PMS ima tisoč obrazov

Imate težave in ne veste, kaj jih povzroča? Ste pomislili na PMS, predmenstrualni sindrom? Večina žensk namreč pozna le glavne znake PMS, ne pa tudi tistih skritih. Kaj vse je torej lahko znak predmenstrualnega nagajanja hormonov?

Zakaj bi trpele, le zato ker ne prepoznamo problema?

Mnogo žensk se v času rodne dobe v dneh ali tednih pred menstruacijo in med njo srečuje z bolj ali manj neprijetnimi znaki PMS. V ozadju teh je med drugim najverjetneje neravnovesje hormonov (npr. progesterona, estrogena, prolaktina, serotonina, dopamina ...).

Običajno tiste izrazite, glavne in pogoste težave PMS vse poznamo, večina pa je presenečena, da med PMS težave sodi še marsikaj drugega, kar se mogoče nevede pripisuje drugim vzrokom. Da bi si lahko čim bolj učinkovito pomagale pri naravnem obvladovanju (npr. z navadno konopljiko) bolj ali manj neprijetnih znakov PMS, jih je dobro najprej spoznati.

Znaki PMS so lahko tako telesni kakor psihični. Statistične raziskave kažejo, da kar 80 - 90 % žensk trpi zaradi vsaj enega simptoma PMS. Torej ni nujno, da se vam pojavijo prav vsi spodaj navedeni simptomi. A ukrepamo lahko tudi tedaj, ko je prisoten le eden, a tisti zelo moteč.  

Kateri so glavni simptomi PMS?

Najpogosteje med glavne simptome, ki jih poznajo številne ženske, prištevamo spodnje težave.

Boleče in napete dojke

V času pred menstruacijo mnogo žensk zazna napetost, zatečenost, začasen pojav bolečih zatrdlin v dojkah, povišano toploto in splošno bolečino dojk. Slednja je še posebej izrazita ob dotiku in nošenju pretesnega nedrčka oz. oblek ali ob telesni aktivnosti. Bolečina pa se z dojk lahko širi tudi do podpazduhe. Razlog za takšno stanje je lahko nihanje estrogena in progesterona. Prvi povzroči povečanje kanalov mlečnih žlez, drugi pa oteklino mlečnih žlez.

Napihnjen trebuh in zatečeno telo

Da se bliža menstruacija, mnogo žensk običajno opazi prav po napihnjenosti telesa (zlasti trebuha in nog), saj v tistih dneh le s težavo oblečemo in zapnemo bolj oprijete hlače ali obleke. Ta pojav se namreč pogosto pokaže tik pred ali pa na prvi dan menstruacije. Vzrok zanj pa je ponovno lahko hormonsko nihanje, ki povzroči telesno zadrževanje soli in vode.

Bolečine in krči v trebuhu

Med dokaj pogoste in lahko zelo hude težave PMS pa sodijo tudi bolečine in krči v trebuhu. Te se lahko pojavijo naenkrat in sevajo v stegno ali hrbet. Lahko gre za topo in dolgotrajno bolečino, lahko pa je bolečina tudi zelo močna in žensko popolnoma onesposobi. Pogosto za umiritev hudih krčevitih bolečin tako prizadete ženske posegajo tudi po sredstvih za lajšanje le-teh. Bolečina lahko nastane zaradi krčenja stene maternice ob luščenju odvečne sluznice med menstruacijo. Ta nastopi, ko se ob stisku stisnejo tudi žile maternice in se prekine dostop krvi in kisika v maternico.

Nihanje razpoloženja

Med pogoste simptome PMS sodi tudi nihanje razpoloženja. Ženske v »tistem obdobju« tako lahko preplavijo napadi joka, jeze, panike ali pa občutki tesnobe, žalosti, preobčutljivosti, depresivnosti itd. Za to razdražljivost in nihanje razpoloženja naj bi prav tako bili krivi podivjani hormoni.  

Kako prepoznati skrite simptome PMS?

Poleg opisanih glavnih telesnih in psihičnih simptomov PMS pa nihanje hormonov lahko povzroča še v nadaljevanju opisane nekatere manj poznane ali skrite simptome PMS. Skrite tudi zato, ker jih običajno ne povezujemo s to težavo. Dobro se je zato temeljito opazovati vsaj dva do tri menstrualna cikla, da bi se prepričale, ali je pojav spodnjih znakov pravzaprav povezan z neravnovesjem hormonov, ki skrbijo za menstrualni cikel. Značilnost simptomov PMS je namreč, da se pojavljajo ustaljeno ter ciklično in sicer v obdobju po ovulaciji. Torej, če se spodnji simptomi (lahko tudi skupaj s predhodno opisanimi) pojavljajo ponavljajoče ob vsakem menstrualnem ciklu in to v času od 2 tedna pred mesečno krvavitvijo do 4 - 5 dni po pojavu krvavitve, gre lahko za simptome PMS.

Glavobol oz. menstrualna migrena

Ta se običajno pojavi dva dni pred ali tri dni po začetku mesečne krvavitve, ko je nivo estrogena najnižji. V primerjavi z ostalimi glavoboli je značilnost menstrualnih migren, da so prav v omenjenem obdobju najbolj silovite. 

Utrujenost in upad energije

Utrujenost in pomanjkanje energije sta lahko povezana s pomanjkanjem serotonina. Motnje v njegovem nivoju pred menstruacijo lahko vplivajo na nivo naše energije in na naše počutje. Lahko pa je takšno počutje tudi posledica ostalih motečih simptomov PMS. Neprespanost zaradi bolečih krčev v trebuhu ali hudega glavobola brez dvoma lahko vpliva na naše počutje in nivo energijo.

Bolečine v sklepih in mišicah

Ne le bolečine v trebuhu in glavobol, tudi bolečine v mišicah in sklepih po vsem telesu so lahko eden od simptomov PMS. Neravnovesje hormonov namreč lahko pojača senzitivnost živčnih končičev, zaradi česar v mišično skeletnem aparatu prej zaznamo bolečino. Mnoge ženske opazijo, da so včasih njihove mišice in sklepi po običajni telesni vadbi bolj boleče kot sicer. Da bi ugotovile, za kaj v resnici gre, pomaga pisanje dnevnika, in če so težave prisotne ciklično le v obdobju, značilnem za pojav PMS, je smer ukrepanja za obvladovanje teh težav znana. Bolje je namreč podpreti telo pri učinkovitem uravnavanju hormonov na naraven način, kakor pa neprestano jemati sintezna protibolečinska ali protivnetna sredstva.

Motnje spanja

Statistike kažejo, da imamo ženske pogosteje težave z nespečnostjo kot moški, kar nakazuje na to, da je lahko PMS, ki ga ženske doživljamo, pomemben dejavnik na tehtnici. Dodatno raziskovalci opažajo, da se težave s spanjem (preveč ali premalo spanja) pogosteje pojavijo prav v obdobju, značilnem za pojav PMS simptomov (pozna lutealna faza mestrualnega cikla). Razlogov za motnje spanje je več, niso pa še natančno raziskani. Med njimi je tako lahko pomanjkanje melatonina - hormona, ki skrbi za trden spanec. Lahko pa je sprožilec težav tudi porast progesterona, ki segreje telo in s tem povzroči motnjo spanja. Prav tako tudi mnogi simptomi PMS (glavobol, bolečine v trebuhu, utrujenost, anksioznost, depresija, močne mesečne krvavitve tudi ponoči itd.) že sami po sebi lahko motijo naš ritem spanja.

Prebavne težave

Tako zaprtje kot diareja sta lahko spremljevalki PMS obdobja. Pojavita se lahko med drugim zaradi nenadnega porasta progesterona (tik pred mesečno krvavitvijo) in nenadnega upada le tega v obdobju pojava PMS. Dvig progesterona, ki je naravni mišični relaksant, namreč upočasni peristaltiko in premik črevesne vsebine. Upad le tega po nastopu mesečne krvavitve pa lahko povzroči začasni obratni problem – diarejo.

Pojav aken

Raziskave kažejo, da so akne za 65 odstotkov bolj izrazite v PMS obdobju. Mnoge ženske, ki sicer nimajo težav z nečisto kožo, se z njimi soočajo zaradi nihanja hormonov prav v tednu pred in med menstruacijo. Ko ta čas mine, se koža ponovno normalizira.

Spremembe v apetitu (npr. hrepenenje po čokoladi)

Med težave PMS, ki jih doživlja kar veliko žensk, sodi tudi povečan apetit, zlasti po sladki, škrobni in mastni hrani. Kombinacija vseh naštetih je prav čokolada, po kateri hrepeni veliko žensk v obdobju, ko se bližajo »tisti dnevi«. Tudi za ta pojav naj bi bil med drugim kriv porast progesterona.

PMDM ali predmenstrualno disforična motnja

Med hudo obliko PMS, ki prizadene našo psiho, pa sodi tudi sicer redko prisotna PMDM motnja oz. ti.  predmenstrualna disforična motnja. Pojavi se pred menstruacijo in ženske jo čutijo kot močno izraženo žalost, depresivno razpoloženje, močno tesnobo in razdražljivost. Lahko se pojavijo napadi panike ali celo samomorilne misli. Simptomi so lahko tako intenzivni, da močno posežejo v kvaliteto življenja prizadete ženske, zato je v tem primeru zaželena podpora ustreznega strokovnjaka.

Besedilo: Adriana Dolinar

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se