Bi želeli povedati na glas, pa ne gre?

Poznate neprijetni občutek cmoka v grlu? Pojavi se lahko v prenesem pomenu, pogosto pa kar dobesedno. So  krivi hladno vreme, virusi, preglasna noč …? Za to da ostanemo brez glasu, hripavi, ob tem pa nas boli še grlo ali nam zmanjkuje sline, je odgovornih veliko dejavnikov. Poglejmo si, kako si lahko pomagamo.


Govorci bolj na udaru

Če je glas vaše poklicno orodje, natančno veste, kako neprijetni so opisani simptomi, saj se z njimi srečujete pogosteje. Učitelji večkrat poročajo, da zbolijo na začetku vsakih počitnic. Kot bi jih pred tem pokonci držal adrenalin, ki že pri krompirjevih počitnicah pokaže zobe in učitelja položi v posteljo. Podobno je pri pevcih, radijskih in televizijskih napovedovalcih in podobno. S pogostim, posebej bolj glasnim govorjenjem, bolj dražimo grlo in glasilke, ki se posledično hitreje vnamejo. Če se sočasno pojavi še občutek suhih ust, postane delo skorajda nevzdržno.


Isla Medic - naravna zaščita grla.

So krivi virusi?

Načeloma so virusi glavni krivci za boleče, vneto grlo, včasih pa gre lahko tudi za bakterijsko okužbo. Zdi se, kot bi bili za neljube nepridiprave dovzetnejši v hladnejšem delu leta, čeprav so ti z nami skozi vse leto. A ko nastopi jesen, nas večina vstopi v hitreje brzeči vlak vsakodnevnih obveznosti, zaradi katerih pogosto vsaj malo zanemarimo nekaj pomembnih osnovnih potreb, kot so dovolj gibanja, svežega zraka, uživanje dovolj velikih količin vode, zdrave hrane … Nič čudnega, da odpornost hitro pade, s tem pa tudi virusi in bakterije najdejo plodna tla za hitro razmnoževanje. Običajno nas najhitreje izdata prav glas in grlo.

Hormonske spremembe …

Tudi te lahko botrujejo spremembam v vlažnosti ustne sluznice in iznenada se pojavi potreba po nenehnem odkašljevanju, pohrkavanju in podobno. Od tu bo bolečin v grlu nas loči le še nekaj trenutkov.

Neželeni učinki jemanja zdravil

Če jemljete zdravila in se soočate z naštetimi simptomi, se o tem pogovorite s svojim zdravnikom. Morda boste lahko skupaj z njim našli ustreznejše zdravilo, ki ne bo neugodno vplivalo na sluznico ust in grla.

Posledica avtoimunskih obolenj

Suhost ust je lahko tudi posledica določenih bolezni, denimo Sjögrenovega sindroma, kjer sta suhost ust in oči najpogostejši težavi.

Veliko vzrokov – ena rešitev

Občutljiva sluznica ust in grla ne glede na vzrok potrebuje rešitev in to je izdatno vlaženje.  Včasih lahko za to poskrbimo sami, npr. že z zadostnim vsakodnevnim uživanjem vode, ohranjanjem ustrezne vlažnosti v prostoru ipd. V določenih primerih, zlasti takrat ko suhost ust nastane kot posledica hormonskih sprememb, avtoimunih obolenj, jemanja določenih zdravil, pa je potrebna dodatna pomoč od zunaj.

Pastile Isla Medic Hydro+ odlikuje vrhunska, povsem naravna sestava z islandskim lišajem, hialuronsko kislino in hidrogelom. Predstavljate si jih kot pastile, ki so predhodno navlažene. To pomeni, da boste z njimi v istem koraku pregnali tako suhost ust kot bolečine v grlu, obenem pa tudi vse pridružene težave (hripavost, suh kašelj, pohrkavanje). Dnevno jih lahko zaužijete do šest in pri tem uživate v prijetni naravni aromi češnje. S svojo nežno sestavo so pastile Isla Medic Hydro+ varna izbira tudi za nosečnice in doječe mamice.

Besedilo: Sabina  Topolovec

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se