Po vitamine in minerale na krožnik ali v tabletke?

Mnogi se sprašujejo, če lahko zgolj s prehrano v celoti pokrivamo telesne potrebe po mikrohranilih. Vprašanje je še toliko bolj pereče v zimskem času, ko smo omejeni s ponudbo kakovostne sveže hrane. Poglejmo si, kaj je osnova za preskrbo telesa z vitamini in minerali in kdaj je morda dobro poseči tudi po prehranskih dodatkih.

Ni vseeno, kaj se znajde na naših krožnikih!

Švicarski naturopat Alfred Vogel je bil mnenja, da ob zdravem načinu življenja in ko smo na splošno zdravi in zadovoljni, načeloma ne potrebujemo posebnih prehranskih dopolnil. V tem primeru naj bi potrebne vitalne snovi (vključno z vitamini in minerali) prejeli s kakovostno prehrano, ki je sestavni del zdravega življenjskega sloga. Ker je del slednjega tudi skrb za življenje v zadovoljstvu in brez večjega stresa, tudi telesne potrebe po vitaminih in mineralih zaradi odsotnosti konstantnega stresa in izčrpanosti niso povečane.

Alfred Vogel je kot kakovostno prehrano smatral predvsem prehranjevanje, ki temelji na rastlinski, ekološki, sveži, sezonski in tudi sveže pripravljeni hrani. Za začinjanje le-te je svetoval uporabo naravnih maščob (npr. hladno stiskano ekološko oljčno olje, maslo …) in zelišč (npr. z vsakodnevnim začinjanjem hrane z zeliščnimi solmi), ki telo dodatno podprejo z svojim zdravilni učinkovinami. Priporočal je zmernost glede uživanja beljakovin.

Vsaj enkrat tedensko je svetoval post, najbolje s svežimi zelenjavnimi sokovi, ki telesu pomagajo pri razstrupljanju, obenem pa prinesejo obilje mineralov in vitaminov. Tako zdravim kot bolnim bo post enkrat tedensko v korist. Izvajamo ga tako, da po požirkih skozi cel dan pijemo skupno približno pol litra svežega zelenjavnega soka ter liter in pol lahkega čaja za podporo ledvicam. Voglova priljubljena kombinacija zelenjave za vitaminsko mineralno podporo telesu je bila sledeča: 30 % korenja, 60 % rdeče pese in 10 % ohrovta. Da bi se naužili čim več vitalnih snovi, je najbolje, da sok pripravljamo sveže.

In kaj s tako pripravljenim sokom zaužijemo? Oranžno korenje je bogato z mnogimi vitalnimi snovmi, od katerih najbolj izstopajo betakaroteni, ki se v telesu pretvorijo v vitamin A. Tako en večji koren zadostuje za pokritje 67 % dnevnih potreb po vitaminu A. S korenjem zaužijemo tudi lutein, topne in netopne vlaknine za podporo črevesni flori, pa tudi številne druge manj količinsko zastopane nutriente, kot so magnezij, kalcij, natrij, selen, vitamin C, K1, cink, folat, niacin ….

Rdeča pesa je bogata predvsem s kalcijem, fosforjem, holinom, vsebuje pa tudi mnoge druge vitalne snovi v manjših količinah, npr. vitamin C, železo, magnezij, vlaknine ...  

Tudi ohrovt je zelo bogat z vitamini in minerali. Nutritivni podatki zanj kažejo, da vsebuje obilje vitamina C. Npr. 100 gramov surovega ohrovta vsebuje 93 mg vitamina C. Nadalje je bogat s kalcijem, magnezijem, kalijem, fosforjem, natrijem, vitaminom K1, zeaksantinom, luteinom ter mnogimi drugimi vitalnimi snovmi v manjših količinah, kot so cink, selen, niacin …

Da bi se zaužita kakovostna hrana lahko maksimalno uporabila, je Vogel poudarjal tudi pomen skrbi za urejeno prebavo in uravnoteženo črevesno floro. Zanj je zato bil nepogrešljiv sestavni del kakovostne prehrane tudi Molkosan. To je koncentrirana, mlečnih beljakovin očiščena sirotka iz ekološkega kravjega mleka. Le-ta z obiljem desnosučne mlečne kisline poskrbi za brezhibno prebavo v želodcu in črevesju in krepi črevesno floro. Dnevno pitje sirotke, npr. pol ure pred vsakim glavnim obrokom, telesu omogoča, da se zaužita kakovostna hrana v prebavilih kar najbolje razgradi. Tako se bodo lahko tudi vitamini in minerali iz hrane učinkoviteje vsrkali v telo.

Ko potrebujemo dodatno podporo, bodo dopolnila nedvomno v pomoč

Kadar naša prehrana ni optimalna oz. smo se znašli v bolj stresnem obdobju, zaradi česar je potreba po vitaminih in mineralih povečana, je dopolnjevanje hrane z vitamini in minerali seveda smiselno.

Tudi v zimskem času, ko v prehrani primanjkuje sveže sezonske zelenjave in sadja ter smo na splošno bolj izpostavljeni patogenim mikrobom, naša odpornost nanje pa je zaradi pomanjkanja sončne svetlobe in gibanja šibkejša, je dopolnjevanje smiselno. Zlasti otroci, starejše osebe, pogosto bolni ter osebe, podvržene stresu, imajo lahko od prehranskih dopolnil le korist.  

Prehranski dodatki, ki nas bodo podpirali v mrzlih mesecih in bodo obenem v podporo imunskemu sistemu, pogosto vsebujejo naslednje vitamine in minerale:

Vitamin A, ki med drugim prispeva k normalnemu delovanju imunskega sistema, podpira sluznice in kožo ter presnovo železa.

Vitamin C poleg podpore obrambnim močem v boju s patogenimi mikrobi in antioksidativne zaščite celic med drugim prispeva še k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanost ter povečanju absorpcije železa.

Vitamin D prispeva k ohranjanju zdravih kosti, a med drugim, kot kažejo raziskave, utegne podpirati telo tudi ob virozah.

Vitamin E pomembno ščiti celice pred oksidativnim stresom, med drugim pa tudi prek drugih mehanizmov podpira zdravje srca in ožilja (npr. podpira zdrav pretok krvi po žilah, ker, znano, deluje proti strjevanju krvi).

Cink, katerega pomanjkanje zaznamo ob izgubi vonja in okusa, pomaga celiti sluznice in kožo, a med drugim tudi, znano, podpira telo med prehladnimi obolenji (ti se lahko skrajšajo za dobra dva dneva).

Te in druge vitamine in minerale (selen, magnezij, kvercetin …), ki so prav tako v podporo našemu imunskemu sistemu tekom mrzlih mesecev, lahko najdeno v različnih oblikah,  npr. kot prah, sok, kapsule, tablete ... Prav tako so lahko naravnega vira ali pa sintetizirani. Izbirajte jih svojim potrebam primerno.

Če iščete kombinacijo vitaminov A, C, D in E iz naravnih virov, te najdete v A. Vogel Multivitaminskih kapsulah. Naravni koncentriran vir vitamina C je npr. na voljo tudi v tabletah Alfreda Vogla BIO C (iz karibske češnje) ali v naravnem soku iz jagod rakitovca Dr. Steinberger – Rakitovec C 500.

Ob povečanih potrebah telesa po vitalnih snoveh ali pojavu težav oz. obolenj, Alfred Vogel ni priporočal zgolj jemanje prehranskih dodatkov ali zeliščnih zdravil. Na prvem mestu je vselej prilagoditev prehrane ter drugi naravni ukrepi.  Zbirko njegovih dragocenih priporočil za zdravo življenje in celostno naravno obvladovanje različnih obolenj lahko poiščete v njegovi brezčasni knjigi Ljudski zdravnik.

Besedilo: Adriana Dolinar

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se