Zakaj in kako zaščititi ušesa med plavanjem in potapljanjem?

Zdravje ušes je odvisno od vzdrževanja ravnovesja zaščitnih mehanizmov ušesa. Mednje npr. sodi ušesno maslo, ki uho ščiti. Če se ta zaščita poleti z vodnimi aktivnostmi zmanjša, lahko na ušesih pride do težav.

Pomen ušesnega masla

Sluhovod, na koncu katerega je bobnič, je pred nečistočo in izsušitvijo kože sluhovoda zaščiten z ušesnim maslom. Prav tako je z njim zaščiten tudi bobnič, saj se vdor nečistoč v uho zadrži, še preden te pridejo do bobniča. Ušesno maslo zato ne smemo pretirano čistiti ali zmehčati in odstraniti, saj se v nasprotnem primeru, lahko v zunanjem sluhovodu pojavijo težave oz. vnetje. Posledica odstranjenega ušesnega masla je namreč nezaščitena koža sluhovoda, kateri se lahko spremeni tudi pH. Koža zato lahko postane občutljiva, izsušena, tudi škodljivi mikrobi, kot so bakterije, glivice …se lažje razmnožujejo.

Razlogi izgube ušesnega masla

Poleg izdatnega umivanja ušes in čiščenja z ušesnimi palčkami lahko zmehčanje in izgubo zaščitnega ušesnega masla povzroča tudi kopanje, potapljanje ali plavanje tako v sladki kot v slani vodi. Dodatno težave na sluznici zunanjega sluhovoda lahko povzroča še klor iz kloriranih bazenov, ki še dodatno draži in izsušuje kožo.

Preprečevanje izgube ušesnega masla med plavanjem

Izbirajte naravna in čista kopališča. V kolikor je voda iz pipe običajno močno klorirana, razmislite o namestitvi filtra na tušu, ki klor in ostale toksične snovi odstranjuje.

Med plavanjem, potapljanjem … uporabljajte plavalne ušesne čepke, s katerim boste preprečili vstop vode v ušesa in tako preprečili mehčanje in izpiranje masla ter naselitev mikrobov v sluhovodu. Za učinkovito zaščito ušes uporabite nežne čepke npr. Ohropax Clasic - Voščeni iz vodotesnega materiala in takšne, ki se dobro prilegajo vašemu sluhovodu. Če kupite čepke za večkratno uporabo, pazite na njihovo higieno, saj lahko prav z njimi vnesete nečistoče v sluhovod.

Ušesa lahko pred izsušitvijo zaščitite tudi z redno uporabo pršila za uho (npr. Vaxol) iz prečiščenega olivnega olja farmacevtske kakovosti. Pršilo obenem odstranjuje višek ušesnega masla in nečistoče, ki se v ušesu naberejo ter poskrbi za primerno zaščito in vlažnost kože zunanjega sluhovoda. Fenolne snovi v olivnem olju delujejo zaviralno na glivice in bakterije, vitamin E pa preprečuje draženje kože in njeno dehidracijo.

Omenjeno pršilo za ušesa pa lahko uporabljamo tudi kot odlično naravno nego zunanjega sluhovoda namesto vatiranih palčk. Za naravno nego in zaščito zunanjega sluhovoda lahko oljno pršilo uporabljate enkrat do dvakrat tedensko.

Besedilo: Adriana Dolinar

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se