Slika izdelka Rowachol® kapsule
Znak registrirano zravilo - Rowachol® kapsule

Dobro je vedeti:

Brez laktoze Brez glutena

Rowachol je zdravilo rastlinskega izvora za lajšanje težav pri nastanku žolčnih kamnov ter vnetij žolčnika.

Pakiranje

Zdravilo je na voljo v pakiranju po 50 kapsul, brez recepta v lekarnah.

KRATKA PREDSTAVITEV:

Rowachol kapsule so zdravilo, namenjeno ublažitvi težav oziroma kot dodatek pri zdravljenju žolčnih kamnov in vnetjih žolčnika, za preprečevanje nastajanja novih žolčnih kamnov po operativni odstranitvi starih in za pomoč pri raztapljanju že obstoječih. Povečujejo nastajanje žolča v jetrih, pospešujejo izločanje žolča iz žolčnika, omilijo krče žolčnih izvodil in zmanjšujejo nastajanje holesterola v jetrih.

Pomembno: Rowachol je na voljo v obliki gastrorezistentnih kapsul, ki se ne razpolavljajo v želodcu in ne dražijo občutljive želodčne sluznice.

Delovanje zdravila je dokazano v okviru lastnih kliničnih študij.

Proizvaja: Rowa Pharmaceuticals Ltd, Irska

Uporaba, odmerjanje, sestava

 • pri krčih v žolčnih izvodilih, zaradi popuščanja in umirjanja krčev, zmanjšanja njihove pogostnosti in posrednega zmanjšanja bolečin
 • pri prisotnosti žolčnih kamnov, zaradi pomoči pri raztapljanju in ustavljanju njihove rasti (holesterolski kamni)
 • kot preventiva pred ponovnim pojavom kamnov, npr. po že opravljeni operativni odstranitvi teh
 • kadar imamo težave ob prebavi, kot posledica žolčnih motenj, ki se kažejo kot slabost, napenjanje, blaga bolečina oz. tiščanje v epigastričnem predelu ipd. (obilnejša, mastna hrana)
 • pri slabi presnovi maščob, kot pomoč za zniževanje holesterola v žolču in krvi
  Odrasli in mladostniki nad 14 let   3x dnevno po 1-2 kapsuli  

Vsaka kapsula vsebuje mešanico triterpenov: pinena, kampfena, cineola, mentona, mentola in borneola, ki so raztopljeni v olivnem olju. Tekoča oljna vsebina vsake kapsule tehta 100 mg.

Navodilo za uporabo

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Navodilo je brezplačno na voljo tukaj ( PDF datoteka).

Video vsebine

Pogosta vprašanja

 • Znižuje holesterol v žolču in vpliva na raztapljanje žolčnih kamnov.
 • Povečuje nastajanje žolča.
 • Redči pregost žolč.
 • Pospešuje izločanje žolča iz žolčnika.
 • Omili žolčne krče.
 • Zmanjša nastajanje holesterola.
 • Učinkovit je proti bakterijam, zato deluje proti vnetjem žolčnika in žolčevodov.

Učinek ni zaznaven takoj, temveč v 2 do 3 dneh rednega jemanja. Pri bolečih krčih je ob večjem odmerku učinek zaznaven že prej.

Za učinek na raztapljanje žolčnih kamnov in peska priporočamo 6- do 12-mesečno redno jemanje. Za preprečevanje nastajanja novih kamnov ali po odstranitvi starih lahko zdravilo po posvetu z zdravnikom jemljete tudi daljše obdobje. Priporočljivo je, da v takem primeru dvakrat letno opravite 4- do 6-tedensko kuro.

Če pričakujete prebavne oz. žolčne težave zaradi uživanja težje prebavljive hrane, priporočamo 2-tedensko jemanje zdravila Rowachol. Pričnite ga jemati že 2 dni pred takim dogodkom (poroka, obletnica, prazniki itd.) ter nadaljujte po tem.

Samo enega, značilnega simptoma ni, običajno gre za več sočasnih težav:

 • Bolečina in tiščanje v desnem, podrebrnem delu, ki lahko seva tudi nazaj pod lopatico.
 • Pekoč občutek, ki vas bo spominjal na pekočino v želodcu, največkrat v predelu nekaj prstov nad popkom.
 • Zgaga.
 • Slabost, bruhanje.
 • Mastna hrana ne tekne.
 • Težave so izrazitejše kakšno uro po obroku. Tipično se pojavijo sredi noči.
 • Pogostnost in intenzivnost naštetih težav se s časom povečuje.
 • Pri vnetem žolčniku porast telesne temperature, tresenje.


Pomembno: če se take težave stopnjujejo in trajajo več ur, ne odlašajte z obiskom pri dežurnem zdravniku. Pomagal vam bo z zdravili proti krčem in bolečinam oz. vas napotil na zdravljenje.

Lahko. Po operaciji, kjer običajno sočasno s kamni opravijo odstranitev žolčnika (t. i. holecistektomijo), se pogosto pojavijo podobne težave (tiščanje, žolčni krči itd.). Rowachol bo te težave lahko umiril. Priporočljivo je, da po operaciji Rowachol jemljete še 2-3 mesece, da se vam prebava privadi na spremembo. V smislu preprečevanja nastajanja žolčnega peska je priporočljivo jemati Rowachol dvakrat letno (spomladi in jeseni) 4-6 tednov.

Če vam žolčni kamni med čakanjem na operacijo povzročajo težave (boleči krči, zgaga, tiščanje), jih bo Rowachol lahko umiril. Žolčni krči, pravimo jim tudi »žolčni napadi«, bodo manj intenzivni, žolč bo bolj tekoč in lažje boste prebavili zaužito hrano.

Pri sočasnem jemanju z drugimi zdravili ni znanih težav.

Tako kot pri vseh zdravilih, ki se presnavljajo v jetrih: če jemljete zdravila proti strjevanju krvi ali zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni in želite sočasno jemati tudi Rowachol, s tem seznanite svojega zdravnika.

Čeprav klinične študije ne poročajo o škodljivih učinkih na plod, uživanja kapsul Rowachol v prvem trimesečju nosečnosti ne priporočamo. Prav tako odsvetujemo jemanje kapsul Rowachol doječim materam, čeprav v strokovni literaturi ni podatkov o prehajanju zdravila v mleko.

Otroci, ki so bili vključeni v klinične raziskave z zdravilom Rowachol, so bili večinoma starejši od 14 let, zato je to uradna starostna meja za uporabo zdravila. Vendar pa je v nekaterih drugih državah dovoljena uporaba že od 6. leta starosti dalje v nižjem odmerku.

To je priporočljivo. Dobro se je izogibati večjim količinam mastnih živil (mastno meso, slanina, mastne ribe, jajčni rumenjak, polnomastno mleko, smetana, majoneza, ocvrte jedi) in hrani, ki napenja (stročnice, suho sadje, ostre začimbe).

Da. Rowachol lahko raztopi manjše žolčne kamne in prepreči nastanek novih večjih kamnov. S tem tudi zmanjšuje bolečine (kolike) in izboljša prehodnost žolčnih poti. Pomembno je, da zdravilo jemljete pravilno (3x dnevno po 1-2 kapsuli) in dovolj dolgo – 6 do 12 mesecev.

Lahko. Zdravilo bo pospešilo izločanje redkejšega žolča, kar bo izboljšalo prebavo maščob. Vzemite 2 kapsuli 3x dnevno. Če veste, da boste zaužili težjo hrano (npr. praznične večerje, obletnice, praznovanje itd.) začnite z jemanjem 1-2 dni pred predvidenim uživanjem hrane. Nadaljujte še kakšen dan ali dva po močnejšem obroku. Če se vam te težave večkrat ponavljajo, priporočamo nekoliko daljše, 4-tedensko jemanje.

Vzroki za zamaščenost jeter so različni. Zdravilo Rowachol lahko pomaga, kadar je razlog premajhno izločanje žolča. S svojim delovanjem namreč izboljša izločanje žolča in s tem tudi presnovo maščob, kar lahko vpliva na manjšo zamaščenost jeter.

Priporočamo, da zdravilo Rowachol začnete jemati teden dni pred laboratorijskimi krvnimi preiskavami. Če preiskava pokaže odstopanje, to lahko uredi zdravnik s spremembo odmerka zdravil za redčenje krvi.

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se