Nega kože po sončenju

Koža razkriva, kako skrbni in spoštljivi smo do telesa. Je namreč najbolj obsežen organ, ki ščiti našo notranjost. Deluje tanko in nežno, kar tudi je, vsekakor pa ji številne plasti dajejo strukturo. Koža je izpostavljena številnim obremenitvah. Še posebej tista, ki je ne ščitimo z oblačili. Nanjo vplivajo prav vse vremenske razmere ter naš življenjski slog. S kožo lahko tudi uspešno prikrivamo leta. V kolikor ji prizanašamo, jih skrijemo. Pa ne gre za bojazen pred staranjem. Koža je lahko ovitek izjemno zdravega organizma, ki se ne stara v koraku s časom. Kaj lahko za zdravje kože storimo poleti?

Sončni žarki

Ob lepem vremenu se radi nastavljamo sončnim žarkom. Odlično vplivajo na počutje in seveda kožo. Pravimo, da nas žarki nežno božajo. Toplina, ki nas navdaja, je prijetna. Ob nepazljivosti pa lahko pusti pekoče in skeleče spomine. Toplota in veter kožo sušita, zato je prav, da jo pred sončenjem primerno zavarujemo, izpostavljamo pa se le v okviru varnih ur. Takrat se lahko izgovorimo tudi, da koristi za pridobivanje vitamina D in temnejše polti.

Nega kože

Ljudje z občutljivo in svetlo poltjo niso prijatelji sonca. Že v nekaj minutah lahko občutijo posledice. Pred soncem se lahko zavarujemo že z oblačili in pokrivali. Lahke lanene in bombažne tkanine omogočajo zračnost in ugodno hlajenje kože. Pokrivala so del mode, zato se z njimi lahko zaščitijo vse generacije – izbirate lahko od damskih slamnikov do mladostnih kap s šiltom. V zadnjem času so priljubljene tudi posebne športne linije oblačil z UV zaščito. Ne glede na dodatno mehansko plast, ki jo nudimo koži, pa poskrbimo tudi za ustrezno vlaženje. Za nego uporabimo lahke hidratantne kreme, ki se hitro vpijejo. Lahko uporabite kremo Echinacea, z izvlečkom ameriškega slamnika. Primerna je za vse dele telesa, tudi obraz. Vlaži, neguje, ščiti ter tudi pomaga pri obnovi in celjenju. Nanos lahko večkrat obnovite. Krema seveda ne ščiti pred UV žarki.

Zaščita

Kožo, ki ni pokrita s tkaninami in je izpostavljena, lahko zaščitimo s kremami z UV zaščito. Faktor, označen na embalaži, razkriva, koliko dlje se lahko s tovrstno zaščito zadržujete na direktnem soncu. Zato vse kreme niso enako učinkovite pri vseh polteh. Kremo enakomerno nanesemo ter obnavljamo nanose, še posebej če smo v stiku z vodo ali se potimo.

Po sončenju

Kjer je sonce, je tudi vročina. Kjer je vročina, pa tudi žeja. Naše telo se naravno ohlaja s potenjem. Izjemno pomembna je hidracija. Pijmo redno in v manjših odmerkih. Po sončenju še enkrat poskrbimo za vlaženje kože. Tokrat lahko kremi ali losjonu dodamo delež aloe vera gela. Za prijeten učinek hlajenja mešanici dodamo še kapljico eteričnega olja Po-Ho. Sami si lahko doma pripravite tudi mešanico kakovovega in kokosovega masla. Enaki volumenski količini stopimo (lahko tudi na soncu) in premešamo. Mešanico lahko vlijemo tudi v posodo za pripravo ledenih kock. Ohlajeno kocko masla drgnemo po koži, ki jo bo z lastno temperaturo tudi voljno topila in vpila.

Kaj pa opekline?

Sončna toplota je lahko varljiva. Na koži pušča nevarne posledice. Za večje opekline se raje odpravite do zdravnika. Zmerne pa lahko ublažite tudi z domačimi pripravki. V kolikor imate v hladilniku jogurt, ga izdatno namažite na opečeno mesto. Hladi in pomiri. Učinek hlajenja podaljšamo, v kolikor jogurt nanesemo na mokro brisačko, ki smo jo hranili v hladilniku. Blagodejno deluje tudi prej omenjeni aloe vera gel. V kolikor doma gojite vrsto Aloe vera barbadensis, si lahko privoščite kar svež gel iz lista, sicer pa raje uporabite tistega iz tube. Pri opeklinah bo za nekaj časa potrebno stisniti zobe in potrpeti. Ko skelenje mine, se koža navadno olupi. To pa naj bo tudi opozorilo, da si takšne napake ne privoščite več. V lastni koži bi se morali počutiti udobno. Zato zadnjo poskrbite z obeh strani.

Lucija Šušteršič

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se