Navadna konopljika

Navadna konopljika (Vitex agnus castus) iz družine sporiševk

Navadna konopljika, ljudsko znana tudi kot meniški poper, je rastlina, ki uspeva predvsem v Sredozemlju in spada v družino sporiševk. Že davno so jo ženske uporabljale za boleče menstruacije ter doječe matere za povečanje količine mleka. Ime meniški poper je dobila zaradi svojega pekočega okusa, zaradi katerega so jo včasih uporabljali za začimbo, kot nadomestek dragega popra. Ime »agnus castus« izhaja iz grške besede »čist«, saj so grške ženske liste konopljike dajale v svoje postelje, da bi s spanjem na njih ohranile čistost, posušene plodove pa so v srednjem veku nune in menihi nosili v amuletu, da bi bili obvarovani pregrešnih misli. Konopljika je do 6 m visok grm z dolgimi, dlanasto deljenimi listi. Ima majhne, rožnate ali bele cvetove in črne jagodičaste plodove s premerom 3 do 5 mm. Uspeva po celotnem Sredozemlju vse do zahodne Azije. V Sloveniji raste ob morski obali ter bregovih potokov in v grmovnatih živih mejah na Primorskem. Najbolje uspeva na vlažnih, toplih in sončnih rastiščih. Zreli plodovi se obirajo septembra ali oktobra.

Navadno konopljiko za zdravstvene namene uporabljamo že več kot dve tisočletji, danes pa je prva izbira med zdravili rastlinskega izvora za lajšanje težav pri boleznih ženskega reproduktivnega sistema. Učinkovita je pri zdravljenju predmenstrualnega sindroma (PMS), predmenstrualne disforične motnje, hiperprolaktinemiji ter neplodnosti pri ženskah in moških. Raziskave so pokazale, da je uživanje izvlečka iz plodov navadne konopljike bistveno zmanjšalo simptome PMS, kot so razdražljivost, spremembe razpoloženja, jeza, glavobol in boleče dojke oziroma ciklična mastalgija. Uporablja se tudi pri težavah, ki so povezane z motnjami v menstruacijskem ciklusu, kot so prenehanje mesečne kravavitve, oligomenoreja, premočne menstruacije, motnje v lutealni fazi ciklusa in menopavzalne težave. Učinkovita je tudi pri zdravljenju materničnih fibroidov in sindroma policističnih jajčnikov (PCOS).

Za pripravo zdravilnih pripravkov se uporablja plod navadne konopljike. Glavne do danes znane učinkovine so diterpenoidi (viteksilakton), eterično olje (glavne komponente 1,8-cineol, limonen, α- in β-pinen), flavonoidi (kasticin, viteksin) in iridoidni glikozidi (agnuzid, avkubin). Dnevni odmerek zdravil iz navadne konopljike ustreza 20 mg suhega ekstrakta plodu.

Pri pripravi rastlinskih ekstraktov je pomembna izbira ustrezne metode ekstrakcije. Z njo dosežemo, da iz rastline pridobimo zadostno koncentracijo aktivne učinkovine ter izločimo neželene. Izbira ustrezne metode je odvisna od lastnosti rastline in želenih lastnosti ekstrakta ter vpliva na kakovost končnega produkta. Bionorica suhi ekstrakt iz navadne konopljike proizvaja po nežni, patentirani metodi. Bionoricin ekstrakt je učinkovina v zdravilu Cyclodynon, ki je  namenjeno zdravljenju PMS.

Ali ste vedeli?

  • …da so v antičnih časih Rimljanke uporabljale liste navadne konopljike, da bi zmanjšale libido svojih mož. Latini so z istim namenom pripravljali napitke iz semen.
  • …da so Atenčanke med praznovanjem Tezmoforije posteljnino prekrivale z odurno smrdečimi listi navadne konopljike, da bi ohranile čistost.
  • …da so Grki, Egipčani in Rimljani semena navadne konopljike zaradi pekočega okusa uporabljali za lajšanje vetrov in napenjanja, spodbujanje uriniranja in za zdravljenje vodenice ter vraničnega prisada. Isto rastlino so uporabili tudi za pripravo antidotov pri ugrizih kač in pajkov.
  • …da so v srednjem veku Arabci navadno konopljiko uporabljali za zdravljenje simptomov psihičnih bolezni. Na bazarjih so jo prodajali kot zdravilo proti histeriji.
  • …da so Evropski tradicionalni zeliščarji navadno konopljiko uporabljali za stimulacijo maternice in spodbujanje menstruacije med lokalnimi ženskami. V iranski in albanski tradicionalni medicini so liste in plodove navadne konopljike uporabljali za povečanje nastajanja mleka po rojstvu otroka.
  • …da se navadno konopljiko uporablja tudi za lajšanje menopavzalnih simptomov, kot so na primer navali vročine.

Viri

Rafieian-Kopaei M, Movahedi M: Systematic review of premenstrual, postmenstrual and infertility disorders of Vitex Agnus Castus. Electron Physician 2017;9(1): 3685-9.

Naseri R, Farnia V, Yazdchi K, Alikhani M, Basanj B, Salemi S: Comparison of Vitex agnus-castus Extracts with Placebo in Reducing Menopausal Symptoms: A Randomized Double-Blind Study. Korean J Fam Med. 2019 Nov; 40(6): 362–367.

Kamal N, Mio Asni N. S, Rozlan I. N, Mohd Azmi M. A. H, Mazlan N. W, Mediani A, Baharum S. N, Latip J, Assaw S, Edrada-Ebel R. A: Traditional Medicinal Uses, Phytochemistry, Biological Properties, and Health Applications of Vitex sp. Plants 2022; 11, 1944.

L. Prebil M: Uporaba navadne konopljike pri boleznih ženskega reproduktivnega sistema. Farm vestn 2018; 69: 347-351.

M. Campagne D, Campagne G: The premenstrual syndrome revisited. European Journal of Obstetrics and Gynecology and Reproductive Biology 2007; 130: 4-17.

Dhanani T, Shah S, N.A. Gajbhiye, Kumar S: Effect of extraction methods on yield, phytochemical constituents and antioxidant activity of Withania somnifera. Arabian Journal of Chemistry 2017; 10, S1193–S1199.

Povezani izdelki

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se