu simptomov PMS.

Priporočljivo je jemanje 1 tablete na dan vsaj 3 mesece oziroma skozi 3 menstruacijske cikle, tudi med menstruacijo.

Možno je medsebojno delovanje plodu navadne konopljike z nekaterimi zdravili za zdravljenje Parkinsonove bolezni (agonisti dopamina) ter nekaterimi zdravili za zdravljenje shizofrenije, bipolarnih motenj, slabosti ali bruhanja (antagonisti dopamina) ter nekaterimi zdravili, ki se uporabljajo pri hormonsko nadomestnem zdravljenju (estrogeni) in zdravilih, ki se uporabljajo za zdravljenje raka na dojki (antiestrogeni).

Cyclodynon® je na voljo brez recepta v lekarnah, v pakiranju po 30 tablet. Eno pakiranje zadošča za 30 dni jemanja.

Dolžina tipičnega menstruacijskega cikla je 28 dni. Vsak mesec se telo pripravi na morebitno nosečnost in sluznica maternice se zadebeli. Iz jajčnikov se sprosti jajčece, ki je nato lahko oplojeno s spermo. Če jajčece ostane neoplojeno in do zanositve ne pride, telo izloči odvečno maternično sluznico. Ta se odlušči in posledično pride do krvavitve oziroma menstruacije, ki tipično traja od 4 do 8 dni. Prva menstruacija se pojavi med 12. in 14. letom, nato pa se navadno ponavlja mesečno, do menopavze, ki nastopi okoli 51. leta.

Menstruacijski cikel je razdeljen na štiri faze. Prva je faza mesečne krvavitve ali menstruacije. Takrat se nivo progesterona in estrogena zniža. Z njo se delno prekriva folikularna faza, ki se začne že na 1. dan menstruacije in običajno traja 16 dni. Hormon FSH (folikel stimulirajoči hormon) stimulira jajčnike, ki nato proizvedejo 5 – 20 foliklov. Vsak folikel vsebuje nezrelo jajčno celico. Najbolj dominanten folikel preživi ter med dozorevanjem poveča nastajanje estrogena, ki povzroči zadebelitev maternične sluznice. Medtem se poveča izločanje hormona LH (luteinizirajočega hormona), ki upočasni nastajanje estrogena in vpliva na začetek procesa ovulacije. Tako se okoli 14. dneva cikla začne faza ovulacije, ko se iz jajčnikov sprosti dozorelo jajčece. Takrat se rahlo dvigne tudi telesna temperatura. Lutealna faza se začne po sprostitvi zrelega jajčeca iz folikla, ki se spremeni v novo strukturo corpus luteum ali rumeno telesce. Iz rumenega telesca se pričnejo sproščati hormoni, predvsem progesteron ter manjša količina estrogena. Progesteron povzroči zadebelitev sluznice maternice, da je ta pripravljena na ugnezditev oplojenega jajčeca. Če do oploditve jajčeca ne pride, se rumeno telesce skrči in resorbira, nivo hormonov pade in začne se faza menstruacije.

Simptomi PMS nastopijo v lutealni fazi menstruacijskega cikla, eden od možnih vzrokov za njihov pojav pa je hormonsko neravnovesje. Skupna značilnost simptomov PMS je, da se pojavljajo ustaljeno in ciklično, v obdobju po ovulaciji, torej do dva tedna pred mesečno krvavitvijo in izzvenijo po 4 - 5 dneh ob pojavu krvavitve. Včasih jih komaj opazimo, drugič pa se pojavijo bolj intenzivno, občutimo pa jih tako psihično ko telesno. Na naše življenje in vsakdanje aktivnosti lahko pogosto vplivajo negativno.

 

Najpogosteje občutimo telesne simptome. Med njimi so napihnjenost, bolečine v sklepih in mišicah, boleče dojke in krči ter bolečine v trebuhu. Med psihičnimi simptomi prevladata razdražljivost in nihanje razpoloženja. Telesno lahko občutimo še utrujenost, glavobol, imamo večjo občutljivost na bolečino, motnje spanja, prebavne težave, težave s srcem ali ožiljem ter omotičnost. Na različnih delih telesa se lahko pojavijo otekline. Med psihične simptome spadajo še tesnoba, depresivno razpoloženje, razburjenost, jeza, živčna napetost, žalost, pasivnost, nenadna želja po hrani, in občutek neravnovesja. Obstaja še kopica manj pogostih simptomov, ki jih poleg zgoraj navedenih ženske doživljajo pred menstruacijo. Hkrati lahko občutimo enega ali več različnih simptomov.

Cyclodynon®  učinkovito zmanjša telesne in psihične simptome PMS.

 

 

Točen vzrok za nastanek PMS še ni dobro raziskan. Znano je, da se simptomi PMS pojavljajo v drugem delu cikla. Eden od možnih vzrokov je hormonsko neravnovesje, ki običajno  povzroča motnje v menstruacijskem ciklu. Opazimo jih, če se pogostost naših mesečnih krvavitev spreminja ali pa so te različno dolge ali intenzivne. Do porušenega ravnovesja hormonov estrogena in progesterona lahko pride zaradi motenj endokrinih žlez, prevelike izpostavljenosti stresu ali zaradi neželenih učinkov nekaterih zdravil. Na PMS pa imajo vpliv tudi kemične spremembe v možganih, predvsem količina dopamina in serotonina, ki sta možganska živčna prenašalca in imata ključno vlogo pri našem razpoloženju in čustvovanju. Ko se nivo estrogena po ovulaciji zmanjša, se zmanjša tudi nastajanje dopamina in serotonina. Premajhne količine obeh prenašalcev lahko vplivajo na depresivno razpoloženje, utrujenost, nenadno željo po hrani in na kakovost spanja. Presežek estrogena in premajhna količina progesterona pa na primer vodita do vnetnih reakcij in zatekanja mlečnih žlez ter posledično do bolečih dojk pred menstruacijo.

Cyclodynon®  zato s svojim vplivom na hormonsko ravnovesje  zmanjša intenzivnost telesnih in psihičnih simptomov PMS.

 

Da, nekatere vsakodnevne navade imajo lahko pomemben vpliv na PMS. Raziskave so pokazale veliko povezanost med intenzivnostjo simptomov PMS in kajenjem, nezdravim prehranjevanjem ter pomanjkanjem kakovostnega spanca in gibanja. Uživanje alkohola prav tako poveča možnost za pojav simptomov PMS. Poleg tega lahko na hormonsko neravnovesje vplivajo še neželeni učinki zdravil, izpostavljenost stresu in funkcionalne motnje endokrinih žlez.

 

Boleče dojke, glavoboli, napihnjenost, krči v trebuhu in utrujenost spadajo pod telesne simptome PMS.

Boleče dojke
Na otip boleče, zatekle in občutljive dojke pred menstruacijo imenujemo tudi ciklična mastalgija. Dojke se lahko povečajo in vene v dojkah lahko postanejo vidne. Bolečino in nelagodje lahko občutimo okoli dojke ali pa vse do podpazduhe in včasih se zdi, da so dojke in koža na otip drugačne teksture, predvsem pa toplejše kot običajno.

Glavoboli
Veliko žensk občuti glavobole, ki jih povzročijo hormonske spremembe. Običajno se pojavijo do 2 dni pred menstruacijo ali 3 dni po pojavu krvavitve, saj je takrat nivo estrogena najnižji. Glavoboli oziroma menstrualne migrene so v primerjavi z glavoboli, ki se pojavljajo v drugih dneh cikla silovitejši in bolj pogosti.

Napihnjenost
Občutek, da smo čez noč pridobile nekaj kilogramov in na otip trd, »napihnjen« trebuh se lahko pojavi pred ali med menstruacijo in je za večino žensk najhujši na prvi dan menstruacije. Zares kilogramov nismo pridobile, vendar spremembe v hormonih povzročijo, da telo zadržuje več vode in soli. Celice našega telesa se napolnijo z vodo in tako imamo občutek napihnjenosti.

Krči v trebuhu
Krči se lahko pojavijo že pred menstruacijo, za veliko žensk pa so redni »spremljevalec« menstruacije. Občutek nenadne bolečine v želodcu se lahko razširi v hrbet ali seva v stegna. Bolečina je lahko včasih močna in intenzivna, včasih pa bolj topa in dolgotrajna, razlikuje pa se od menstruacije do menstruacije. Med menstruacijo se začne stena maternice močneje krčiti, da pomaga pri luščenju odvečne sluznice, ki se je zadebelila v lutealni fazi cikla. Ko se maternica skrči, stisne krvne žile, ki obdajajo maternico ter tako prekine dostop krvi in kisika v maternico. To sproži sproščanje snovi, ki povzročajo bolečino.

Utrujenost
Utrujenost je normalen simptom PMS in je povezana s pomanjkanjem serotonina, možganskega živčnega prenašalca, ki vpliva na naše razpoloženje. Spremembe v količini serotonina pred menstruacijo lahko vplivajo na našo energijo. Utrujenost se lahko pojavi tudi zaradi drugih težav PMS, ki motijo naše spanje, kot so na primer krči v trebuhu. Pred menstruacijo pa se poveča tudi naša telesna temperatura, kar nam lahko dela težave pri spanju.


 

 

Hormonske spremembe med PMS lahko pri nekaterih ženskah privedejo do »vrtiljaka« čustev oziroma nihanja razpoloženja. Lahko se zgodi, da gremo v enem dnevu Iz joka v jezo in napad panike, nato pa nazaj v stabilno čustveno stanje. Nekatere ženske med PMS bolj intenzivno občutijo samo eno čustveno stanje. Najbolj pogosta čustvena stanja so tesnobnost, žalost, depresivno razpoloženje, preobčutljivost, jeza in besnenje. Vprašati se moramo, ali ti simptomi preveč vplivajo na naše življenje, delo, izobraževanje, druženje s prijatelji ali družino. Če je temu tako, je smiselno poiskati strokovno pomoč.

Kontrolirane študije o sočasni uporabi zdravila Cyclodynon®  in hormonskih kontracepcijskih tablet še niso na voljo. Zaradi načina delovanja zdravila Cyclodynon®  ni mogoče izključiti možnega medsebojnega delovanja s kontracepcijsko tableto, ki vsebuje kombinacijo estrogen-progestin. Do danes sicer ni utemeljenega suma, da bi Cyclodynon®  lahko oslabil kontracepcijski učinek tablet. Če se med jemanjem kontracepcijskih tablet pojavijo simptomi PMS (občutek napetosti v dojkah, razdražljivost, glavoboli in drugi),  svetujemo posvet z ginekologom. Skupaj se lahko odločite o izbiri kontracepcijskih tablet z drugačno hormonsko sestavo ali razmislite o zdravljenju težav z zdravilom Cyclodynon®.
Prav tako do danes ni utemeljenega suma o medsebojnem delovanju zdravila Cyclodynon® in hormonskih materničnih vložkov. Če imate ginekološke težave, pred uporabo zdravila Cyclodynon® svetujemo posvet z ginekologom.

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se