Kako uporabiti žajbelj ob vnetju grla

Žajbelj je v ljudski medicini poznano, vsestransko uporabno naravno zdravilo. Poleg mnogih področij uporabe pa ga lahko koristimo tudi za obvladovanje težav z grlom. Zakaj nam žajbelj lahko pomaga in  kako vse ga lahko uporabljamo ob težavah z grlom?

Zakaj bo žajbelj pomagal ob težavah z grlom?

Ob težavah z grlom (vnetje, bolečina ...) nam žajbelj lahko pomaga, saj med drugim deluje antimikrobno in protivnetno.
Vnetje in bolečina sta tipični posledici in znaka poškodbe tkiv. Npr. v raziskavi Efficacy and tolerability of a spray with Salvia officinalis in the treatment of acute pharyngitis - a randomised, double-blind, placebo-controlled study with adaptive design and interim analysis. Hubbert M et  al, kjer so raziskovali vpliv žajblja na bolečino in vnetje grla, so ugotovili, da je 15-odstotni izvleček žajblja v obliki pršila učinkovita terapija ob akutnem faringitisu, saj so se simptomi umirili že v dveh urah po prvem pršenju prizadetega grla. Protivnetno delujoča ursolna kislina žajblja naj bi bila celo dvakrat močnejša, ko gre za obvladovanje vnetja, kakor sintezno nesteroidno protivnetno zdravilo indometacin.  
Ker žajbelj uničuje številne mikrobe, pa nam ne pomaga le umiriti vnetja in bolečine v grlu, ampak lahko učinkovito pomaga tudi pri obvladovanju številnih mikrobov, ki vnetje povzročajo. Npr. eterično olje in etanolni izvleček žajblja imata močno baktericidno (uničevanje bakterij) in bakteriostatično delovanje (zaviranje rasti bakterij) na Gram pozitivne bakterije. Odvisno od jakosti izvlečka pa žajbelj vpliva tudi na gram negativne bakterije. Npr. eterično olje žajblja med drugim značilno zavre rast bakterije Klebsiella pneumonia, ene od povzročiteljic vnetja dihal, medtem ko ima etanolni izvleček žajblja šibak učinek npr. na  Pseudomonas aeruginosa, še eno bakterijo od povzročiteljic vnetja grla. Žajbelj pa deluje tudi protiglivično in sicer poleg ostalih obvladuje tudi glivico Candido albicans. Ko se ta prekomerno razmnoži, to lahko npr. opazimo v belih oblogah na sluznici ust in grla. Žajbelj pa naj bi deloval tudi protivirusno. (Pharmacological properties of Salvia officinalis and its components.Ahmad Ghorbani et  al).

Posušeni ali sveži listi žajblja

V ljudski medicini je zaslediti med drugim tudi priporočilo, da lahko večkrat na teden za preventivo obolenj v ustni votlini in grlu temeljito prežvečimo svež ali posušen list žajblja.

Čaj žajblja
Tradicionalno se žajbelj v obliki čaja za izpiranje ali grgranje uporablja za odpravljanje vnetij v ustih in grlu. Čaj za izpiranje pripravite tako, da z decilitrom vrele vode prelijete 2,5 g (ca. 1 čajna žlička) posušenih zdrobljenih listov žajblja. Pokrijete in pustite stati 10-15 minut. Precedite in večkrat na dan (2-4 krat) grgrajte.

Eterično olje žajblja
Uporabljajte le 100-odstotno naravna eterična olja, po možnosti ekološko certificirana. Za izpiranje ali grgranje kanite 2-3 kapljice eteričnega olja v deciliter mlačne vode in grgrajte večkrat na dan (2-4 krat).
Eterično olje žajblja pa lahko uporabite tudi za direktno inhalacijo ali aromaterapijo prostora. Za aromaterapijo manjšega prostora kanete ca. 6 kapljic eteričnega olja v  izparilnik za eterična olja (posodica z vodo, ki jo segrevate npr. s svečo). Za inhalacijo pa v inhalator, v primerno vročo vodo, kanete 1 do 2 kapljici eteričnega olja žajblja in inhalirate 2- do 3-krat na dan. Če inhalatorja še nimate, le tega dobite zraven ob nakupu A.Vogel Po-ho eteričnega olja, ki ga prav tako lahko uporabljate za odpravljanje prehladnih težav na dihalih.

Tinktura žajblja
Če imate doma žajbljevo tinkturo (1:10) v 70 % etanolu, jo razredčite 5 -10 mililitrov (1-2 čajni žlički) v decilitru vode in grgrajte večkrat na dan (2-4 krat). Nerazredčeno tinkturo žajblja lahko uporabljate tudi direktno na prizadeti sluznici. Nanesete jo s pomočjo čopiča.
Tinkturo žajblja pa lahko pripravite tudi sami. Po ljudskem izročilu se tinktura pripravi tako, da napolnite 2/3 do ¾ kozarca z posušenimi in sesekljanimi listi žajblja. Te prelijete npr. s 70-odstotnim alkoholom tako, da so listi pokriti. Zaprete kozarec in ga postavite na hladno, temno in suho mesto. Večkrat na teden kozarec pretresemo in dodamo alkohol, če je ta izhlapel, da listi ne gledajo nad gladino tekočine. Po ca 6-8 tednih precedite v temno stekleničko s kapalko. Več o pripravi tinktur preberite tukaj.

Kombinacija žajblja in ameriškega slamnika
Protimikrobno delovanje na sluznici grla bo še močnejše, če bomo ob žajblju uporabili še ameriški slamnik. Zanj je dokazano, da učinkovito obvladuje viruse prehlada in gripe. Glede na to, da se običajno virusi prehlada in gripe najprej naselijo na sluznici grla, preden nadaljujejo pot naprej po telesu, je uporaba ameriškega slamnika zelo smiselna že ob prvih znakih težav z grlom oz. prvih znakih prehlada ali gripe. S tem namreč preprečimo vdor virusom v celice, njihovo razmnoževanje in nadaljnje napredovanje.
Ameriški slamnik lahko uživamo ločeno ali v kombinaciji z žajbljem. Npr. če imate doma čaj žajblja in tablete ameriškega slamnika (npr. A. Vogel Echinaforce), spirajte večkrat na dan grlo z žajbljevim čajem, ameriški slamnik pa uživajte tako, da tableto vsakič raztopite v ustih - da bo lahko ameriški slamnik poleg reguliranja vašega imunskega odziva pomagal premagovati viruse tudi lokalno na področju grla.
Na voljo pa je tudi kombinacija tinkture lista žajblja in cele sveže rastline ameriškega slamnika - A. Vogel Salvisan v obliki pršila. Ker kombinacija zdravilnih rastlin v omenjenem tradicionalnem zdravilu deluje protivnetno, protibolečinsko, protibakterijsko in protivirusno, predstavlja dobro pomoč za lokalno lajšanje simptomov vnetij ustne votline in žrela.
Priporočen čas uporabe žajblja na sluznici ust in grla je teden dni oz. največ 3 tedne. V kolikor imate občutek, da je sluznica grla izredno suha, uporabite kot dodatno pomoč še čaj ali pastile islandskega lišaja. Te bodo sluznico grla navlažile in še dodatno pospešile njeno celjenje.

Besedilo: Adriana Dolinar

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se