Kako učinkovito preprečiti vnetja ušes pri otrocih?

Vnetja ušes so pri otrocih pogosta in boleča komplikacija prehladov ali gripe. Ker ponavljajoča se vnetja ušes lahko vodijo tudi v izgubo sluha ali celo v vnetje možganske opne, je dobro vedeti, kako lahko tem težavam stopimo na »prste« tudi s pomočjo narave. Ameriški slamnik nam pri tem dokazano lahko pomaga.

Znaki težav z ušesi 

Znaki, da ima otrok težave z ušesi, so lahko naslednji. Otrok toži, da ga boli uho. Ima povišano telesno temperaturo, slabše sliši, opazimo pa lahko tudi izcedek iz ušesa. Otrok se lahko slabo počuti, lahko pa tudi bruha in ima diarejo.

Kadar naš malček še ne zna govoriti, lahko sumimo, da gre za težave z ušesom, če se poleg že omenjenih znakov vleče za uhelj ali pa ga neprestano praska, je brezvoljen ali razdražljiv.

Iz prehlada v vnetje ušesa

Pogosto boste lahko ob opisanih težavah z ušesi opazili, da ima otrok tudi poln nos sluzi, da ga boli grlo ali da kašlja. Prehlad ali gripa sta namreč pogosta spremljevalca vnetja srednjega ušesa.  Pravzaprav se vnetje srednjega ušesa lahko prav iz njiju razvije. Novejše raziskave namreč odkrivajo, da se kar 20 odstotkov prehladov ali grip zaplete v težja obolenja, kot so bronhitis, pljučnica, sinuzitis ali denimo vnetje srednjega ušesa. Preprečevanje prehladov ali grip je zato nujno za preprečevanje težav z ušesi.

Stroka nas starše vse prevečkrat tolaži, da je 5-10 prehladov pri otrocih na leto nekaj popolnoma običajnega in nenevarnega. Pa to povsem ne drži in to iz več razlogov. Npr. otrokov imunski sistem se ob tako pogostih prehladih izčrpava in le težko bi rekli, da se utrjuje. Prav gotovo pa imunski sistem otroka ne bo vse močnejši, če se navadni prehlad ali gripa pogosto še zapleteta v katero od hujših težav, kot je vnetje srednjega ušesa. Ob takšnih zapletih, ki so običajno bakterijskega izvora, namreč pogosto ne gre brez antibiotikov, antipiretikov, protibolečinskih sredstev in drugih pripravkov. Za ta zdravila pa je danes znano, da lahko vsako po svoje na dolgi rok imunski sistem še dodatno zmanjšajo. Zmanjšan imunski sitem pa za našega otroka pomeni še več dovzetnosti za prehlade ali gripo in posledično še več zapletov kot je vnetje srednjega ušesa.

Kako preprečiti ponovna vnetja ušes?

Da bi se izognili začaranemu krogu prehladov in njihovim zapletom ter s tem tudi številnim izostankom iz vrtca, šole, pa tudi naših izostankov z dela zaradi bolniške, razmislite o celostni krepitvi imunskega sistema otroka. Sem spada široka paleta naravnih ukrepov, ki pomagajo obrambne moči otroka okrepiti.

1.

Ko boste torej naslednjič opazili, da se vašemu malčku maši nosek (običajno se tako prehlad začne), da težko diha ali da se mu iz nosu cedi sluz, ukrepajte takoj. Pomagate mu lahko z izpiranjem noska s fiziološko raztopino, z rednim, nežnim izpihovanjem oz. izsesavanjem sluzi iz nosa in sinusov, pa tudi z naravnim zdravilom iz petih zelišč, kot je Sinupret. Ta bo otroku odprl zamašen nosek, razredčil gosto sluz in olajšal njeno čiščenje iz sinusov. Vnetje nosu in sinusov se bo zaradi protimikrobnega in protivirusnega delovanja omenjenega zdravila tudi hitreje pozdravilo. Posledično se bo hitreje umirilo tudi vnetje grla, saj se vnetna sluz iz sinusov neprestano poceja po grlu, kar v grlu lahko povzroči vnetje. Vse to pa bo  zmanjšalo tudi možnost vnetja srednjega ušesa oz. če je ta že vnet, pomagalo k hitrejšem prebolevanju. Zdravilo Sinupret lahko uživajo že otroci od 2 leta starosti dalje. Za tako majhne otroke je npr. na voljo Sinupret v obliki kapljic za uživanje ali v obliki sirupa s prijetnim okusom češnje. Način jemanja tega naravnega zdravila je v primerjavi s klasičnimi zdravili otrokom tudi bolj prijazen, saj se ga zaužije in ne kaplja v nos, čemur se mnogo otrok upira. Kapljice pred tem razredčimo z malo vode, soka ali mlačnega čaja, sirup pa lahko zaužijejo neposredno.

Otrok naj pije dovolj čiste vode, ker to ugodno vpliva na delovanje obrambnih moči telesa. Npr. dovolj pretočna limfa lažje čisti telo, primerno vlažne sluznice dihal pa se lažje uprejo napadu mikrobov. Dojeni dojenčki do okvirno 6. meseca starosti ob normalnem psihofizičnem stanju načeloma ne potrebujejo dodajanja vode. Ko pa jim začnete uvajati trdo hrano, naj mu bo voda vedno na voljo, saj bo sam pokazal potrebo po njej. Mlajši otroci naj bi jo po nekaterih izračunih zaužili 100 ml/kg, starejši pa okoli 50 ml/kg. Bolj ko so npr. razigrani in aktivni otroci, več vode potrebujejo. Prav tako je v vročih poletnih mesecih ali ob vročinskih stanjih potreba po vodi večja. Da bi telo vodo lahko optimalno sprejelo, ne pozabite tudi na ustrezno dodajanje naravne soli. Na 2 do 2,5 l vode naj bi na dan s hrano in pijačo zaužili pol čajne žličke naravne soli (npr. himalajske). Za več informacij na temo pitja vode, priporočam branje knjige dr. Batmanghelidja – Telo kliče po vodi. Lahko pa obiščete tudi njegovo spletno stran.

2.

Smo to, kar jemo, in to še kako drži. Podobno kot avtomobil zlahka onesposobimo, če vanj vlijemo napačno gorivo, bomo zavrli tudi otrokov obrambni sistem, če se bo prehranjeval napačno. Med zdravo prehrano npr. ne sodijo bel sladkor, sladice iz bele moke, sladkani sokovi, umetne maščobe (margarina, delno strjene maščobe v namazih, keksih …) itd. Sladkor npr. močno zavira delovanje imunskega sistema. Skupaj z enostavnimi ogljikovimi hidrati (npr. bela moka) pa sladkor med drugim še ruši ravnovesje otrokove črevesne flore, ki je prva linija obrambe pred vnetji. Naj bo torej industrijsko predelanih jedi tudi v prehrani otrok čim manj. Ponudite in navadite jih raje na pravo ekološko ali domačo (industrijsko nepredelano) hrano. Torej čim več svežega sadja, zelenjave, rib, dobrih maščob (kamor spadajo tudi maslo, kokosova maščoba …), oreščkov …

3.

Redno negujte prvo obrambno linijo telesa – črevesno floro. Zato otroka navadite na redno uživanje fermentiranih mlečnih (npr. A.Vogel Molkosan Fruit) ali zelenjavnih jedi, saj te podobno kot vlaknine podpirajo ravnovesje črevesne flore in s tem krepijo obrambne moči otroka.

4.

Dovolj gibanja na svežem zraku, pa tudi prava mera počitka in spanca, predvsem pa čuteča toplina staršev, bodo otrokov imunski sistem še dodatno okrepili.

5.

Ob prvih znakih prehlada ali gripe ukrepajte takoj. A pozor, ne tako, da le zakrijete simptome (s protibolečinskimi, protivročinskimi sredstvi, z zaviralci kašlja ali zaviralci izcejanja sluzi iz nosu in sinusov),  temveč tako da obrambnim močem telesa priskočite na pomoč.

Ker je srednje uho z evstahijevo cevjo povezano z grlom, je zelo pomembno, da hitro in na naraven način odpravimo vnetje grla. Prehodnost evstahijeve cevi je namreč nujna za zdravje srednjega ušesa. Ob vnetju grla pa se cevka zadebeli in zamaši. Poleg tega lahko vnetni mikrobi preko evstahijeve cevi tudi vdrejo v uho in ga vnamejo. Ker pa se grlo pogosto vname zaradi vnetja nosu ali sinusov, moramo predvsem učinkovito in hitro odpraviti tudi to težavo.

Ameriški slamnik dokazano zmanjša pojav vnetij ušes

Poleg številnih naravnih zdravil, ki pomagajo okrepiti oslabljen imunski sistem otrok, pa velja omeniti, da ameriški slamnik na osnovi dokazov izstopa kot eden najpomembnejših.

Raziskave poročajo, da nam na poseben način pripravljena tinktura iz ameriškega slamnika (npr. alkoholna tinktura sveže, cele rastline, pripravljena po principu Alfreda Vogla), lahko učinkovito pomaga presekati začaran krog prehladov in zmanjšati pojavnost njihovih zapletov. Z dolgoročnim jemanjem tako pripravljenega ameriškega slamnika se pojav zapletov po prehladih ali gripi zmanjša za kar 50 odstotkov. Natančneje, z dolgoročnim preventivnim jemanjem, se pojav vnetij srednjega ušesa lahko zmanjša tudi za 57 odstotkov.

Torej, če je vaš otrok šibkega imunskega sistema in se neprestano vrti v začaranem krogu prehladov in njihovih zapletov, preizkusite še moči ameriškega slamnika. Ta je vsem otrokom nad 4. letom starosti na voljo tudi v obliki okusnih žvečljivih tablet (A. Vogel Echinaforce žvečljive tablete za otroke).

Da se doseže omenjen učinek, se priporoča neprekinjeno preventivno jemanje ameriškega slamnika do 8 tednov. Po nekajdnevni prekinitvi lahko jemanje po potrebi ponovimo. V praksi to pomeni, da lahko otrok ameriški slamnik na opisan način uživa ves čas zime oz. ves čas trajanja prehladnega oz. gripoznega obdobja. Če gre verjeti novim raziskavam, bo tako naš otrok namesto dveh zapletov prehlada ali gripe,  kot so denimo vnetje srednjega ušesa, prebolel le enega. Ker bo posledično prejel tudi manj zdravil, kot so antibiotiki itd., bo tudi hitreje okreval in razvil boljšo odpornost.

Besedilo: Adriana Dolinar

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se