Naj vsakih 28 dni mine brez težav!

Kako preprečiti težave PMS – predmenstrualnega sindroma?

S prvo menstruacijo deklica postane mlada ženska. Začne se novo obdobje, ki ga označujejo cikli. Narava je menstrualni cikel odmerila v 28 dni, v 4 tedne, ki pa imajo prav vsak svojo značilnost. Zaznamo jih, če si znamo prisluhniti. Skozi tok cikla se spreminja razpoloženje, energija, pa tudi telo. Najbolj naporen in nepredvidljiv pa je tisti zadnji. Gradi se lahko med ovulacijo in menstruacijo, stopnjuje se tik pred menstruacijo, izzveni pa v prvih dneh menstruacije. Za tiste, ki jim PMS povzroča težave, je to seveda kar dolgo obdobje. Čakati na menopavzo, ko težave izzvenijo, ne gre. PMS namreč lahko dodobra oteži ali pa tudi zagreni normalno življenje žensk.

PMS

Hormonske spremembe vplivajo na celo telo, od glave do pete, na vse organske sisteme. Telesne je morda malo lažje prenašati, saj jih lahko ublažimo takoj. Tisti vedenjski oziroma psihični pa so res naporni. Marsikatero žensko v rodnem obdobju PMS onemogoča in položi v posteljo.

Simptomi

PMS se prikrade počasi, napove se z napihnjenostjo trebuha, tiščanjem v glavi ali kar z glavobolom, povečanim apetitom in sklopom bolečin. Te se pojavijo v preobčutljivih dojkah, v mišicah in sklepih, v področju rodil. Pojavi se lahko tudi zaprtost. Telesnim simptomom sledijo še slabše razpoloženje, občutljivost, jokavost, neprespanost, vzkipljivost, žalost in tesnoba. Če pomešamo vse skupaj in dodamo, da ima prav vsak simptom svojih pet minut, potem je jasno, kako naporno je lahko to obdobje, še posebej če ga doživljamo vsak mesec. Zadnji žebelj bolečine pa so zagotovo migrene.

Stiska

Ženske so v vsakdanjiku razpete med številne vloge in opravila. Študijske obveznosti, delo, materinstvo, gospodinjstvo ter partnerstvo so delci mozaika. Ko se PMS razbohoti, pa lahko vse zastane. Nekaterim ženskam resno ogroža počutje in opravilnost. Tako je tudi težko načrtovati pomembne dogodke, obveznosti, športne zmogljivosti in prosti čas. Zapletene postanejo tudi prioritete, saj imajo vedno prednost nujna opravila, ki pogosto tudi ne dopuščajo še tako potrebnega počitka. Marsikatero žensko lahko PMS popolnoma ustavi, kar povzroča dodatno stisko in stres.

Rešitev

PMS sicer lahko doleti vsako žensko, preži pa na določene skupine. Nekoliko bolj pogost je v skupini med 30. letom in menopavzo ter med tistimi, ki imajo zaradi obveznosti neurejen življenjski slog. Sem sodijo vse oblike stresa, higiena spanja, neredna in enolična prehrana ter pomanjkljiva hidracija. Prvi korak k rešitvi je torej urejen življenjski slog. Ženskam z bolj trdovratno obliko PMS pa je potrebna tudi podpora v obliki zdravila, ki spodbudi hormonsko ravnovesje.

Cyclodynon je zdravilo rastlinskega izvora na osnovi izvlečka navadne konopljike. Uravnava menstrualni cikel, zmanjša simptome PMS – tako telesne kot psihične. Uživamo ga v obliki filmsko obloženih tablet, vse dni cikla. Začnemo lahko kadarkoli, pomembno je, da terapijo izvajamo vsaj tri mesece.

Naj bo menstrualni cikel prijetno valovanje ženskosti, brez čeri. Negujte zdravje in živite polno v vseh ciklih in obdobjih.

Lucija Šušteršič

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se