Seneni nahod ali alergijski rinitis

Nos predstavlja nekakšen vhod v dihala, skozenj prihaja vdihan zrak, ki se v nosu segreje, migetalke pa nase prilepijo drobne delce, prisotne v zraku in ga na tak način čistijo.

Spomladi se v zraku pojavljajo posamezne vrste cvetnega prahu, ki se zelo razlikujejo glede na klimatske pogoje in rastlinsko sestavo posameznega območja. Spomladanski seneni nahod, imenovan tudi sezonski alergijski rinitis, je alergija na vdihane pelode. Povzročajo ga leska, breza, vrba, v zgodnjem poletju bukev, javor, hrast in travniške rastline, v poznem poletju pa pelin in trstika.

Težave, ki se na začetku sezone pojavljajo pri senenem nahodu, so draženje nosu, trdega neba, zadnje stene žrela in oči. Sledijo jim solzenje, kihanje, voden izcedek iz nosu, včasih pa celo kašelj. Sluznica nosu lahko celo oteče, pojavi se izcedek in nos se lahko zamaši.

Celoletni alergijski rinitis ima podobne simptome kot seneni nahod, pojavlja se lahko v hujši in blažji obliki, ponavlja pa se skozi vse leto. Celoletno alergijo lahko povzročijo hišne pršice, perje, živalski prhljaj ali plesni. Pogost simptom je zamašen nos, ki lahko povzroči zaporo Evstahijeve cevi in posledica so težave s sluhom.

Pri alergijskem rinitisu lahko pride tudi do določenih zapletov, kot so ponavljajoče se okužbe obnosnih votlin (sinuzitis) in vnetni izrastki v nosu (nosni polipi). Najpogosteje se pojavlja v starostnem obdobju med osmim in dvajsetim letom. Poleg alergijskega vnetja nosu lahko povzroča tudi vnetje očesne veznice.

Pomoč... Nisita®

Nisita® neguje in varuje nos pri alergijskem rinitisu. Vsebuje naravne soli, natrijev klorid in natrijev hidrogenkarbonat. Te vlečejo nase vodo in tako ustvarjajo vlago v nosu.

Mazilo za nos Nisita® ustvari na nosni sluznici zaščitni film, ki predstavlja mehansko zaščito pred draženjem cvetnega prahu in alergenov.
Več o tem...

Je sterilna izotonična raztopina, ki omogoča spiranje alergenov iz nosu. Ob redni dnevni uporabi v času cvetenja rastlin, katerih pelodi nas dražijo, je pomembna preventiva pred alergijskimi reakcijami.
Več o tem...

Besedilo: Urška Živko