Slika izdelka Prostasan®  kapsule
Znak registrirano zravilo - Prostasan®  kapsule

Dobro je vedeti:

Brez laktoze Brez glutena

Prostasan je učinkovito registrirano zdravilo rastlinskega izvora, za lajšanje težav pri blago povečani prostati.

Prostasan je registrirano zdravilo rastlinskega izvora, ki se je v kliničnih študijah izkazalo kot učinkovito zdravilo pri lajšanju težav zaradi blago povečane prostate (benigne hiperplazije prostate). Tako je njegova uporaba namenjena moškim, ki opažajo naslednje simptome: pogosto tiščanje na vodo, težaven začetek uriniranja, pogostejše uriniranje podnevi kot tudi ponoči, nepopolno praznjenje mehurja, šibek in prekinjajoč curek urina, nenadna potreba po odvajanju vode ali težavno uriniranje.

Nasvet
Za dober učinek sta potrebni vztrajnost pri uporabi in redno jemanje zdravila.

Pomembno
Naj vas opomnimo, da Prostasan ne povzroča neželenih učinkov, kot so na primer motnje erekcije, zmanjšanje libida ali rast moških prsi, ki se pogosto pojavljajo pri zdravilih za prostato na recept. Zdravilo Prostasan so v kliničnih študijah pacienti zelo dobro ocenili tako glede varnosti kot tudi učinkovitosti. Daljša uporaba zdravila je rezultate še izboljšala, zato je zdravilo primerno tudi za dolgotrajno vzdrževalno terapijo.

Vse o prostati in zdravilu Prostasan si lahko preberete tukaj.

Proizvaja: A. Vogel AG, Švica

Uporaba, odmerjanje, sestava

Zdravilo Prostasan je na voljo v obliki mehkih kapsul in vsebuje izvleček plodu žagastolistne palme - palmeta (Sabalis serrulata). Rastline, katerih plodove uporabijo za izdelavo ekstrakta, kontrolirano biološko pridelujejo na Floridi.

Za izboljšanje simptomov jemljite zdravilo Prostasan enkrat na dan po 1 kapsulo neprekinjeno 2 do 3 mesece. Za dolgotrajnejše učinke vam priporočamo jemanje vsaj 3 do 6 mesecev.

Navodilo za uporabo

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Navodilo je brezplačno na voljo tukaj ( PDF datoteka).

Video vsebine

Pogosta vprašanja

Mehanizma delovanja še ne poznamo v celoti, a na osnovi podatkov in raziskav kažejo kapsule Prostasan antiandrogeni učinek. To pomeni, da delujejo proti biološkim učinkom androgenov, kamor sodita testosteron in dihidrotestosteron. Do tega učinka pride kot posledica zaviranja delovanja encima 5α-reduktaze, ki z leti postaja vse bolj dejaven. Encim 5α-reduktaza namreč spreminja testosteron v njegovo močnejšo obliko, dihidrotestosteron, in na ta način tako vzpodbuja rast prostate. Prostasan poleg zaviranja delovanja tega encima preprečuje tudi vezavo dihidrotestosterona na celico. S tem še dodatno ugodno prispeva k zaviranju rasti prostate.

Številni moški izboljšanje opazijo že po 4 tednih rednega jemanja. Za trajnejše učinke je zdravilo priporočljivo jemati vsaj 6 mesecev.

Z jemanjem zdravila Prostasan je smiselno začeti, ko se pojavijo prvi znaki težav s prostato.

Proizvajalec zdravila Prostasan je med razvojem opravil podrobne raziskave obstojnosti. Ugotovili so, da najboljšo kakovost nudijo želatinaste kapsule, zato te uporabljajo pri izdelavi zdravila Prostasan.

Če že uporabljate zdravilo za zdravljenje težav s prostato, se pred jemanjem zdravila Prostasan posvetujte s svojim zdravnikom.

Neželeni učinki ob sočasnem jemanju z drugimi zdravili niso znani.

Prostasan se dobro dopolnjuje z drugimi zdravili, ki jih za zdravljenje prostate po potrebi predpiše zdravnik. Raziskave kažejo, da ima zdravilo Prostasan med drugim tudi protivnetni učinek na prostato in ne poveča neželenih učinkov. Sočasno jemanje z drugimi zdravili za zdravljenje prostate zato praviloma daje dobre rezultate. Prav je, da o morebitnem sočasnem jemanju poveste svojemu zdravniku.

Različne študije, opravljene na palmetu, so pokazale, da je optimalni učinek zdravila pri odmerku 320 mg. Manjši odmerek je manj učinkovit, pri večjem odmerku pa učinek ne bi nastopil nič hitreje.

Enako kot  vsa druga zdravila tudi zdravilo Prostasan lahko povzroči neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih.

Redko so beležili alergijske reakcije in težave, povezane s prebavo (na primer bolečine v trebuhu, kolcanje, spahovanje, slabost, zgaga, redko blato).   

Ne jemljite zdravila Prostasan, če ste alergični na palmeto ali katero koli izmed ostalih sestavin zdravila Prostasan.

Težave z uriniranjem največkrat kažejo na benigno povečanje prostate, v redkih primerih pa so lahko tudi posledica raka prostate. Zato je prav, da vsakega moškega s težavami s prostato pregleda zdravnik in izključi možnost raka prostate.

Obisk pri zdravniku je potreben, da postavi pravilno diagnozo in izključi morebitne resnejše bolezni (rakave bolezni).

Ne, v vsem času nismo zabeležili neželenih učinkov na spolnost. Raziskovalna študija v Švici je pri moških s povečano prostato pokazala celo dobre učinke na spolnost.

Ne, zdravilo Prostasan ni namenjeno zdravljenju tovrstnih težav. Pri urinski inkontinenci priporočamo zdravilo Canephron.

V nedavni raziskavi z zdravilom Prostasan so sodelovali moški s težavami s prostato, ki so poročali tudi o motnjah erekcije. V njej so ugotovili, da zdravilo Prostasan olajša težave s prostato in posledično tudi izboljša težave z erekcijo. To je izjemno koristen, dobrodošel podatek, saj je znano, da nekatera kemična zdravila za prostato povzročajo motnje erekcije.

Če težavam z erekcijo botrujejo drugi vzroki (in ne težave s prostato), zdravilo Prostasan samo po sebi verjetno ne bo ublažilo teh težav.

Zdravilo Prostasan lahko jemljete tudi dolgotrajno, saj je uporaba zdravila varna. Dolžino trajanja jemanja je najbolj smotrno prilagoditi jakosti težav. Dolgotrajna uporaba zdravila Prostasan je varna. Trajanje jemanja je odvisno od jakosti težav.

Pri blagih začetnih simptomih povečanja prostate je kapsule priporočljivo jemati tri do šest mesecev, nato lahko sledi prekinitev. Če se simptomi kasneje ponovno pojavijo, je z jemanjem smiselno nadaljevati.

Ko simptomi postanejo izrazitejši in pogostejši, je smiselno jemati zdravilo Prostasan kot stalno vzdrževalno terapijo. V takšnih primerih prekinitve jemanja niso več smiselne.