Prostasan® kapsule

Slika izdelka Prostasan®  kapsule

Znak registrirano zravilo - Prostasan®  kapsule

Prostasan je registrirano zdravilo rastlinskega izvora, ki se je v kliničnih študijah izkazalo kot učinkovito zdravilo pri lajšanju težav zaradi blago povečane prostate (benigne hiperplazije prostate). Tako je njegova uporaba namenjena moškim, ki opažajo naslednje simptome: pogosto tiščanje na vodo, težaven začetek uriniranja, pogostejše uriniranje podnevi kot tudi ponoči, nepopolno praznjenje mehurja, šibek in prekinjajoč curek urina, nenadna potreba po odvajanju vode ali težavno uriniranje.

Nasvet
Za dober učinek sta potrebni vztrajnost pri uporabi in redno jemanje zdravila.

Pomembno
Naj vas opomnimo, da Prostasan ne povzroča neželenih učinkov, kot so na primer motnje erekcije, zmanjšanje libida ali rast moških prsi, ki se pogosto pojavljajo pri zdravilih za prostato na recept. Zdravilo Prostasan so v kliničnih študijah pacienti zelo dobro ocenili tako glede varnosti kot tudi učinkovitosti. Daljša uporaba zdravila je rezultate še izboljšala, zato je zdravilo primerno tudi za dolgotrajno vzdrževalno terapijo.

Vse o prostati in zdravilu Prostasan si lahko preberete tukaj.

Dobro je vedeti

Odmerjanje


Zdravilo Prostasan je na voljo v obliki mehkih kapsul in vsebuje izvleček plodu žagastolistne palme - palmeta (Sabalis serrulata). Rastline, katerih plodove uporabijo za izdelavo ekstrakta, kontrolirano biološko pridelujejo na Floridi.

Za izboljšanje simptomov jemljite zdravilo Prostasan enkrat na dan po 1 kapsulo neprekinjeno 2 do 3 mesece. Za dolgotrajnejše učinke vam priporočamo jemanje vsaj 3 do 6 mesecev.

Navodilo za uporabo


Pred uporabo zdravila natančno preberite priloženo navodilo. O tveganjih in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Navodilo je brezplačno na voljo tukaj ( PDF datoteka).

TV oddaja


Pogosta vprašanja


Na kakšen način delujejo Prostasan kapsule?

Mehanizma delovanja še ne poznamo v celoti, a na osnovi podatkov in raziskav kažejo kapsule Prostasan antiandrogeni učinek. To pomeni, da delujejo proti biološkim učinkom androgenov, kamor sodita testosteron in dihidrotestosteron. Do tega učinka pride kot posledica zaviranja delovanja encima 5α-reduktaze, ki z leti postaja vse bolj dejaven. Encim 5α-reduktaza namreč spreminja testosteron v njegovo močnejšo obliko, dihidrotestosteron, in na ta način tako vzpodbuja rast prostate. Prostasan poleg zaviranja delovanja tega encima preprečuje tudi vezavo dihidrotestosterona na celico. S tem še dodatno ugodno prispeva k zaviranju rasti prostate.

Koliko časa po začetku jemanja bom opazil prve zaznavne učinke zdravila?

Številni moški izboljšanje opazijo že po 4 tednih rednega jemanja. Za trajnejše učinke je zdravilo priporočljivo jemati vsaj 6 mesecev.

Ali lahko zdravilo Prostasan uporabljam preventivno?

Z jemanjem zdravila Prostasan je smiselno začeti, ko se pojavijo prvi znaki težav s prostato.

Zakaj je izvleček palmeta polnjen v želatinaste kapsule?

Proizvajalec zdravila Prostasan je med razvojem opravil podrobne raziskave obstojnosti. Ugotovili so, da najboljšo kakovost nudijo želatinaste kapsule, zato te uporabljajo pri izdelavi zdravila Prostasan.

Ali smem zdravilo Prostasan uporabljati sočasno z drugim zdravilom, npr. s finasteridom, tamsulozinom, ki ga zdravnik predpiše na recept?

Če že uporabljate zdravilo za zdravljenje težav s prostato, se pred jemanjem zdravila Prostasan posvetujte s svojim zdravnikom.

Neželeni učinki ob sočasnem jemanju z drugimi zdravili niso znani.

Pri zdravniku sem prejel zdravilo za prostato na recept. Smem nadaljevati z jemanjem zdravila Prostasan?

Prostasan se dobro dopolnjuje z drugimi zdravili, ki jih za zdravljenje prostate po potrebi predpiše zdravnik. Raziskave kažejo, da ima zdravilo Prostasan med drugim tudi protivnetni učinek na prostato in ne poveča neželenih učinkov. Sočasno jemanje z drugimi zdravili za zdravljenje prostate zato praviloma daje dobre rezultate. Prav je, da o morebitnem sočasnem jemanju poveste svojemu zdravniku.

Zakaj je v kapsuli ravno 320 mg zdravilne učinkovine?

Različne študije, opravljene na palmetu, so pokazale, da je optimalni učinek zdravila pri odmerku 320 mg. Manjši odmerek je manj učinkovit, pri večjem odmerku pa učinek ne bi nastopil nič hitreje.

Ali lahko zdravilo Prostasan povzroča neželene učinke?

Enako kot  vsa druga zdravila tudi zdravilo Prostasan lahko povzroči neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih.

Redko so beležili alergijske reakcije in težave, povezane s prebavo (na primer bolečine v trebuhu, kolcanje, spahovanje, slabost, zgaga, redko blato).   

Ne jemljite zdravila Prostasan, če ste alergični na palmeto ali katero koli izmed ostalih sestavin zdravila Prostasan.

Ali je dobro, da pred začetkom jemanja zdravila Prostasan obiščem zdravnika?

Težave z uriniranjem največkrat kažejo na benigno povečanje prostate, v redkih primerih pa so lahko tudi posledica raka prostate. Zato je prav, da vsakega moškega s težavami s prostato pregleda zdravnik in izključi možnost raka prostate.

Obisk pri zdravniku je potreben, da postavi pravilno diagnozo in izključi morebitne resnejše bolezni (rakave bolezni).

Ali ima zdravilo Prostasan lahko neželene učinke na spolnost?

Ne, v vsem času nismo zabeležili neželenih učinkov na spolnost. Raziskovalna študija v Švici je pri moških s povečano prostato pokazala celo dobre učinke na spolnost.

Si z zdravilom Prostasan lahko pomagam tudi pri urinski inkontinenci (nehotenem uhajanju urina)?

Ne, zdravilo Prostasan ni namenjeno zdravljenju tovrstnih težav. Pri urinski inkontinenci priporočamo zdravilo Canephron.

Ali zdravilo Prostasan izboljšuje erekcijo?

V nedavni raziskavi z zdravilom Prostasan so sodelovali moški s težavami s prostato, ki so poročali tudi o motnjah erekcije. V njej so ugotovili, da zdravilo Prostasan olajša težave s prostato in posledično tudi izboljša težave z erekcijo. To je izjemno koristen, dobrodošel podatek, saj je znano, da nekatera kemična zdravila za prostato povzročajo motnje erekcije.

Če težavam z erekcijo botrujejo drugi vzroki (in ne težave s prostato), zdravilo Prostasan samo po sebi verjetno ne bo ublažilo teh težav.

Kako dolgo lahko jemljem zdravilo Prostasan?

Zdravilo Prostasan lahko jemljete tudi dolgotrajno, saj je uporaba zdravila varna. Dolžino trajanja jemanja je najbolj smotrno prilagoditi jakosti težav. Dolgotrajna uporaba zdravila Prostasan je varna. Trajanje jemanja je odvisno od jakosti težav.

Pri blagih začetnih simptomih povečanja prostate je kapsule priporočljivo jemati tri do šest mesecev, nato lahko sledi prekinitev. Če se simptomi kasneje ponovno pojavijo, je z jemanjem smiselno nadaljevati.

Ko simptomi postanejo izrazitejši in pogostejši, je smiselno jemati zdravilo Prostasan kot stalno vzdrževalno terapijo. V takšnih primerih prekinitve jemanja niso več smiselne.

© 2006-2018 FARMEDICA d.o.o. Ljubljana. Vse pravice pridržane. Izvedba Futurmedia.