Imate težave z žolčem in žolčnimi kamni?

Žolčni kamni lahko povzročajo neprijetne težave, zato jih je smiselno zdraviti ali preprečevati njihov nastanek.

Žolčni kamni

Žolčni kamni največkrat nastanejo, kadar se vsebnost žolčnih kislin manjša, količina holesterola pa povečuje. Del holesterola zato kristalizira in se odlaga v žolčniku ali žolčevodu. Iz kristalov pričnejo nastajati žolčni kamni. Lahko merijo od nekaj mm do nekaj cm in imajo kristalno zgradbo. Drobne kamne imenujemo tudi »žolčni pesek«.

Žolčni kamni se pogosteje pojavljajo pri ženskah kot pri moških. Nekateri od vzrokov za nastanek so hormoni, starost, debelost, neustrezna prehrana in dedni faktor.

Poznamo dve vrsti žolčnih kamnov: asimptomatske ali neme in simptomatske. Nemi kamni ne povzročajo težav in se ponavadi ne zdravijo, simptomatski žolčni kamni pa povzročajo krče, bolečine, slabost, bruhanje in zgagi podobne simptome.

Kadar žolčni kamni niso nemi

Posledice premikanja žolčnih kamnov so krči ali kolike, ki nastanejo, ko se žolčni vodi ali žolčnik nenadno raztegnejo in trenutek kasneje močno skrčijo, ker želi telo odstraniti nastalo oviro – žolčni kamen. To je vzrok za močno bolečino, ki prešine telo v predelu žolčnika pod desnim rebrnim lokom. Pogosto izžareva tudi v trebuh in desno ramo. Krči običajno trajajo nekaj minut, lahko pa tudi več ur. Ko se kamen premakne, bolečina popusti.

Kadar žolčni kamni prehajajo iz žolčnika v žolčevod in ga delno ali popolnoma zamašijo, se pojavijo bolečine v napadih. Zaznavamo jih pod desnim rebrnim lokom, lahko pa se širijo tudi v hrbet ali v žličko. Spremlja jih lahko slabost ali bruhanje.

Kadar bolečine trajajo več kot 6 ur brez prekinitve, je treba takoj poiskati medicinsko pomoč.

Načini zdravljenja pri težavah z žolčem

Pri vnetjih žolčnika za lajšanje bolečin uporabljamo spazmolitike in analgetike, proti vnetju pa antibiotike. Ȉe so prisotni simptomatski žolčni kamni, se le-ti kirurško odstranijo, ponavadi pa se odstrani tudi žolčnik. Kirurško odstranjevanje lahko nadomešča tudi zunajtelesno drobljenje z udarnimi valovi, vendar le pri bolnikih, za katere operacija predstavlja preveliko tveganje. Nekirurško zdravljenje se uporablja redkeje. V poštev pride le pri izbranih bolnikih s holesterolskimi kamni. Za raztapljanje se uporabljajo žolčne kisline.

Za preprečevanje nastajanja novih žolčnih kamnov, kot pomoč pri raztapljanju obstoječih in za učinkovito blažitev simptomov se uporablja zdravilo rastlinskega izvora Rowachol.

Rowachol mehle želatinaste kapsule vsebujejo mešanico terpenov pinena, kamfena, cineola, mentona, mentola, borneola in olivno olje.

Kako deluje Rowachol?

  • Blaži težave in se uporablja kot dodatek pri zdravljenju žolčnih kamnov in vnetjih žolčnika.
  • Znižuje prenasičenost žolča in vpliva na raztapljanje žolčnih kamnov.
  • Preprečuje nastajanje novih žolčnih kamnov po operativni odstranitvni starih.
  • Povečuje nastajanje žolča v jetrih.
  • Pospešuje izločanje žolča iz žolčnika.
  • Omili intenzivnost krčev žolčnika in žolčnih izvodil.
  • Zmanjša nastajanje holesterola v jetrih.
  • Učinkovit je proti bakterijam, zato deluje protivnetno pri vnetjih žolčnika in žolčnih izvodil.

Dieta

Pri težavah z žolčem in žolčnimi kamni se je potrebno držati tudi diete.

Dovoljena živila so kruh (črn, ržen, polnozrnat, graham), riž, testenine brez jajc, stročnice v manjših količinah (dobro kuhane, pretlačene), pusto meso, posneto mleko, zelenjava (kuhana ali surova), sadje in kompoti, pecivo z malo maščobe, sladkor, med.

Prepovedana živila so mastno meso, slanina, mastne ribe, jajčni rumenjak, polnomastno mleko, smetana, majoneza, ocvrte jedi, vsa peciva in torte z veliko maščobe in jajc, suho sadje, lešniki, orehi, mandeljni, ostre začimbe, konzervirana živila.

Več o žolču, žolčnih težavah, zdravljenju in dietah si lahko preberete v knjižici Mali vodič pri žolčnih težavah, ki jo lahko brezplačno prejmete po pošti.

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se