Novo leto, nov začetek

Novo leto je čas, ko pogledamo naprej in sprejmemo novoletne zaobljube. Najenostavnejših obljub se včasih težko držimo. Tukaj je nekaj nasvetov za zdrav način življenja v novem letu.

Jejte zdravo

Premislite, kaj jeste. Uživate pretežno sladkor, bel kruh in ostala močno predelana živila? Pogosto pijete kavo in posegate po alkoholnih pijačah? Ȉe je tako, potem je v vašem črevesju raj za škodljive bakterije. Predajanje bogati, mastni in prehransko siromašni hrani obremenjuje jetra. Poskušajte v vaš jedilnik vnesti čimveč svežega ekološko pridelanega sadja, zelenjave ter polnozrnatih živil. Nekaj kosov sadja in zelenjave na dan bo pomagalo ohranjati vaše telo v dobri formi.

Črevesna flora pa bo vesela čim več mlečno-kislinske fermentirane hrane, ki je v zimskem času res ne manjka. Tudi pitje koncentrirane fermentirane sirotke, kot je Molkosan Fruit, se bo dobro obrestovalo.

Pijte premišljeno

Pitje vode je zelo pomembno. Liter in pol vode dnevno usposobi vaše ledvice, da učinkovito izločajo toksične snovi, zmanjša pa se tudi verjetnost zadrževanja tekočin. Izogibajte se pitju alkohola, gaziranih in sladkanih pijač ter pijač, ki vsebujejo kofein (npr. kava). Ob zadostni količini vode lahko posegate tudi po  toplih napitkih, denimo zelenem ali zeliščnih čajih.  Za slednje si vzemite čas in si jih pripravite v miru. Več o pitju čajev si lahko preberete v knjigi Daria Cortesa »Čˆaj čas za zdaj«.

Tudi skodelica kave bo organizem manj obremenila, če jo boste zaužili v miru in uporabili čim bolj sonaravno pridelano. Dodajte ji ščepec kardamoma in tako še dodatno poskrbite, da bo breme za telo manjše.  Strastni pivci kave pa naj kakšno skodelico kljub vsemu raje zamenjajo z žitno kavo ali pa si sprva pripravijo mešanico prave in žitne, da se telo in okus lažje privadita. A.Vogel Bambu odlično tekne vsakomur in tudi z njim si lahko ustvarite prijeten jutranji ali večerni ritual.

Sprostitev

Ogromno dejavnikov v vsakodnevnem življenju prispeva k stresu, praznični zimski čas pa še dodatno poveča tveganje za njegov nastanek. Narava ponuja mnogo zdravilnih rastlin, ki blagodejno delujejo na telo in vzpostavijo ravnotežje, hkrati pa nimajo neželenih učinkov in ne povzročajo odvisnosti. Ena takih rastlin je oves (Avena sativa), ki je že dolgo znan kot tonik za živčni sistem. Kapljice Avenaforce so prehransko dopolnilo iz svežega ovsa, izdelane po originalni recepturi Alfreda Vogla. Odlično pomagajo pri nemirui, razdraženosti in nespečnosti.

Gibanje

Kot že vemo, je telovadba danes izredno pomembna. Vendar se tega pogosto ne zavedamo v dovolj veliki meri. Vedno več ljudi ure in ure presedi v službi, v avtomobilu, v šoli ali pri učenju. Preproste vaje ne bodo samo okrepile vaših mišic in pljučne kapacitete, ampak bodo povečale tudi raven »hormonov sreče« v telesu. Gibanje izboljša tudi pretok krvi, s tem pa se izboljša razstrupljanje organizma. Izberite šport, ki vam bo v veselje in tudi v dneh, ko vam resnično ne znese, pojdite vsaj na sprehod.

Spanec

Spanje je bistveno za telo in duha. Količina potrebnega spanja se razlikuje od človeka do človeka, ne glede na starost pa se pomanjkanje spanja (ali nekvalitetno spanje) pojavi kot čustveni ali psihični problem. Baldrijan (Valeriana officinalis) in hmelj (Humulus lupulus) delujeta blago pomirjujoče, pomagata zmanjšati vznemirjenost, razdražljivost in napetost. Uporabljata se že mnogo let kot pomoč v stiski in pri težavah z nespečnostjo, njuna prednost pa je tudi v tem, da nimata neželenih stranskih učinkov. Najdete ju v Dormeasan kapljicah, ki se tradicionalno uporabljajo pri zdravljenju nespečnosti, nemira in napetosti. Zdravilo povsem rastlinskega izvora je obenem dragocena pomoč, ko potrebujemo pomiritev pred pomembnimi dogodki, kot so izpiti ali sestanki. Zimski meseci pa poleg veselja prinašajo tudi takšne izzive.

Besedilo: Sabina Topolovec

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se