Gre za vnetje prostate ali za benigno povečanje?

Vnetje prostate se lahko prekriva z znaki benigno povečane prostate. Kako ugotoviti, za katero težavo gre in kakšne možnosti obvladovanja obeh težav obstajajo?

vnetje prostateProstata in težave s prostato

Prostata je žleza z mnogo funkcijami, ki, med drugim, obdaja začetni del sečnice. Vpliva na nivo moških spolnih hormonov. Skupaj z modi proizvaja semensko tekočino oz. spermo. Eno tretjino semenske tekočine ustvari prostata tako, da prispeva bazično tekočino, ki se pomeša s spermiji, ki pridejo iz mod. Ta slednjim omogoča preživetje v kislem okolju vagine. Nadalje živčevje prostate sodeluje pri erekciji. Sama prostata pa ima tudi vlogo pumpe, ki pomaga, da se sperma pri ejakulaciji odnese daleč proti ustju maternice, da spermiji lažje dosežejo jajčece in ga oplodijo. Obenem prostata tudi preprečuje, da bi iz mehurja med ejakulacijo ušel urin in se pomešal s spermo. Mnogi ne vedo, da prostata tudi filtrira kri z namenom zaščite spermijev pred toksini ter da je dejansko moška G točka vzburjenja itd.

Prostata je torej pomembna žleza moškega, zato je prav, da se moški zdravju svojega telesa z kakovostnim načinom življenja resno posveti, saj to vpliva tudi na zdravje prostate in na vse funkcije v telesu, ki jih prostata ima. Prav tako je dobro, da moški tudi morebitne težave s prostato resno obravnava in jih poskuša čim prej in, če je le možno, na čim bolj naraven način, obvladati.

Ker so simptomi različnih težav s prostato lahko podobni, si poglejmo, kako ločimo, ali gre za vnetje prostate ali za težave zaradi benigno (ne rakavo) povečane prostate. Pri obeh težavah gre lahko za povečanje prostate (in s tem za motnje v izločanje urina in sperme itd.), vendar iz drugačnih razlogov.

Kako se kaže vnetje prostate in kako ga obvladujemo?

Vnetje prostate (vnetje tkiva prostate) se lahko odraža tudi s povečanjem prostate, zato lahko moški čuti podobne težave kot pri benigno povečani prostati. Vzrokov za vnetje prostate je več. Lahko je posledica poškodbe, infekcije s patogenimi mikrobi ali drugega vzroka. Med znane pogoste vzroke vnetja prostate prištevajo bakterijsko okužbo. Bakterije lahko v prostato pridejo npr. iz sečil ali ob spolnem odnosu z osebo, ki ima npr. spolno prenosljivo bolezen. Vnetje je lahko akutno ali kronično. Vnetje prostate se lahko izraža več načinov.

  • Prvi akutnem vnetju se bodo težave hitro izrazile.
  • Pri kroničnem vnetju se bodo težave ponavljale.
  • Bakterijsko vnetje se pojavlja pogosteje pri mlajših od 35 let.
  • Ne infekcijsko vnetje se pojavlja pogosteje pri starejših moških.
  • Pojavijo se motnje v uriniranju. Med uriniranjem se lahko pojavi bolečina ali žgoč občutek. Lahko je uriniranje oteženo, urin kaplja, pogosto moški čuti nenadno potrebo po izpraznjenju mehurja, čez dan ali ponoči ga večkrat draži na malo potrebo.
  • Barva urina je lahko motna, lahko je prisotna kri v urinu, pa tudi vnetna sluz.
  • Če gre za vnetje prostate, lahko moški čuti bolečine  v spodnjem delu trebuha, spodnjem delu hrbta, v dimljah ter v točki med mošnjo mod in danko.
  • Prostata bolečine. Bolečine se lahko pojavijo tudi v spolnem udu in modih. Prav tako je ejakulacija ob vnetju prostate lahko boleča.
  • Kadar gre za akutno vnetje prostate, je lahko prisotna vročina z znaki mrazenja, bolečinami v mišicah itd.

Dobro je, da moški poišče pomoč takoj, če ima motnje v uriniranju, je v urinu kri, so prisotne bolečine(prostata bolečine) in vročina. Če pregled (urina, krvi …) vnetje prostate potrdi, je terapija za to težavo jemanje antibiotikov, da se infekcijo premaga in vnetje umiri ter po potrebi protibolečinska in druga sredstva.

Po antibiotični kuri pa je nujno tudi okrepiti črevesno floro, ki jo antibiotiki poškodujejo. Če na to pozabimo, bo imunski sistem ostal šibak, vnetje prostate pa se bo lahko ponovilo. To lahko med drugim storimo z nekajmesečnim uživanjem prebiotikov (npr. Molkosan) in z vsaj dvomesečnim uživanjem kakovostnih probiotičnih pripravkov.

Znaki benigno povečane prostate in načini obvladovanja

Glede vzrokov benigno (ne rakavo) povečane prostate je še vedno veliko nejasnosti in nestrinjanja. Med možne vzroke se tako navaja upad testosterona, staranje moškega (moška mena), genetika … pa tudi nekakovosten načina življenja - premalo gibanja, nekakovostna prehrana, preveč stresa, preveč toksinov. Ne glede na vzrok pa bo znake benigno povečane prostate moški lahko čutil na več načinov.

Običajno težave nastopijo že po 40. oz. 50. letu starosti. Starejši  ko je moški, pogostejše so težave. Te so sprva blage, sčasoma pa se lahko stopnjujejo in moškemu povzročajo hujše nelagodje.

Znaki blago povečane prostate:

  • Občasno pogostejša potreba po uriniranju čez dan.
  • Zbujanje ponoči (2-3 x) zaradi potrebe po uriniranju.
  • Občasno se zgodi, da traja nekaj časa, preden urin priteče.
  • Občasno urin kaplja še nekaj časa po zaključku uriniranja.
  • Pogostejša potreba po uriniranju, ko je mrzlo.

Poleg tega se lahko pojavijo tudi težave v spolnosti. Sperma je občasno lahko drugačne konsistence (ni normalno bela in kremasta, je bolj prozorna in količinsko jo je manj). Pojavijo se lahko težave z erekcijo.

Znaki hujših težav zaradi povečane prostate:

  • Neprestano siljenje na uriniranje (kot da se mehur sploh ne izprazni do konca).
  • Nespečnost zaradi vse pogostejšega zbujanja zaradi uriniranja.
  • Včasih moškega močno tišči na malo potrebo, vendar sploh ne more začeti urinirati.
  • Med uriniranjem se tok urina nenadno prekine in potem sčasoma spet odpre.
  • Včasih moškega med uriniranjem peče, ker je tako velika potreba po uriniranju, a urin se izloča počasi.
  • Pogosto urin kaplja v spodnje perilo po zaključku uriniranja.
  • Pogosto moški čuti nevzdržno potrebo po uriniranju in urin komaj zadrži do stranišča.
  • Lahko se sposobnost uriniranja tudi povsem prekine, kar povzroči bolečine.

Običajno takšnim težavam z uriniranjem sledijo tudi hujše težave v spolnosti. Npr. upad zanimanja za spolnost, saj je ta lahko boleča, lahko so motnje v erekciji in ejakulaciji. Sperma je še bolj vodena in še manj je je. Lahko je v njej tudi prisotna sled krvi, ki je lahko prisotna tudi v urinu.

Dobro je, da moški že ob prvih znakih težav s prostato poišče pomoč. Pregled bo namreč izločil druge težave, kot so vnetje prostate ali rak prostate, obenem pa bo s hitrim obvladovanjem težave lahko preprečil slabšanje stanja. Če pregled potrdi benigno povečanje prostate, ima moški poleg konvencionalne terapije (sintezni pripravki in kirurški posegi, oboje ima lahko neljube posledice) na voljo tudi naravno učinkovito in varno zdravilo iz palmeta - Prostasan, ki ga priporočajo tudi Slovenski zdravniki.  

Ključne razlike

Če povzamemo, čeprav se vnetje prostate lahko prekriva z znaki benigno povečane prostate, pa je pri slednji značilneje naslednje:

  • Sprva so težave blage, nato se s časoma stopnjujejo, torej ne nastanejo naenkrat.
  • Običajno se težave ne pojavijo pri mlajših od 40 - 50 let. Ko se pojavijo, so sprva komaj zaznavne, torej blage.
  • Ni prisotne vročine, mrzlice in ostalih znakov, značilnih za akutno infekcijo ob vnetju prostate.
  • Prostata bolečine. Le redko se pojavi žgoč, boleč občutek ob uriniranju, kar je pri vnetju prostate običajno.
  • Prostata bolečine. Ni bolečin v trebuhu, hrbtu, dimljah, spolnem udu … ob ejakulaciji, ki so značilne ob vnetju prostate.

Besedilo: Adriana Dolinar

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se