Učinkovitost Prospana pri kašlju

Kašelj je neprijeten simptom, o katerem smo že veliko govorili, pa je kljub vsemu vsako leto znova koristno prebirati nasvete, saj se mu le redko kdo v zimskih mesecih izogne. Zakaj?

Predvsem zato, ker je kašelj naravni mehanizem, s kateri se naša dihala »čistijo«. Ob pojavu kašlja nas najprej zaskrbi, sploh če začne kašljati otrok in na prvi pogled bi lahko sklepali, da je kašelj slab znak. Vendar pa je temu ravno nasprotno.

Zelo dobro in zdravo je, da se izkašljamo in očistimo iz dihalnih poti izločke in tujke, drži pa seveda tudi, da je kašelj lahko pomemben znak bolezni dihal.

Kašelj lahko sprožijo mehanični dražljaji (kot so tujki, prah, sluz, topel ali zelo hladen zrak), kemični dražljaji (na primer cigaretni dim), vnetni ter tudi psihogeni dražljaji. Glede na to, ali izkašljujemo sluz ali pa je naš kašelj brez izločka, ločimo dve obliki kašlja – produktivni (z izločkom) ter neproduktivni kašelj (brez izločka).

Pa preidimo od teorije k praksi. Kadar zaradi kašlja obiščemo zdravnika ali lekarniškega farmacevta, je zelo koristno, če smo svoj kašelj opazovali in znamo razložiti, kaj nam kašelj sproži, koliko časa traja, kaj kašelj poslabša, ali pri tem težko dihamo in so prisotne bolečine ali hripavost ter ali pri kašljanju izkašljujemo in če, kakšen je izmeček. Vse te informacije so namreč za zdravnika ali farmacevta pomembne.

Zdravljenje produktivnega kašlja:
Takšnega kašlja ne smemo zavirati, pač pa moramo poskrbeti, da se izločki čimbolj razredčijo in zmehčajo, da je posledično njihovo izkašljevanje olajšano. Prvi ukrep naj bo pitje zadostne količine tekočine, pomagamo pa si lahko tudi z  zdravili, imenovanimi ekspektoransi in mukolitiki. Narava nam tukaj ponuja kopico zdravilnih rastlin. Zelo koristni za redčenje goste sluzi so na primer jeglič, materina dušica, navadni pljučnik, navadni sporiš ter navadni bršljan. Res? Navadni bršljan? Ali ni ta strupen? Drži, da so plodovi  - jagode bršljana - neužitne in lahko povzročijo prebavne težave, vendar imamo pri terapiji kašlja v mislih zdravilni izvleček iz bršljanovih listov, katerega uporaba nam je poznana že več kot 50 let in ne samo to. Kot dokaz učinkovitosti in varnosti imamo na razpolago klinične študije, ki so botrovale, da je tudi v Sloveniji bolnikom na razpolago registrirano zdravilo z izvlečkom bršljanovih listov – Prospan.

Zdravilne učinkovine v izvlečku iz listov bršljana delujejo tako, da redčijo in mehčajo gosto sluz, hkrati pa sproščajo mišice bronhijev, delujejo protivnetno, protivirusno in protibakterijsko. V kliničnih študijah se je izkazalo, da se bolniki po jemanju Prospana dosti lažje in hitreje izkašljajo, s tem pa se zmanjša tudi pogostost kašljanja in zelo pomembno za starše mlajših otrok – kašlja je ponoči bistveno manj, zato otroci lažje spijo. V raziskavah v starostni skupini otrok med 7.mesecem in 15.letom starosti, ki so imeli akutni bronhitis, so učinkovitost sirupa primerjali tudi z učinkovinama ambroksol in acetilcistein. Rezultati so pokazali, da je bilo zdravljenje s Prospanom učinkovitejše od zdravljenja z omenjenima sinteznima učinkovinama.+

Od nefarmakoloških ukrepov je dobro upoštevati tudi nasvet, da je za dihala blagodejna višja vlaga v prostoru. Uporabimo lahko vlažilce zraka ali pa na radiator obesimo mokro brisačo. Za starejše otroke in odrasle so zelo koristne inhalacije, kjer v inhalator ali pa kar v posodo vroče vode zmešamo žličko soli ali kanemo kapljicoPo-Ho olja (link). Mlajšim otrokom je najbolje pred spanjem pripraviti kopel s čimbolj toplo vodo, da se nadihajo pare. Vse to bo še dodatno pripomoglo, da sluz v dihalnih poteh ne bo tako gosta in lepljiva ter jo bomo lažje izkašljali.

Zdravljenje »suhega« kašlja:

Te vrste kašlja je v resnici manj, kot mislimo. Kljub občutku, da ničesar ne izkašljamo, dostikrat napačno sklepamo, da gre za to vrsto kašlja. Sluz v dihalih je namreč lahko tako gosta, da je ne moremo izkašljati, sploh pa je to pomembno, če imamo občutek »polnih pljuč«. V tem primeru bi si z zdravili, ki zavirajo kašelj, lahko naredili veliko škodo, saj se dihala ne bi čistila. Kadar nismo povsem sigurni, če gre res za neproduktiven kašelj, vam svetujem, da uporabite zeliščne pripravke, ki vsebujejo sluzi. Takšne rastline so na primer trpotec, slez in islandski lišaj (pastile Isla Mint, Isla Moos, Isla Cassis, Isla Ginger). Sluzi iz teh zdravilnih rastlin obložijo sluznico zgornjih dihalnih poti ter jo tako varujejo pred dražljaji, ki sprožajo kašelj. Hkrati ti pripravki ne zavirajo centra za refleks kašlja v možganih, tako da ne bodo naredili nobene škode, če se izkaže, da moramo vendarle kaj izkašljati.

Kdaj moramo k zdravniku?

Osnovno pravilo je, da sami zdravimo kašelj, ki je akuten, torej traja manj kot 3 tedne. Pri mlajših otrocih svetujemo posvet pri zdravniku že dosti prej. Enako velja, če zbolijo starejši, nosečnice ali pa bolniki s kroničnimi boleznimi srca ali pljuč. Če produktiven kašelj spremlja rumeno-zelen, rjav ali krvav izloček ali pa težko dihamo, obiščimo zdravnika.

Reference:

  • Borinc Beden A. et al, Potek zdravljenja akutne okužbe dihal pri slovenskih otrocih s sirupom, ki vsebuje izvleček listov bršljana. Zdrav Vestn 2011;80:276-84.
  • Bolbot Zu. et al, Comparing the efficacy and safety of high-concentrate ivey leaves extract and Acetylcysteine for treatment of children with acute bronchitis. Drugs of Ukraine, 2004

Rebeka Koželj, mag.farm.

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se