Rowachol® kapsule

Slika izdelka Rowachol® kapsule

Znak registrirano zravilo - Rowachol® kapsule

Rowachol gastrorezistentne kapsule so zdravilo lajšanje težav pri nastanku žilčnih kamnov ter vnetij žolčnika.

Rowachol kapsule so zdravilo, namenjeno ublažitvi težav oziroma kot dodatek pri zdravljenju žolčnih kamnov in vnetjih žolčnika, za preprečevanje nastajanja novih žolčnih kamnov po operativni odstranitvi starih in za pomoč pri raztapljanju že obstoječih. Povečujejo nastajanje žolča v jetrih, pospešujejo izločanje žolča iz žolčnika, omilijo krče žolčnih izvodil in zmanjšujejo nastajanje holesterola v jetrih.

Pomembno: Rowachol je na voljo v obliki gastrorezistentnih kapsul, ki se ne razpolavljajo v želodcu in ne dražijo občutljive želodčne sluznice.

Delovanje zdravila je dokazano v okviru lastnih kliničnih študij.

Uporaba


 • pri krčih v žolčnih izvodilih, zaradi popuščanja in umirjanja krčev, zmanjšanja njihove pogostnosti in posrednega zmanjšanja bolečin
 • pri prisotnosti žolčnih kamnov, zaradi pomoči pri raztapljanju in ustavljanju njihove rasti (holesterolski kamni)
 • kot preventiva pred ponovnim pojavom kamnov, npr. po že opravljeni operativni odstranitvi teh
 • kadar imamo težave ob prebavi, kot posledica žolčnih motenj, ki se kažejo kot slabost, napenjanje, blaga bolečina oz. tiščanje v epigastričnem predelu ipd. (obilnejša, mastna hrana)
 • pri slabi presnovi maščob, kot pomoč za zniževanje holesterola v žolču in krvi

Odmerjanje


 

  Odrasli in mladostniki nad 14 let   3x dnevno po 1-2 kapsuli  

 

Sestava


Vsaka kapsula vsebuje mešanico triterpenov: pinena, kampfena, cineola, mentona, mentola in borneola, ki so raztopljeni v olivnem olju. Tekoča oljna vsebina vsake kapsule tehta 100 mg. Zdravilo je na voljo v pakiranju po 50 kapsul, brez recepta v lekarnah.

Navodilo za uporabo


Pred uporabo zdravila natančno preberite priloženo navodilo. O tveganjih in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Navodilo je brezplačno na voljo tukaj ( PDF datoteka).

TV oddaja


Pogosta vprašanja


Kako deluje zdravilo Rowachol?
 • Znižuje holesterol v žolču in vpliva na raztapljanje žolčnih kamnov.
 • Povečuje nastajanje žolča.
 • Redči pregost žolč.
 • Pospešuje izločanje žolča iz žolčnika.
 • Omili žolčne krče.
 • Zmanjša nastajanje holesterola.
 • Učinkovit je proti bakterijam, zato deluje proti vnetjem žolčnika in žolčevodov.
Kako hitro lahko pričakujem učinek zdravila Rowachol?

Učinek ni zaznaven takoj, temveč v 2 do 3 dneh rednega jemanja. Pri bolečih krčih je ob večjem odmerku učinek zaznaven že prej.

Kako dolgo naj jemljem zdravilo Rowachol?

Za učinek na raztapljanje žolčnih kamnov in peska priporočamo 6- do 12-mesečno redno jemanje. Za preprečevanje nastajanja novih kamnov ali po odstranitvi starih lahko zdravilo po posvetu z zdravnikom jemljete tudi daljše obdobje. Priporočljivo je, da v takem primeru dvakrat letno opravite 4- do 6-tedensko kuro.

Če pričakujete prebavne oz. žolčne težave zaradi uživanja težje prebavljive hrane, priporočamo 2-tedensko jemanje zdravila Rowachol. Pričnite ga jemati že 2 dni pred takim dogodkom (poroka, obletnica, prazniki itd.) ter nadaljujte po tem.

Kako prepoznam, da gre za žolčne težave?

Samo enega, značilnega simptoma ni, običajno gre za več sočasnih težav:

 • Bolečina in tiščanje v desnem, podrebrnem delu, ki lahko seva tudi nazaj pod lopatico.
 • Pekoč občutek, ki vas bo spominjal na pekočino v želodcu, največkrat v predelu nekaj prstov nad popkom.
 • Zgaga.
 • Slabost, bruhanje.
 • Mastna hrana ne tekne.
 • Težave so izrazitejše kakšno uro po obroku. Tipično se pojavijo sredi noči.
 • Pogostnost in intenzivnost naštetih težav se s časom povečuje.
 • Pri vnetem žolčniku porast telesne temperature, tresenje.


Pomembno: če se take težave stopnjujejo in trajajo več ur, ne odlašajte z obiskom pri dežurnem zdravniku. Pomagal vam bo z zdravili proti krčem in bolečinam oz. vas napotil na zdravljenje.

Ali lahko jemljem Rowachol po operaciji žolčnih kamnov?

Lahko. Po operaciji, kjer običajno sočasno s kamni opravijo odstranitev žolčnika (t. i. holecistektomijo), se pogosto pojavijo podobne težave (tiščanje, žolčni krči itd.). Rowachol bo te težave lahko umiril. Priporočljivo je, da po operaciji Rowachol jemljete še 2-3 mesece, da se vam prebava privadi na spremembo. V smislu preprečevanja nastajanja žolčnega peska je priporočljivo jemati Rowachol dvakrat letno (spomladi in jeseni) 4-6 tednov.

Čakam na operacijo žolčnih kamnov. Ali lahko medtem uporabljam Rowachol?

Če vam žolčni kamni med čakanjem na operacijo povzročajo težave (boleči krči, zgaga, tiščanje), jih bo Rowachol lahko umiril. Žolčni krči, pravimo jim tudi »žolčni napadi«, bodo manj intenzivni, žolč bo bolj tekoč in lažje boste prebavili zaužito hrano.

Ali je poznano medsebojno delovanje zdravila Rowachol in drugih zdravil?

Pri sočasnem jemanju z drugimi zdravili ni znanih težav.

Tako kot pri vseh zdravilih, ki se presnavljajo v jetrih: če jemljete zdravila proti strjevanju krvi ali zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni in želite sočasno jemati tudi Rowachol, s tem seznanite svojega zdravnika.

Ali zdravilo Rowachol lahko jemljejo nosečnice in doječe matere?

Čeprav klinične študije ne poročajo o škodljivih učinkih na plod, uživanja kapsul Rowachol v prvem trimesečju nosečnosti ne priporočamo. Prav tako odsvetujemo jemanje kapsul Rowachol doječim materam, čeprav v strokovni literaturi ni podatkov o prehajanju zdravila v mleko.

Ali je zdravilo Rowachol primerno tudi za otroke?

Otroci, ki so bili vključeni v klinične raziskave z zdravilom Rowachol, so bili večinoma starejši od 14 let, zato je to uradna starostna meja za uporabo zdravila. Vendar pa je v nekaterih drugih državah dovoljena uporaba že od 6. leta starosti dalje v nižjem odmerku.

Ali lahko na žolčne težave vplivam tudi z dieto?

To je priporočljivo. Dobro se je izogibati večjim količinam mastnih živil (mastno meso, slanina, mastne ribe, jajčni rumenjak, polnomastno mleko, smetana, majoneza, ocvrte jedi) in hrani, ki napenja (stročnice, suho sadje, ostre začimbe).

Zdravnik mi je odstranil dva holesterolska žolčna kamna, nekaj manjših je še ostalo v žolčniku. Ali lahko uporabljam zdravilo Rowachol?

Da. Rowachol lahko raztopi manjše žolčne kamne in prepreči nastanek novih večjih kamnov. S tem tudi zmanjšuje bolečine (kolike) in izboljša prehodnost žolčnih poti. Pomembno je, da zdravilo jemljete pravilno (3x dnevno po 1-2 kapsuli) in dovolj dolgo – 6 do 12 mesecev.

Z operacijo so mi odstranili žolčnik, zdaj pa v tem primeru čutim nelagoden občutek kadar jem bolj mastno hrano. Ali lahko uporabljam zdravilo Rowachol?

Lahko. Zdravilo bo pospešilo izločanje redkejšega žolča, kar bo izboljšalo prebavo maščob. Vzemite 2 kapsuli 3x dnevno. Če veste, da boste zaužili težjo hrano (npr. praznične večerje, obletnice, praznovanje itd.) začnite z jemanjem 1-2 dni pred predvidenim uživanjem hrane. Nadaljujte še kakšen dan ali dva po močnejšem obroku. Če se vam te težave večkrat ponavljajo, priporočamo nekoliko daljše, 4-tedensko jemanje.

Ali lahko uporabljam zdravilo Rowachol pri zamaščenih jetrih?

Vzroki za zamaščenost jeter so različni. Zdravilo Rowachol lahko pomaga, kadar je razlog premajhno izločanje žolča. S svojim delovanjem namreč izboljša izločanje žolča in s tem tudi presnovo maščob, kar lahko vpliva na manjšo zamaščenost jeter.

Jemljem zdravila za redčenje krvi. Ali lahko sočasno uporabljam zdravilo Rowachol?

Priporočamo, da zdravilo Rowachol začnete jemati teden dni pred laboratorijskimi krvnimi preiskavami. Če preiskava pokaže odstopanje, to lahko uredi zdravnik s spremembo odmerka zdravil za redčenje krvi.

© 2006-2019 FARMEDICA d.o.o. Ljubljana. Vse pravice pridržane. Izvedba Futurmedia.