PMS, predmenstrualni sindrom

Se tudi vi vsak mesec borite z neprijetnimi PMS znaki pred menstruacijo? Skorajda vsaka ženska izkusi vsaj nekaj težav, ki jih prinaša predmenstrualni sindrom (PMS). Kadar so te težave zelo pogoste ali PMS znaki trajajo dlje časa, to zelo neugodno vpliva na vsakodnevno življenje. Pa je res nujno, da je kakovost naših plodnih let tako omejena? Obstaja način, kako si lahko učinkovito pomagamo. Poglejmo si ga.

Kaj je PMS?

znaki pred menstruacijoPredmenstrualni sindrom oz. PMS označuje skupino simptomov, ki jih ženske redno doživljajo v obdobju pred menstruacijo. Seveda vsi simptomi niso enako neprijetni, zato vsakega stanja še ne označujemo s predmenstrualnim sindromom. Kadar se težave pojavljajo skozi ves mesec, prav tako ne govorimo o predmenstrualnem sindromu.

Kot kažejo raziskave, nekje med tremi in osmimi odstotki žensk trpi za zelo hudimi simptomi PMS. Gre za stanje, ki ga označujemo s predmenstrualno disforično motnjo (PMDD).

Kaj povzroča PMS?

Kaj predmenstrualni sindrom sproži, v znanosti ni povsem jasno. Vemo pa, da pomembno vlogo igra ravnovesje med hormonoma estrogenom in progesteronom. Simptome PMS lahko poslabša niz različnih dejavnikov: prehrana, hormonske spremembe, kemične spremembe, stres, psihično stanje, geni … Pomembno je, da se teh vplivov zavedamo in jih skušamo kar najbolj omejiti.

Kdo trpi za PMS znaki pred menstruacijo?

Predmenstrualni sindrom lahko prizadene sleherno žensko v rodni dobi. Nosečnost običajno prinese olajšanje, saj takrat simptomov  PMS ne opazimo. PMS znaki dokončno izzvenijo v menopavzi, ki pa seveda marsikateri ženski prinaša druge svojevrstne izzive..

Najpogosteje se PMS znaki pred menstruacijo pojavljajo pri ženskah med 20. in 40. letom in tistih, ki so rodile le enkrat. Simptomi so običajno najmočneje izraženi ob nastopu prve menstruacije, pred menopavzo ter v obdobju, ko ženska preneha z jemanjem kontracepcijskih tablet. Kljub temu zdravniki običajno ne govorijo o PMS pri najstnicah.

Simptomi PMS

PMS ima zelo veliko obrazov, na splošno pa simptome delimo na fizične in psihične.

Telesni PMS znaki: Emocionalni PMS znaki:
Boleče menstruacije Stres
Glavobol Tesnoba
Boleče prsi Nejevoljnost
Težave s kožo (npr. akne) Depresija
Napenjanje Nihanje razpoloženja
Bruhanje Razdražljivost
Pridobivanje telesne teže Nespečnost
Hlepenje po hrani Panika
Nemir

PMS lahko tudi sproži ali poslabša določena zdravstvena stanja, kot so astma, migrene, herpes, ekcemi. Na srečo pa večina žensk doživlja le enega ali nekaj simptomov. Zanimivo je, da se vzorec simptomov, ki jih ženska izkuša, od meseca do meseca ne spreminja pretirano. Znaki  pred menstruacijo tako ostajajo podobni. Vsaj ena dobra stvar, kajne?

Pomoč iz narave

Za blaženje težav PMS-ja že dolgo poznamo rastlinska zdravila, po katerih rade posegajo ženske, ki se izogibajo konvencionalnim zdravilom. Navadna konopljika je rastlina, s katero si lahko pomagate pri značilnih simptomih PMS, kot so razdražljivost, nihanje razpoloženja, bolečine v prsih, napenjanje, menstrualni krči in drugo. Prav to pa so tiste težave, ki tarejo največ žensk.

Zdravilo rastlinskega izvora Cyclodynon® vsebuje ekstrakt plodu navadne konopljike (Vitex agnus castus L.) in je namenjeno zdravljenju predmenstrualnega sindroma žensk od 18. leta dalje. Dnevno je potrebno zaužiti le eno tableto.

V čem je ključna prednost zdravila?

Gre za registrirano zdravilo, ki torej vselej zagotavlja točno vsebnost zdravilne učinkovine, obenem pa je zdravilo rastlinskega izvora, kar pomeni, da je zdravljenje veliko prijaznejše ob običajnih, kemično-sinteznih zdravil. PMS znaki kljub naravnemu zdravljenju opazno postajajo vse blažji, medtem ko ženske ob jemanju zdravila ne izkušamo neželenih učinkov.

Prav tako je zelo pomembno, da je vsebnost navadne konopljike v omenjenem zdravilu višja od tiste, ki smo je morda vajeni iz prehranskih dopolnil in tudi zato toliko učinkovitejše.

Kako bi lahko še dodatno poskrbeli za težave s PMS?

PMS znaki pogosto zahtevajo vsaj rahlo prevetritev našega življenjskega sloga. Namreč vse ženske ne občutijo predmenstrualnega sindroma ali pa so znaki pred menstruacijo blažji. Res da se teh včasih tudi ne zavedamo oz. jim kljub temu, da se redno pojavljajo, ne pripisujemo posebnega pomena ali pa jih preprosto ne povezujemo s PMS.

Na vsak način vsakodnevne izbire še kako vplivajo na naše hormone ter na naše počutje. Redno gibanje, zadostna hidracija z vodo (dnevno jo je treba spiti vsaj 2,5 litra), zdrave prehranske izbire, kakovosten spanec, vsakodnevna sprostitev kot vsaj delna protiutež stresnemu življenju, ljubeč odnos do sebe …  v veliki meri vplivajo na to, kako se bomo počutile tudi tiste dni v mesecu.

Pričnite z malimi koraki in bodite vztrajne. Ob tem pa se veselite tudi svoje cikličnosti. Opazovanje odzivov svojega telesa skozi mesec nam lahko prinese tudi veliko dobrega. Nismo vselej enake, lahko pa svoja nihanja vselej izkoristimo tako, da nam bo to kar najbolj v prid.

Vsekakor pa nobeni ženski z izrazitimi PMS znaki pred menstruacijo ni treba trpeli. Bodimo veseli, da imamo sedaj na voljo tudi zdravilo, ki nam pri tem pomaga.

Besedilo: Sabina Topolovec

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se