Ledvični kamni in pesek

Če ste se že kdaj srečali z ledvičnimi kamni, verjetno veste, kako neznosne bolečine lahko povzročajo. V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj splošnih podatkov o teh težavah in naravno rešitev zanje.

Ledvice so majhen parni organ v obliki fižola. Njihova naloga je čiščenje odpadnih snovi, saj filtrirajo kri in s tem tvorijo urin – tekočino z odpadnimi snovmi.

Vzroki za nastanek ledvičnih kamnov

Ledvični kamni so drobne kristalne tvorbe različnih velikosti, ki nastanejo v sečilih. Če so zelo majhni, jim pravimo ledvični pesek - ta običajno ne povzročajo težav. Ko pa se pesek povečuje in preraste v kamne, se pojavijo neprijetni simptomi. Približno 5 odstotkov ljudi se sreča s to težavo, ki lahko v skrajnem primeru povzroči tudi odpoved ledvic.

Osnova za razvoj ledvičnih kamnov je prevelika količina različnih soli v urinu oziroma pomanjkanje snovi, ki zavirajo tvorbo kamnov. V takih okoliščinah se lahko soli začnejo izločati v obliki drobnih kristalčkov in tako nastanejo zametki kamnov.

Ledvični kamni običajno začnejo nastajati zaradi spleta več dejavnikov: oviran prehod sečil, okužba, dolgotrajno pomanjkanje tekočine, in nekatere presnovne bolezni. Kamni se največkrat tvorijo iz kalcija, v 80 % so soli iz kalcijevega oksalata ali fosfata. Ti večinoma ne povzročajo motečih simptomov ali težav. Ostalih 20 % ledvičnih kamnov je iz struvita (magnezij-amonij-fosfatni kanmi), urata (pri putiki) in cistina.

Simptomi in znaki

Običajno se pojavijo nenadoma, ko se kamni premikajo v sečilih. Ko kamen obmiruje ali se izloči, težave minejo. Najpogosteje občutimo:

  • boleče in pogosto uriniranje,
  • bolečine v ledvenem predelu,
  • slabost in bruhanje,
  • kri v urinu,
  • mrzlico,
  • napihnjen trebuh,
  • povišano telesno temperaturo.

Zdravljenje

Če so kamni drobni (pesek), jih običajno ni potrebno odstranjevati. V veliki večini primerov se namreč izločijo sami, če se ne, pa je potrebna pomoč zdravnika. Bolečine in krče, ki nastanejo, blažimo z zdravili proti bolečinam in krčem. Pri tem moramo počivati in piti veliko tekočine, kamni pa se v takšnih primerih sami izločijo. Večje kamne, ki se ne morejo izločiti sami, zdravniki odstranijo s posegom, ki mu pravimo litotripsija (razbitje večjih kamnov v manjše). Lahko jih odstranijo tudi endoskopsko, kar pomeni, da skozi sečnico ali sečni mehur vstavijo tanek inštrument in z njim odstranijo kamne. Če ni druge možnosti, se zdravnik odloči za kirurško odstranitev – to je potrebno, kadar so kamni tako veliki, da drug poseg ni mogoč).

Na voljo so tudi zdravila, ki pomagajo pri teh težavah. V lekarnah je na voljo brez recepta zdravilo Rowatinex, ki vsebuje mešanico eteričnih olj (pinen, kamfen, cineol, fenhon, borneol, anetol). Zanj je značilno, da pospešuje razpadanje, odstranjevanje in iztis ledvičnih kamnov, dokazano pa tudi preprečuje nastajanje ledvičnih kamnov. Deluje proti krčem sečnih poti, povečuje prekrvljenost ledvičnega tkiva, izboljša delovanje ledvic in povečuje izločanje urina. Lahko ga jemljemo tudi takrat, ko čakamo na zdravniški poseg.

Brez recepta pa je na voljo naravno zdravilo Canephron, ki vsebuje tri zdravilne rastline: luštrek, tavženrožo in rožmarin. Zanj je značilno, da izpira sečila, zdravi vnetje, sprošča krče in zavira razvoj bakterij. Na ta način lahko učinkovito preprečimo nalaganje ledvičnega peska oziroma pospešimo njegovo odstranitev, če je že prisoten.

Drugi ukrepi

Priporočljivo je pitje velike količine tekočine (2-3 litre vode ali nesladkanega čaja dnevno), saj s tem »razredčimo« urin in tako odstranimo pogoj za tvorbo kristalov soli. Zjutraj je priporočljivo popiti naravno limonado, dobro pa se je izogibati pitju gaziranih pijač, kave, pravih čajev, saj povzročajo dehidracijo in s tem večjo možnost za pojav kamnov.

Za nekatero hrano je znano, da spodbuja nastanek kalcijevih ledvičnih kamnov, zato se ji je dobro izogniti. To je: grozdje, fižol, špinača, orehi, lešniki, jagode, šparglji, čokolada in zelena.

Urška Lučev, mag. farm. in Jure Perko, mag. farm.

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se