Postenje

Post ni stradanje, temveč starodavna tehnika prečiščevanja telesa. Vsi dobro poznamo post pred različnimi verskimi prazniki, ki se nanaša bolj na odpovedovanje mesu ali hrani pred nočjo, poznamo pa tudi post, pri katerem gre za prečiščevanje telesa in duha.  Tudi namen postenja ni vedno isti. Mnogi se ga ne lotevajo toliko zaradi prečiščevanja telesa kot zaradi izgubljanja odvečnih kilogramov.

Zakaj se odločiti za post?

Življenjski tempo, nezdrava prehrana, različni nezdravi dejavniki, ki so  tudi v vodi, zraku in zemlji, stresni hormoni ipd. v določenem trenutku privedejo do stanja, ko je treba nekaj ukreniti. Post je odlična rešitev za spremembo načina življenja. Pozni zimski in zgodnji spomladanski meseci so kot nalašč za prečiščenje telesa in pripravo na toplejši del leta.

Post se odsvetuje ljudem, ki nimajo telesnih zalog (podhranjenim, oslabljenim), tistim, ki so psihično in telesno preobremenjeni, bolnikom, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi (odmerek zdravil je namreč naravnan glede na INR, ki se s spreminjanjem prehranjevalnih navad lahko spremeni), pod zdravniškim nadzorom pa je post dovoljen pri sladkorni bolezni, nizkem krvnem tlaku, hudih infekcijah, raku, motnjah srca in ožilja ter pri shizofreniji, depresiji in drugih duševnih boleznih.

Post – kako se ga lotimo?

Poznamo različne vrste posta in ljudje, ki se postijo, poznajo različne načine, kako se ga lotiti.
Nekateri se postijo po luninih menah, kar pomeni, da enkrat tedensko po luninem koledarju (ob prvem krajcu, ščipu, zadnjem krajcu in mlaju) 24 ur uživajo samo vodo in nesladkane čaje, nekateri si pripravijo tudi kakšen sadni ali zelenjavni sok.

Spet drugi se postijo 40 dni pred veliko nočjo. Uživajo vodo in točno določene nesladkane čaje, zraven pa morajo uživati tudi odvajala ali se klistirati, da si ne zastrupijo telesa z izločki.

Obstajajo tudi različni dnevni, dvodnevni, tedenski ali dvotedenski posti, ki se jih vsak loteva nekoliko drugače. Pogosti so taki, kjer se uživajo sadni in/ali zelenjavni sokovi. Na ta način celice in organe nahranimo z vitamini, minerali in ostalimi hranilnimi snovmi, ki jih ob nezdravi hrani lahko začne primanjkovati. Poleg tega je to odličen način za pomlajevanje, še zlasti  kože.

Tisti, ki živijo zdravo in vsakodnevno optimalno, bodo postenje lažje zdržali in bodo kipeli od energije. Pri osebah z odvečnimi kilogrami pa je verjetnost detoksifikacije večja, zato bo post morda težavnejši, vendar ni razloga za obup. Po postenju boste lažji, pomlajeni, vitalni, nasmejani.

Ȉe ste zdravi, se lahko posta lotite takoj, lahko pa se nanj pripravite tako, da tri dni uživate surovo hrano in sadne sokove. V času, ko boste uživali samo sokove in vodo, si bodo prebavila odpočila, saj neumorno delajo ves dan, ko se običajno prehranjujete. Ko s postenjem končate, ne začnite naslednji dan ponovno obilno jesti. Pustite telesu, da se privadi na hrano, zato začnite postopoma. Predvsem pa je pomembno, da prisluhnete svojemu telesu!

Sadne in zelenjavne sokove si lahko iz biološko pridelanih sestavin pripravite doma, pri čemer potrebujete kakovostne sestavine in dober sokovnik, lahko pa jih kupite v lekarni ali specializirani prodajalni in se držite spodnjega priporočila.

Prečiščevalni post s sokovi dr. Steinberger:

Za vsak obrok popijte 1,5 dl soka. V času posta priporočamo pitje večjih količin vode ali čaja (2 litra na dan).

Besedilo: Urška Živko