Zadihajte s polnimi pljuči

Končno pomlad! Narava se je zbudila, a kaj, ko namesto z veseljem marsikdo odreagira z alergijo? Srbeče oči in kihanje danes prizadenejo že skoraj vsako peto osebo! Ali lahko kaj storimo proti temu? Prevajam članek, v katerem so isto vprašanje postavili različnih strokovnjakom. Njihovi odgovori se zdijo morda zelo različni, kar pa je lahko tudi dobra novica. Kot pri številnih drugih težavah je potrebno aktivno pristopiti k reševanju in uspeh se bo pokazal, morda ne tako hitro, kot bi želeli, a s precejšnjo gotovostjo.

Ulrich Jentzen, prehranski strokovnjak in vodja Akademije zdravega življenja (Akademie Gesundes Leben):

V sezoni alergij lahko v stik z alergijo pridemo tudi preko želodčno-prebavnega trakta. Dobra imunska funkcija prebavne sluznice je zato zelo pomemben faktor, ki ščiti pred alergijo. Zdrava črevesna flora je tako odločilnega pomena. Mnogo napotkov govori v prid pro- in prebiotikom, ki pomagajo preprečevati alergije tudi pri majhnih otrocih, ali pa ti vsaj oslabijo simptome. Pomembno je, da izberete zares kakovostne in da jih redno jemljete. S tem se bo okrepila zaščitna funkcija črevesne sluznice, ki bo pomagala pri preprečevanju alergičnih reakcij ali pa te vsaj omilila. Če imate alergijo, se torej najprej lotite temeljite sanacije vašega črevesja. V lekarnah in specializiranih prodajalnah pa poiščite kakovostne pro- in prebiotike, ki bodo pomagali vzdrževati koristne bakterije v črevesju.

Florian Ploberger, dr. med., splošni zdravnik s težiščem na TKM (tradicionalni kitajski medicini):

Tradicionalna kitajska medicina pojma alergija ne pozna. To, kar zdravniki na zahodu pojmujejo kot alergija na cvetni prah, je v TKM „Wei-Qi“. To stanje povzroča pomanjkanje janga v ledvicah in vranici. Terapija, ki se uporablja, pripomore torej h krepitvi ledvičnega in vraničnega janga. To je mogoče doseči na več različnih načinov. Na eni strani se je potrebno izogibati živilom, ki hladijo in so vlažna. Z izjemo masla in kuhanih mlečnih izdelkov v to kategorijo sodijo vsi ostali mlečni izdelki. Neugodno vpliva tudi surova hrana, zlasti južno sadje pozimi, pa tudi uživanje pšenice in posledično mnogo vrst kruha. TKM pod „hladna“ živila uvršča tudi globoko zamrznjena živila, ali tista, ki jih pripravimo v mikrovalovni pečici.

Da bi preprečili alergijski rinitis, TKM priporoča uživanje posebne čajne mešanice, ki mora biti prilagojena posamezniku, zato je za pomoč dobro poiskati izkušenega terapevta TKM. Tradicionalno se sicer uporabljajo izvirna zelišča, ki pa se lahko nadomestijo tudi z zahodnimi (žajbelj, hrastova skorja, cimetova skorja in mandarinina lupina). Čajno mešanico je potrebno uživati dva do tri mesece preden se običajno pojavi seneni nahod. Z njo sicer ne boste toliko ublažili akutnih simptomov, temveč predvsem okrepili imunski sistem. Ker je za to potreben čas, bodo prvi rezultati morda vidni šele po dveh letih. Kako olajšati akutne težave, vam bo prav tako povedal ustrezen terapevt TKM.

Uwe Siedentopp, prehranski strokovnjak in zdravnik, klasično naravno zdravilstvo, TKM, dietetika

Sum na seneni nahod in alergijo mora najprej potrditi strokovnjak z jasno diagnozo. To še zlasti velja, ko govorimo o alergijah na določena živila. Pri senenem nahodu ni izključeno, da pri osebi obstaja tudi alergija na določeno živilo, ki bi bila lahko v povezavi z alergijo na cvetni prah. Priskrbite si torej individualen posvet s prehranskih strokovnjakom, ki mora biti istočasno tudi izkušen terapevt, zato da izključite nevarnost prekomernega izogibanja hrani in s tem preprečite morebitno posledično pomanjkanje hranil. Posebej pomembno je, da telo prejme dovolj cinka (Vitesse za imunski sistem), vitamina B6 in kalcija, ki so močno potrebni pri obrambni funkciji telesa. Vse to vam nudijo žita kot so oves, proso, kvinoja in amarant, ki jih redno uživajte. Tudi prehranska dopolnila so lahko v pomoč. V komplementarni medicini so zlasti koristni akupunktura in kitajska medicina, avtoseroterapija, homeopatija in Schüßlerjeve soli. Ustrezne soli lahko sestavimo tudi upoštevajoč individualno stanje posameznika. Pri konjunktivitisu so se kot zelo koristni izkazali tudi obkladki z vato, pomočeno v hladen metin čaj.

Bernd Küllenberg, prehranski in športni strokovnjak, docent na Akademiji zdravega življenja (Akademie Gesund Leben)

Deset nasvetov, ki vam bodo pomagali prebroditi obdobje senenega nahoda:

1. Priskrbite si koledar cvetenja, tako boste vedeli, kdaj morate biti še posebej previdni.
2. Pojdite na dopust na morje ali v gore. Izognili se boste cvetnemu prahu, saj ga je tam precej manj.
3. Sprejemljivejše za tanjšo denarnico je obisk term ali savne. To prinaša vsaj kratkotrajno razbremenitev in koristi prizadeti sluznici.
4. Prezračite svoje stanovanje po dežju in zjutraj med 6. in 8.uro. Takrat je praviloma manj cvetnega prahu v ozračju.
5. Prah v stanovanju pogosto brišite z vlažno krpo.
6. Pri sesanju uporabljajte poseben filter.
7. Tudi pri klimi v avtomobilu potrebujete poseben filter, ki ga je potrebno redno menjati.
8. Prhajte se preden greste zvečer v posteljo, tako boste iz sebe izločili cvetni prah, ki se je na vas nakopičil preko dne.
9. Oblačila, ki ste jih nosili čez dan, ne shranjujte v spalnici.
10. Nekateri vitamini in minerali deloma omilijo alergične reakcije. Mednje sodijo vitamin B6, vitamin C (Bio C) in cink (Vitesse za imunski sistem).

Isabel Bloss, dr. med., praktik, homeopatija, antropozofska medicina, naravno zdravilstvo, psihosomatika

Ljudje, ki so bolj občutljivi in dojemljivi za stres, se morajo naučiti kdaj reči tudi -ne. Kajti seneni nahod ima po mojih izkušnjah precej opraviti tudi s stresom in nejasnim postavljanjem meja. Priporočam, da se naučite katere izmed tehnik sproščanja. Obstaja tudi vrsta alternativnih možnosti in sredstev, ki učinkujejo nežno in trajno. Zelo koristno je vsako jutro in večer spirati nos s slano raztopino (Nisita pršilo), narediti kuro z oljem črne kumine, poskrbeti za zadosten vnos magnezija in vitamina C ali se poslužiti akupunkture. Tudi aromaterapija z eteričnim oljem vrtnice lahko blaži simptome. V ta namen kanite nekaj kapljic olja v izparilnik, ali pa si pripravite obkladke z vodo, ki vsebuje olje vrtnice. Med homeopatskimi zdravili obstajajo kompleksno sredstvo, ki pomaga tako pri akutnih, kot tudi kroničnih težavah. Antropozofska medicina se poslužuje pršila z izvlečki limone in kutine, le-ta deluje adstringentno in zaustavlja curljanje iz nosu.

Alergija na cvetni prah ne ob izginila, kot bi pritisnili na gumb. Kot pri vseh kroničnih težavah se uspeh pokaže šele čez nekaj časa. Da bi se vaše počutje temeljito izboljšalo, se je vedno znova potrebno vprašati: na katerem ventilu znotraj telesnega in psihosomatskega ustroja je potrebno priviti? Gre za dolgoročen proces, zato je potrebno pokazati veliko lastne pripravljenosti.

Prevedla in priredila: Sabina Topolovec
Vir: Reformhaus Kurier, april 2011

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se