Težave z izsušenostjo ustne votline

Ob prvi misli na težave s suhimi usti se nam zdi, da gre za nepomembno zdravstveno težavo. Morda se nam celo dozdeva, da pomanjkanje sline sploh ni moteče. Drži ravno nasprotno. Tako kot nam je samoumevno, da hrano z lahkoto prežvečimo in pogoltnemo,  imajo nasprotno lahko ljudje z izsušeno ustno votlino velike težave pri hranjenju, če zraven ne pijejo tekočine.

Slino izločajo žleze slinavke, ki so razporejene po celotni površini ust. Največji je par obušesnih slinavk, nekoliko manjši sta podjezični in podčeljustni slinavki. Naloga sline je, da delce hrane pomeša s prebavnimi encimi, da se začne prebava ter omoči hrano, da jo lažje pogoltnemo. Služi pa še enemu prav tako pomembnemu namenu – med obroki hrane skrbi, da se bakterije, ki povzročajo zobno gnilobo, odplaknejo. Slina je sestavljena iz vode ter približno 0,5% raztopljenih sestavin, med katerimi so najpomembnejši polisaharid mucin (ima vpliv na viskoznost), α-amilaza (prebavni encim za razgradnjo škroba) ter anorganske komponente (natrij, kalij, kalcij, magnezij, klorid, bikarbonat in fosfat), vsebuje pa tudi protitelesa ter druge encime.

Znaki izsušene ustne sluznice

Suha ustna sluznica je logična posledica zmanjšanega tvorjenja ali izločanja sline. Pri tem ne gre le za občutek suhih ust, pač pa je dejansko sluznica v ustih izsušena, ker je v ustih količinsko premalo sline. Ljudje, ki jim primanjkuje sline, imajo težave s požiranjem hrane, še posebno, če je ta suha. Pri jedi morajo tako neprestano piti tekočino. Težave opažajo tudi pri govorjenju, občutek suhih ust pa je pogosto tudi krivec, da se ponoči pogosteje prebujajo.

Zakaj je zmanjšano tvorjenje sline problematično?

Slina ima poleg pomembne vloge pri požiranju in govoru tudi nalogo, da varuje zobe, zato lahko njeno zmanjšano izločanje poveča možnost za nastanek zobne gnilobe – kariesa. Suha sluznica je bolj podvržena razdraženosti, jezik je lahko pekoč in pogosteje se pojavlja neprijeten zadah. Ljudje, ki nosijo zobne proteze, imajo lahko več težav, če jih hkrati pesti izsušenost ustne votline. Zaradi pomanjkanja sline lahko otopita tudi okus in vonj.

Kaj lahko povzroči težave s suho ustno sluznico?

Usta se lahko izsušijo zaradi več različnih vzrokov. Eden izmed njih lahko tiči v navadi, da premalo pijemo ali dihamo skozi usta. V tem primeru je težava lažje rešljiva, saj nam bo pitje tekočine takoj olajšalo težavo. Suho ustno sluznico lahko povzročajo bolezni žlez slinavk, nekatere revmatske bolezni, na primer Sjogrenov sindrom, hormonske spremembe v klimakteriju, sladkorna bolezen tipa I in obsevanje območja glave in vratu. Tudi jemanje določenih zdravil (na primer zdravil proti depresiji) ali sočasno jemanje več zdravil ter do določene mere sam proces staranja, so prav tako lahko krivci za izsušenost ustne votline.

Napotki za lajšanje težav

Priporočljivo je, da hrano dobro prežvečimo, saj intenzivno žvečenje spodbuja izločanje sline. Pri večjih težavah bo potrebno pitje manjših požirkov tekočine že med obrokom, vsekakor pa je priporočljivo tudi po obroku. Izrednega pomena pri težavah z izsušeno ustno votlino je redna in natančna skrb za ustno higieno z rednim ščetkanjem zob in medzobnih prostorov. Ustne vode so prav tako priporočljive, vendar naj ne vsebujejo alkohola, ki sluznico še dodatno izsušuje. Tudi tisti, ki nosijo zobne proteze, morajo skrbeti za redno čiščenje, da po nepotrebnem ne pride do vnetja dlesni. Med obroki hrane se je bolje izogibati prigrizkom, še posebno sladkim. V pomoč pri spodbujanju tvorjenja sline so v lekarnah na voljo žvečilni gumiji, tablete in pastile, ki vsebujejo ksilitol.

Po radioterapiji - obsevanju čeljusti in ali žlez slinavk običajno pride do neželenih učinkov v obliki izrazito zmanjšane tvorbe sline. Za olajšanje hude izsušenosti ne bo dovolj pijača, pač pa lahko zdravnik svetuje in predpiše na recept zdravila, med njimi tudi nadomestke za slino, kot je na primer zdravilo Glandosane. Drug primer hujše izsušenosti ustne votline je Sjögrenov sindrom, ki ga  prištevajo med revmatske bolezni, izraža pa se kot kronična vnetna bolezen z izrazito izsušenostjo sluznice v ustih, očeh in tudi sluznice, ki pokriva prebavila, sapnik ter spolovilo in nožnico. Zdravila, ki bi ozdravilo omenjeno bolezen, ni, zato je zdravljenje usmerjeno v lajšanje simptomov.

Priporočljiva je redna uporaba kapljic za oči, tako imenovanih umetnih solz, kakršne so tudi Kapljice za oči A.Vogel. Najpomembnejši sestavini kapljic sta hialuronska kislina in izvleček navadne smetlike, ki pomagata navlažiti površino očesa ter preprečiti hlapenje solz. Kapljice so primerne za dolgotrajno uporabo in so brez konzervansov, kar je za ljudi, ki jih vsakodnevno uporabljajo, zelo pomembno. Zaradi posebnega vsebnika so uporabne 6 mesecev po prvem odprtju.

Zdravilo Glandosane

To zdravilo je raztopina, ki zaradi svoje sestave tako po kemijskih kot tudi fizikalnih lastnostih posnema lastnosti prave sline. Vsebuje fiziološko sestavo različnih ionov in je zadosti viskozna, da učinkovito lajša težave s suho ustno sluznico, ne glede na vzrok nastanka. Zdravilo je zelo dobrodošlo pri hujših težavah s suhostjo ustne sluznice po radioterapiji ali pri Sjögrenovem sindromu. Bolniki ga uporabljajo tako, da ga vsakokrat, ko začutijo neprijeten občutek suhosti v ustih, popršijo in s tem navlažijo sluznico v ustih in žrelu. Ni znano, da bi imelo zdravilo kakršnekoli neželene učinke, niti da bi medsebojno delovalo z drugimi zdravili, zato praktično ni zadržkov za njegovo uporabo, tudi če je ta pogostejša in dolgotrajnejša. Zdravila ne smejo uporabljati le tisti bolniki, pri katerih se pojavi preobčutljivost na zdravilne učinkovine ali katerokoli pomožno snov, kar seveda velja za vsa zdravila. Zdravilo Glandosane se v lekarnah izdaja brez recepta.

Ali ste vedeli?

  • Da je normalna količina sline, ki jo žleze slinavke izločijo v enem dnevu, od 0,5 do 1,5 litra?
  • Da izločanje sline pospešijo različni dražljaji, na primer: žvečenje in sesanje, okušanje hrane (najbolj kisla hrana, nato sledi sladka) in celo sama misel na hrano ter čustvena stanja, kot sta jeza in razburjenje.
  • Da je pHvrednost sline približno 6, kadar pa se pospešeno izloča, pH naraste na približno 7,7.

Rebeka Koželj, mag. farm.

Viri:

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se